Neron7 pisze: ↑26 mar 2017, 17:42
Dokładnie tak jak ty interesuje mnie Hak wyłącznie na bagażnik rowerowy.
Wstępnie wybrałem przygotowanie pod zaczep holowniczy za 800 zł, ale prawdopodobnie nie da rady wówczas zainstalować takiego haka automatycznego, jak jest w opcji za 3500zł, tak mi się wydaje.
Pytanie 1): czy inny hak wyjdzie dużo taniej?
Pytanie 2): Jeśli teraz nie wybiorę przygotowania instalacji pod hak (800zł) to czy później będzie opcja dołożenia innego ?
ad pyt 1) - inny hak powinien kosztować mniej więcej 1000-1200, ale pamiętaj, że zanim ktoś zacznie je produkować tak, żeby wykorzystane były fabryczne miejsca montażu to upłynie dużo czasu. dziś przepisy wymagają, żeby hak, jeżeli nie jest używany był zdemontowany (chodzi oczywiście o kulę haka) - więc później kupisz hak w jakimś warsztacie za mniejsze pieniądze, ale nie będziesz miał takiego wybajerzonego
ad pyt 2) nie musisz wybierać instalacji pod hak, to zrobi każdy warsztat, tyle że będzie musiał ingerować (ciąć) w istniejącą wiązkę oświetlenia, dokładać moduły, demontować plastiki itd . skoro i tak planujesz dołożenia haka, to chyba warto zainwestować w przygotowania auta do późniejszego montażu haka - najlepiej dopytaj sprzedawcę co obejmuje ta cena.
ja zamówiłem oryginalny hak, bo też wożę na nim rowery