Felgi / Koła
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Re: Felgi / Koła
Felgi 19 dają radę. Jest ok. Może trochę za bardzo podskakują na dziurach, ale ogólnie jest jak najbardziej ok.
Dlatego tak jak Ci pisałem, niby niski profil, ale tak naprawdę wcale nie jest tak niski. U mnie w tej chwili jest 90mm (225/40/18) i ani dziur ani krawężników w swoim mieście (Wrocław) się nie boję. Przy krawężnikach trzeba tylko wjeżdżać delikatnie, ale każdym autem na każdej oponie tak robiłem, nawet jak busem czy lawetą jeździłem na mega balonie. Jakoś specjalnie twardo też się nie zrobiło. Jasna, masa u mnie jest mniejsza, ale poza oponą jest jeszcze parę innych resorujących elementów w zawieszeniucabrio_k pisze: ↑10 maja 2018, 20:30No właśnie, przejechanie sie byłoby optymalne, tylko akurat nie ma możliwości.
Jeździłem testowo na oponach 235/50/R19 co daje profil opony 117,5 mm - nawet nie wiem, czy w aucie testowym był DCC i na jakich ustawieniach. Nie różniło się to specjalnie w odczuciach od moich obecnych 205/55/R16 co daje profil 112,75 mm; 245/45/R20 wygląda niesamowicie, ale ma profil 110,25 mm, więc mocno boję się o taczkę
Dziś oglądałem w X5 M50D opony i tam jest 275/40/R20 - daje profil równo 110 i podobno daje radę![]()
Szukasz auta dla siebie? Zadzwoń, wynegocjujemy dobry rabat
608-870-520
Nie lubisz dzwonić? Pisz śmiało
608-870-520
Nie lubisz dzwonić? Pisz śmiało
A czy ktoś z szanownego grona zastanawiał się nad alufelgami polskiej firmy ATT np takimi ATT715
tak, zastanawiałem się ale żadne z proponowanych modeli nie spodobały mi się aż tak bardzo aby je kupić a cena nie jest wcale taka niska w stosunku do innych europejskich produktów. Można powiedzieć że jest porównywalna.
i poczytaj jeszcze drugi wątek Felgi w Kodiaq
viewtopic.php?f=9&t=73#p1139
i poczytaj jeszcze drugi wątek Felgi w Kodiaq
viewtopic.php?f=9&t=73#p1139
- michalmiko
- Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm
Nie wytrzymałem i kupiłem już felgi na zimę 
Kupiłem oryginalne Trinity do Kodiaqa. Na żywo robią niesamowite wrażenie. Na tym srebrnym robi się taka fajna poświata tęczowa.
Jedyne czego nie znalazłem w zestawie, to wentyle, ale rozumiem, że tutaj są zwykłe wentyle, które zamontuje mi wulkanizator?
Teraz jeszcze muszę znaleźć fajną okazję na opony zimowe Nokian WR Suv i temat kół zimowych mam załatwiony

Kupiłem oryginalne Trinity do Kodiaqa. Na żywo robią niesamowite wrażenie. Na tym srebrnym robi się taka fajna poświata tęczowa.
Jedyne czego nie znalazłem w zestawie, to wentyle, ale rozumiem, że tutaj są zwykłe wentyle, które zamontuje mi wulkanizator?
Teraz jeszcze muszę znaleźć fajną okazję na opony zimowe Nokian WR Suv i temat kół zimowych mam załatwiony
- Kamil
- Samochód: Skoda Kodiaq Sportline 2.0TDI 110kW
Ja miałem oryginalnie 235/50r19- porażka sztywno jak cholera, więc poprawiłem fabrykę i wymieniłem na 235/55r19! Takie jak np. w Volvo XC60.
Plusy: wygoda i komfort oraz prześwit większy o 12mm.
Polecam każdemu!
Plusy: wygoda i komfort oraz prześwit większy o 12mm.
Polecam każdemu!
- Kamil
- Samochód: Skoda Kodiaq Sportline 2.0TDI 110kW
Profil 55 jest wyższy od 50 o 12mm więc automatycznie prześwit jest większy.
tyle tylko żw odpukać jak coś się stanie to ani ubezpieczenia nie ma a i z gwarancją problemy
-
D10ni
- Samochód: GunMetal Sportline 2.0TDI 190KM
Myślę że przesadzasz. Znajomi mieli kraksy terenówkami i nie wychodziło że zderzak bez homologacji. Kto będzie badać profil opony?
Zadowolny z GunMetal Sportline