Tak, jest 4x4. Może to starsza wersja systemu. Auto ma już 6 lat.MałGorzata pisze: ↑07 maja 2018, 14:32Tiguan był 4x4 ?
Bo jeśli nie to moja teoria jest taka, że jedno tylnych z kół straciło na momencik przyczepność do podłoża i obracało się z inną prędkością - co system odczytał jako utratę ciśnienia w oponach.
Felgi / Koła
Re: Felgi / Koła
Hej, zamawiam Sportline i nie wiem, czy bać się 245/45 R20 pod kątem komfortu w porównaniu do 19' (ale z DCC). Czy ktoś się wypowie?
Ja się wypowiem, że na 19" z DCC to dupy nie urywa. Tzn. mało komfortowo jest. Na 20" będzie pewnie jeszcze słabiej.
Jeśli ktoś chce komfort - polecam 17"
Jeśli ktoś chce komfort, nie maksymalny, ale aby nie wyglądało strasznie - 18"
Jeśli ktoś chce aby wyglądało dobrze, a komfort ma mniejsze znaczenie - 19"
Jeśli dla kogoś wygląd jest najważniejszy, a komfort do olania - 20"
Jeśli ktoś chce komfort - polecam 17"
Jeśli ktoś chce komfort, nie maksymalny, ale aby nie wyglądało strasznie - 18"
Jeśli ktoś chce aby wyglądało dobrze, a komfort ma mniejsze znaczenie - 19"
Jeśli dla kogoś wygląd jest najważniejszy, a komfort do olania - 20"
Bardziej niż rozmiar felgi w kwestii komfortu istotny jest profil opony. Co zrozumiałe - im wyższy profil opony, tym więcej komfortu.
Profil 45 przy szerokości 245 to jednej strony nie jest typowa opona niskoprofilowa, ale z drugiej strony też nie jest balon, na którym będzie się płynąć. Poza tym pojęcie komfortu jest na tyle względne, że dla mnie opona 225/40 R18 daje odpowiedni poziom komfortu, a ktoś inny będzie twierdził, że na tej samej oponie w tym samym aucie jest jak w wozie drabiniastym
Moim zdaniem dramatu nie będzie, plomby nie będą wypadać.
Najlepiej byłoby się przejechać w takiej konfiguracji, o ile to oczywiście możliwe.
Profil 45 przy szerokości 245 to jednej strony nie jest typowa opona niskoprofilowa, ale z drugiej strony też nie jest balon, na którym będzie się płynąć. Poza tym pojęcie komfortu jest na tyle względne, że dla mnie opona 225/40 R18 daje odpowiedni poziom komfortu, a ktoś inny będzie twierdził, że na tej samej oponie w tym samym aucie jest jak w wozie drabiniastym
Moim zdaniem dramatu nie będzie, plomby nie będą wypadać.
Najlepiej byłoby się przejechać w takiej konfiguracji, o ile to oczywiście możliwe.
Szukasz auta dla siebie? Zadzwoń, wynegocjujemy dobry rabat
608-870-520
Nie lubisz dzwonić? Pisz śmiało
608-870-520
Nie lubisz dzwonić? Pisz śmiało
Ja mam 19" z DCC. W trybie normal jest t
ok, ale dopiero tryb Comfort daje komfort. No i bardzo ważne jest ciśnienie w oponach. Mi w ASO przy wymianie opon napopmowali koła do 3.5 bar, a w zależności od obciążenia powinno być 2.4-2.7. Przy 3.5 było trochę twardo nawet na Comfort. Teraz, przy 2.6 nawet przy Normal jest ok, a bardziej miękko niż jest w trybie Comfort to już bym nie chciał.
ok, ale dopiero tryb Comfort daje komfort. No i bardzo ważne jest ciśnienie w oponach. Mi w ASO przy wymianie opon napopmowali koła do 3.5 bar, a w zależności od obciążenia powinno być 2.4-2.7. Przy 3.5 było trochę twardo nawet na Comfort. Teraz, przy 2.6 nawet przy Normal jest ok, a bardziej miękko niż jest w trybie Comfort to już bym nie chciał.
Poprzednie moje auto miało profil opony 65. Te 50 przy 19" naprawdę daje się odczuć. Niższego już bym nie brał (a Kodiaq to ciężkie auto). Nawet trochę żałuję, że nie zdecydowałem się na 18"/profil 55.
No właśnie, przejechanie sie byłoby optymalne, tylko akurat nie ma możliwości.
Jeździłem testowo na oponach 235/50/R19 co daje profil opony 117,5 mm - nawet nie wiem, czy w aucie testowym był DCC i na jakich ustawieniach. Nie różniło się to specjalnie w odczuciach od moich obecnych 205/55/R16 co daje profil 112,75 mm; 245/45/R20 wygląda niesamowicie, ale ma profil 110,25 mm, więc mocno boję się o taczkę
Dziś oglądałem w X5 M50D opony i tam jest 275/40/R20 - daje profil równo 110 i podobno daje radę
Jeździłem testowo na oponach 235/50/R19 co daje profil opony 117,5 mm - nawet nie wiem, czy w aucie testowym był DCC i na jakich ustawieniach. Nie różniło się to specjalnie w odczuciach od moich obecnych 205/55/R16 co daje profil 112,75 mm; 245/45/R20 wygląda niesamowicie, ale ma profil 110,25 mm, więc mocno boję się o taczkę
Dziś oglądałem w X5 M50D opony i tam jest 275/40/R20 - daje profil równo 110 i podobno daje radę
Jeździłem na zimowkach 255/55/R18 i dawał radę, 1,4tsi 125k 
140,25 BALOON 
-
bubuś
- Samochód: był Kodiaq Style 2,0 TDI 140kW, 4x4, DSG + dodatki
W obecnym holowniku mam 235/70, co daje 164,5 cm. Jest ekstra, nie interesują mnie żadne krawężniki, dziury, koleiny. Pokonuję je z palcem w nosie.
W Kodiaqu będą jednak 19" z gumami 235/50. Też dadzą radę na dziurach i krawężnikach
W Kodiaqu będą jednak 19" z gumami 235/50. Też dadzą radę na dziurach i krawężnikach
Follow your dreams
Cenię swój wzrok i czas, dlatego nie czytam niechlujnie pisanych postów! Oczekujesz pomocy, używaj poprawnej pisowni.
Popieram akcję na rzecz poprawnej pisowni i ortografii w Internecie: BYKOM-STOP!
Cenię swój wzrok i czas, dlatego nie czytam niechlujnie pisanych postów! Oczekujesz pomocy, używaj poprawnej pisowni.
Popieram akcję na rzecz poprawnej pisowni i ortografii w Internecie: BYKOM-STOP!