Panoramiczne okno dachowe - hałas

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Re: Panoramiczne okno dachowe - hałas

Post autor: MałGorzata »

Ja mam w dowodzie 1663kg ale nie mam okna w dachu,

----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

PiotrekM
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TSI Style

Post autor: PiotrekM »

No tak, trzeba by było pojechać na wagę i porównać.

karbab
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI 4x4 7DSG

Post autor: karbab »

W moim Kodiaqu jest okno panoramiczne. Samochód jest cichy podczas jazdy. Na youtubie jest recenzja, w której Bob Flavin przez chwilę pokazuję tą kwestię.

bubuś
Samochód: był Kodiaq Style 2,0 TDI 140kW, 4x4, DSG + dodatki

Post autor: bubuś »

Ponieważ został poruszony wątek masy auta, podzielę się swoją wiedzą w tej mierze.
Producenci na ogół do homologacji przedstawiają modele z najniższej wersji wyposażeniowej (czyli Miśka najprawdopodobniej 1,4 z napędem FWD, w manualu, golasa) i takie później masy (masa własna - MW) są podawane dla wszystkich aut, niezależnie od wersji wyposażenia podstawowego dla danej wersji oraz wyposażenia dodatkowego.
Stąd jak odbiorę swoją furmankę od razu pognam na wagę elektroniczną by zobaczyć o ile przekraczam MW (motor diesel, napęd 4x4, DSG będę miał dodatkowo m.in. hak oraz elektrycznie sterowane fotele, więc liczę, że conajmniej100 kg dodatkowo dojdzie). Jest to dla mnie ważne, bowiem muszę wiedzieć ile mogę do auta dopakować, by nie przekroczyć dopuszczalnej masy całkowitej (DMC). Za granicą (Austria, Czechy, Słowacja, Włochy,) jadące zestawy (auto+przyczepa) często kierują na wagi i sprawdzają masy i w razie przekroczenia mas walą wysoki mandat lub nadbagaż trzeba zostawić na parkingu. Nierzadkie były już przypadki, gdy nieświadomi takiej kombinacji producenta ludzie jadąc na wczasy zostali surowo ukarani.
Muszę się pilnować, bowiem większość kempingowego szpeju muszę wozić w aucie, gdyż np. przyczepa którą kupiłem 5 lat temu w salonie miała wg homologacji MW 1190 kg, a DMC 1400 kg). Liczyłem, że 210 kg ładowności w zupełności wystarczy. Okazało się, że też Knaus zrobił myk z zaniżeniem MW, Stąd przy niewielkim dociążeniu przyczepy wynalazkami (m.in. zestaw solarny z akumulatorem, Mover) plus 4 aluminiowe krzesła i stół, przyczepa waży 1460 kg, czyli niebezpiecznie blisko DMC. A gdzie woda do zbiornika przedsionek, 2 rowery, ciuchy, chemia, jakieś zakupy rozsądnych ilości egzotycznych napojów (%%, browar, wino), itp.
Follow your dreams :D
Cenię swój wzrok i czas, dlatego nie czytam niechlujnie pisanych postów! Oczekujesz pomocy, używaj poprawnej pisowni.
Popieram akcję na rzecz poprawnej pisowni i ortografii w Internecie: BYKOM-STOP!

WuWu
Samochód: Kodiaq 1,4

Post autor: WuWu »

bubuś pisze:
14 lut 2018, 20:40
Ponieważ został poruszony wątek masy auta, podzielę się swoją wiedzą w tej mierze.
Producenci na ogół do homologacji przedstawiają modele z najniższej wersji wyposażeniowej (czyli Miśka najprawdopodobniej 1,4 z napędem FWD, w manualu, golasa) i takie później masy (masa własna - MW) są podawane dla wszystkich aut, niezależnie od wersji wyposażenia podstawowego dla danej wersji oraz wyposażenia dodatkowego.
Chyba jednak nie.
Ja przy 1,4 benzyna mam 1427 kg.

tydy
Samochód: Kodiaq TSI 2.0

Post autor: tydy »

U mnie z dachem panoramicznym mam wagę w dowodzie 1620kg.
Na razie też nie narzekam na jakiś hałas.

covu
Samochód: Roomster 1,4 16V

Post autor: covu »

Ja panoramę mam (1,4 TSI 150 KM 4x4), bo lubię jak w aucie jest jasno. Przyzwyczaiłam się w Roomsterze, którym jeździłam 6 lat (miał szklany dach, ale nieotwierany) i teraz jak wsiadam do czegoś z blaszanym dachem to dostaję klaustrofobii :P
przesadzam oczywiście, ale ja bardzo cenię sobie to, że jest jasno w aucie jak się ma panoramę :)

hałas w aucie jest naprawdę niewielki jak na moje ucho. Myślę, że większą różnicę robią opony, lusterka i nie-zdjęte poprzeczki do relingów niż dach panoramiczny :P
w oczekiwaniu na niedźwiedzia...

Awatar użytkownika
michalmiko
Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm

Post autor: michalmiko »

Zobaczcie jaki jest szum w Renault Koleos z odsłoniętą roletką dachową. W Kodiaqu też jest tak głosno?

ODPOWIEDZ