Skoda Kodiaq wyprzedaż rocznika 2017

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
kamilR
Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17

Re: Skoda Kodiaq wyprzedaż rocznika 2017

Post autor: kamilR »

A no to chce dowieść, że różnica cenowa- o której napisałem post wyżej- i pod którym to postem próbowałeś uzasadnić tak wysoki skok cenowy między I a II gen. Tiga- argumentując między innymi jakimiś nowymi systemami, tym że było to 8 lat temu czy inflacją- ma się nijak do rzeczywistości.

Ceny aut VAG-a w tym i Kodiaqa są delikatnie mówiąc wzięte z czapy i mocno zawyżone w stosunku do tego co oferują jakościowo, wyposażeniowo jak i technologicznie.

Z tą wartością rezydualną to tak bym nie szalał ;) poproszę dane jeśli posiadasz chętnie się z nimi zapoznam.
Fakt brak 7 miejsc- jednak w kodiaqu te miejsca są ,,mocno awaryjną opcją,, i raczej nikomu nie życzę dłuższych podróży na tych miejscach ;) ale fakt że są.
Gorsza skrzynia biegów(rozumiem że chodzi o Automat)- pod jakim względem? szybkości pracy? redukcji? awaryjności? reakcja na gaz w Kodiaqu nie powala- lag jest spory(przynajmniej w kodiaqu którym jeździłem) zresztą użytkownicy tego forum też o tym piszą..
Mniejszy bagażnik- zgoda- aczkolwiek w Koleosie bagażnik nie należy do małych.
Brak benzyny- zgoda. Jednak różnica w cenie na korzyść Koleosa jest na poziomie kilkudziesięciu tysi(do wersji 2.0tsi)- no ale co kto lubi.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Otium
Samochód: Kodiaq style 2.0 TSI

Post autor: Otium »

Dokładnie, co kto lubi. Dla mnie koleos może być sobie tańszy. I tak nie kupię auta, które swoimi chromami przypomina niemieckie rococo. Czyli g... w pazłotku. Jak tak się lubujesz w porównaniach skody i renault, to sobie poczytaj motor z ubiegłego tygodnia.

Awatar użytkownika
Carly_pl
Samochód: Mazda 6

Post autor: Carly_pl »

jankess4 pisze:
13 sty 2018, 9:16
Carly_pl pisze:
qbus pisze:
06 sty 2018, 20:15
Kodiaq ma taką cenę, że wszelkie promocje i rabaty są raczej symboliczne.
Niby tak, ale jak odejmiesz 5tyś a później jeszcze 5% to zaczyna się robić już całkiem sensowna cena. :)
Carly typowy sprzedawca. Zawsze co by nie było i jaka jest rzeczywistość mówi językiem pozytywów Obrazek
Jak sytuacja jest nieciekawa (czyt. rabaty na Kodiaqa), to trzeba upatrywać jakiś pozytywów :P
Szukasz auta dla siebie? Zadzwoń, wynegocjujemy dobry rabat
608-870-520
Nie lubisz dzwonić? Pisz śmiało :)

babelmb
Samochód: Skoda Kodiaq 2,0 TSI DSG 4x4

Post autor: babelmb »

kamilR pisze:
13 sty 2018, 11:46
qbus pisze:
06 sty 2018, 20:15
Kodiaq ma taką cenę, że wszelkie promocje i rabaty są raczej symboliczne.
Ale to w sensie ze jest tanio wyceniony??? O.o
Jak dla mnie cena Kodiaqa jak i dodatków jest mocno zawyżona w stosunku do jakości i konkurencji(pomijam Tiguana bo VW ostatnimi Laty ma wogole ceny z kosmosu- tiguan 1 generacji z tego co pamietam jak w 2010 roku dostałem ofertę od dealera w prawie Max wyposażeniu wychodził niecałe 150 tys- teraz 200 :shock: )
Z całym szacunkiem trochę liczb :
cena w 2010 roku 150 tys zł, po uwzględnieniu samej inflacji (średnio przyjmijmy 1,5% rocznie) wyjdzie w zaokrągleniu 165 tys. Jak z systemami bezpieczeństwo/multimedia ? (np. asystent pasa ruchu, awaryjnego hamowania, ilość poduszek powietrznych, ilość wzmocnień konstrukcyjnych auta, ilość elektroniki o potrzebnego oprogramowania itp.
Rozumiem Twoje poirytowanie, ale niestety sprawa nie jest taka prosta jakby miało się wydawać. Porównywanie auta z 2010 roku do auta z 2017 to jest jak porównywanie telefonów czy komputerów. Technologia poszła tak na przód, że one często nie są możliwe do porównania.

Jeśli chodzi o Twoje porównanie do koleosa, wg mnie jest mało trafione. Auto tylko w dieslu i z mniejszym bagażnikiem, choć w sumie ciężko znaleźć auto z podobnym bagażnikiem co kodiaq. Nie jestem ani sprzedawcą, ani dealerem, nie pracuje też jako sprzedawca, ale jestem księgowym i na pewne kwestie patrze z punktu ekonomicznego, a czasami nawet makroekonomicznego i wtedy wszystko wygląda trochę inaczej.
Czy grupa VW nie zanotowała jakiś czas temu afery z dieslami? myślisz, że to się nie odbiło pośrednio na cenie finalnej produktu ? Muszą inwestować w nowe technologie, pracownicy musieli dostać podwyżkę, prawnicy musieli zarobić i niektórzy dostać nowe auta. To wszystko kosztuje i na skalę tak dużego koncernu, musiało to prędzej czy później wpłynąć na cenę aut.

Skoda kodiaq ma cenę z kosmosu ? Myślę, że nie. Wiele osób zamówiło to auto i wiele osób uważa to za bardzo dobry samochód, a niedoróbki mogły być spowodowane wiekiem dziecięcym. U mnie nie wystąpiły ani problemy z drzwiami, ani wychodząca alcantara przy isofixie, fotele też ładnie chodziły. Auta zrobione dla mnie z opcjami, które wybrałem świadomie, a w pełni świadomie pominąłem, wycenione na 159 tys po rabatach, w mojej ocenie było adekwatne. Silnik benzynowy 180 km + automat + 4x4 i wielki bagażnik z ogromną przestrzenią dla pasażerów.

Słabe materiały, o których piszesz, można się z ty argumentem zgodzić, ale trzeba brać pod uwagę, że nie skrzypi nic i nie jest nieprzyjemne w codziennym użytkowaniu. Są miejsca twarde i mogłyby być lepiej spasowane, ale moim zdaniem to jest szukanie dziury w całym.

Szukając auta idealnego, pięknie spasowanego i taniego ? nie da się.

Życie to sztuka kompromisów ;) przy wyborze auta również, bo za ile byś za niego nie zapłacił, zawsze pozostanie samochodem, środkiem lokomocji, materiałem do przemieszczania się z punktu a do punktu b.

Wybaczcie za trochę poza tematem wylewkę, ale troszeczkę mnie wkurza takie "jęczenie" (bez urazy) i czasami zbierze mi się na wylanie swojego zdania, by może ktoś choć przez chwilę pomyślał :)

Pozdrowienia dla wszystkich bez wyjątku :)

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

babelmb pisze:
15 sty 2018, 9:01
cena w 2010 roku 150 tys zł, po uwzględnieniu samej inflacji (średnio przyjmijmy 1,5% rocznie) wyjdzie w zaokrągleniu 165 tys. Jak z systemami bezpieczeństwo/multimedia ? (np. asystent pasa ruchu, awaryjnego hamowania, ilość poduszek powietrznych, ilość wzmocnień konstrukcyjnych auta, ilość elektroniki o potrzebnego oprogramowania itp.
Nie chcę tu odnosić się do wszystkiego, ale mam jeden komentarz co do tych systemów.
Z roku na rok EuroNCAP wymaga coraz więcej systemów elektronicznych od producentów samochodów. Teraz żeby dostać 5 gwiazdek trzeba mieć na pewno system autonomicznego hamowania (i to w standardzie!), a dodatkowe systemy zwiększają przydzielane procenty. A VW zawsze chce mieć 5 gwiazdek, więc to wyposażenie siłą rzeczy staje się bogatsze. A to przecież kosztuje.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

kamilR
Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17

Post autor: kamilR »

Ok Root- ale Koleos tez ma te systemy bezieczeństwa, dostał 5 gwiazd w NCAP i zestawiając go z Kodiaqiem 2.0tdi 190 koni z prawie takim samym wyposazeniem jest bagatela tańszy o 40 koła;) z 2.0 tsi roznica podobna -pozniej jeszcze raz specjalnie dla Was jeszcze raz to policzę i odniosę sie do reszty postów atakujących mój światopogląd. Peace:)

babelmb
Samochód: Skoda Kodiaq 2,0 TSI DSG 4x4

Post autor: babelmb »

kamilR pisze:
15 sty 2018, 15:21
Ok Root- ale Koleos tez ma te systemy bezieczeństwa, dostał 5 gwiazd w NCAP i zestawiając go z Kodiaqiem 2.0tdi 190 koni z prawie takim samym wyposazeniem jest bagatela tańszy o 40 koła;) z 2.0 tsi roznica podobna -pozniej jeszcze raz specjalnie dla Was jeszcze raz to policzę i odniosę sie do reszty postów atakujących mój światopogląd. Peace:)
jeśli poczułeś się zaatakowany - Przepraszam

Nie to miałem na myśli. Chodziło mi o wskazanie pewnych aspektów makroekonomicznych i elementów, byś mógł dokonać bardziej precyzyjnego porównania. Według mnie te dwa auta nie są podobne, ale każdy bierze pod uwagę inne aspekt, ponieważ czego innego oczekuje od auta.
"z prawie takim samym wyposazeniem jest bagatela tańszy o 40 koła;) " - tu musiałbyś dokładnie mieć taką samą specyfikację aut. Dokładnie wypisać co jest w standardzie w egzemplarzu kodiaqa a co u koleosa.

Awatar użytkownika
jankess4
Samochód: KODIAQ 1,4 TSI 4x4 STYLE MANUAL

Post autor: jankess4 »

Otium pisze:Dokładnie, co kto lubi. Dla mnie koleos może być sobie tańszy. I tak nie kupię auta, które swoimi chromami przypomina niemieckie rococo. Czyli g... w pazłotku. Jak tak się lubujesz w porównaniach skody i renault, to sobie poczytaj motor z ubiegłego tygodnia.
Czytałem. I widzę że dokonaliśmy dobrego wyboru kupując Kodiaqa

Awatar użytkownika
jankess4
Samochód: KODIAQ 1,4 TSI 4x4 STYLE MANUAL

Post autor: jankess4 »

Carly_pl pisze:
jankess4 pisze:
13 sty 2018, 9:16
Carly_pl pisze: Niby tak, ale jak odejmiesz 5tyś a później jeszcze 5% to zaczyna się robić już całkiem sensowna cena. :)
Carly typowy sprzedawca. Zawsze co by nie było i jaka jest rzeczywistość mówi językiem pozytywów Obrazek
Jak sytuacja jest nieciekawa (czyt. rabaty na Kodiaqa), to trzeba upatrywać jakiś pozytywów :P
Już Cie lubię Obrazek ale masz rację bo możliwości negocjacji są niewielkie jeśli chodzi o cenę

Otium
Samochód: Kodiaq style 2.0 TSI

Post autor: Otium »

Z rabatami przy zamawianiu bywa chyba różnie u poszczególnych dealerów. Ja dostałem rabat w chwili składania zamówienia 7%. Następnie, przez to, że auto stało u sprzedawcy 3 tygodnie, dostałem hak za 1000 zł zamiast 2500 (montowany w serwisie) i komplet felg triglav 19" gratis. Czyli w miarę dobrze. Już mi nawet nerwy na przedłużające się wydanie pojazdu minęły przez te felgi.

ODPOWIEDZ