Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
lighting
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: lighting »

Thor pisze:
21 mar 2017, 21:35
Cześć,

Zamówiłem Kodiaq'a 9 lutego 2017 i do dzisiaj dealer nie jest w stanie podać nawet przybliżonego terminu produkcji.
Sprzedawca tłumaczy, że to normalne, ale mnie to nie przekonuje.
Moje odczucie: albo Skoda nie jest poważnym producentem i nie jest w stanie planować produkcji, albo dealer jest kulawy i jego zamówienia są zwyczajnie pomijane...
Mnie poinformowano, że o dacie dostarczenia auta dowiem się 2 tygodnie po złożeniu zamówienia (w moim przypadku za tydzień).
Z tego co tutaj czytam, że niektórym terminy oczekiwania się gwałtownie kurczą wnioskuję, że Skodę zaskoczyła ilość zamówień i dawali na wszelki wypadek długie terminy, a teraz jak ogarniają, to dają rzeczywiste terminy. Ale to tylko spekulacje. A co do dealer'a - powinieneś go stale naciskać.

DO developer

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

Chyba nie jesteś tutaj jedyny z takim problemem ;) Poczytaj ten wątek to się dowiesz więcej.
Zamówiłeś przypadkiem elektryczne fotele?

Może warto spróbować u innego dealera?
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Thor
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: Thor »

lighting pisze:
21 mar 2017, 21:46
Thor pisze:
21 mar 2017, 21:35
Cześć,

Zamówiłem Kodiaq'a 9 lutego 2017 i do dzisiaj dealer nie jest w stanie podać nawet przybliżonego terminu produkcji.
Sprzedawca tłumaczy, że to normalne, ale mnie to nie przekonuje.
Moje odczucie: albo Skoda nie jest poważnym producentem i nie jest w stanie planować produkcji, albo dealer jest kulawy i jego zamówienia są zwyczajnie pomijane...
Mnie poinformowano, że o dacie dostarczenia auta dowiem się 2 tygodnie po złożeniu zamówienia (w moim przypadku za tydzień).
Z tego co tutaj czytam, że niektórym terminy oczekiwania się gwałtownie kurczą wnioskuję, że Skodę zaskoczyła ilość zamówień i dawali na wszelki wypadek długie terminy, a teraz jak ogarniają, to dają rzeczywiste terminy. Ale to tylko spekulacje. A co do dealer'a - powinieneś go stale naciskać.
Jestem tam co dwa dni, czyli w sobotę i w poniedziałek :lol: - częściej nie mogę - i nadal nic nie wiem, dlatego pytam jak to jest u Was.

Thor

root pisze:
21 mar 2017, 21:47
Chyba nie jesteś tutaj jedyny z takim problemem ;) Poczytaj ten wątek to się dowiesz więcej.
Zamówiłeś przypadkiem elektryczne fotele?

Może warto spróbować u innego dealera?
Fotele zamówiłem zwykłe, ale dopakowałem sporo jeśli chodzi o dodatki (jest tego cała strona A4 w zamówieniu ;) ).
Śledzę jednak to forum chyba od początku jego istnienia i przeczytałem wszystkie wiadomości (bez rejestracji, ale sumiennie ;) ) i widzę, że chyba nikt tak długo nie czeka na sam termin.
Dublowanie zamówienia u innego dealera nie wydaje mi się dobre, bo nie mam w zwyczaju robić z gęby cholewę, więc nie chcę zamawiać w dwóch miejscach i udawać, że kupię.

Zaczynam się obawiać, ze sprzedawca dał rabat na podstawie negocjacji, ale teraz nie zależy mu na realizacji z rabatem...

agnes
Samochód: Skoda Kodiaq 2,0 TDI

Post autor: agnes »

Thor pisze:
21 mar 2017, 21:56

Fotele zamówiłem zwykłe, ale dopakowałem sporo jeśli chodzi o dodatki (jest tego cała strona A4 w zamówieniu ;) ).
Śledzę jednak to forum chyba od początku jego istnienia i przeczytałem wszystkie wiadomości (bez rejestracji, ale sumiennie ;) ) i widzę, że chyba nikt tak długo nie czeka na sam termin.
Dublowanie zamówienia u innego dealera nie wydaje mi się dobre, bo nie mam w zwyczaju robić z gęby cholewę, więc nie chcę zamawiać w dwóch miejscach i udawać, że kupię.

Zaczynam się obawiać, ze sprzedawca dał rabat na podstawie negocjacji, ale teraz nie zależy mu na realizacji z rabatem...
Czekasz mniej więcej tyle co ja, dostałam pierwszą informację o terminie po około 7 tygodniach.
Też mnie to bardzo denerwowało i miałam wrażenie, że jestem jedyną osobą w tej sytuacji... (bo to chyba faktycznie nie jest bardzo typowe :lol: ).
Teraz jakoś temat "idzie do przodu", chociaż pierwszy termin dostałam strrrraaaaszny, później trochę umiarkowanego optymizmu, liczę na dobre wieści jutro. Zobaczymy...
Spróbuj się upewnić, czy dealer nie wyczerpał limitu zamówień na ten rok.
Naciskaj, bądź cierpliwy, naciskaj,..........

Awatar użytkownika
dawajrapa
Samochód: Kodiaq TSI

Post autor: dawajrapa »

Moze Was troche pociesze. Zamowilem 13 grudnia ub roku, do polowy lutego nie mialem ZADNEJ info nt daty produkcji. Pozniej smutne wiesci o 30tym tygodniu produkcji (WTF?!) ale dealer zapewnial, ze bedzie sporo szybciej. Dzis dostalem juz potwierdzenie, ze termin jest zamrozony na tydzien 14, nie moge juz wprowadzac zadnych zmian w zamowieniach... takze cierpliwosci, nie bedzie az tak zle ;) chociaz z drugiej strony nasz dealer mowi, ze z uwagi na ogromne zainteresowanie, duza liczbe zamowien, oraz niewielka ilosc aut w puli (Skoda Polska miala na ten rok tylko 3300 samochodow, i spora czesc "sprzedala sie" jeszcze przed oficjalna kampania reklamowa) terminy zamowien skladanych obecnie sa jednak odlegle bardziej, niz tych sprzed kilku miesiecy.
PS. Nie zamowilem el.foteli ani szklanego dachu ;))

Thor

agnes pisze:
21 mar 2017, 22:13

Czekasz mniej więcej tyle co ja, dostałam pierwszą informację o terminie po około 7 tygodniach.
Też mnie to bardzo denerwowało i miałam wrażenie, że jestem jedyną osobą w tej sytuacji... (bo to chyba faktycznie nie jest bardzo typowe :lol: ).
Teraz jakoś temat "idzie do przodu", chociaż pierwszy termin dostałam strrrraaaaszny, później trochę umiarkowanego optymizmu, liczę na dobre wieści jutro. Zobaczymy...
Spróbuj się upewnić, czy dealer nie wyczerpał limitu zamówień na ten rok.
Kiedy zamawiałem dealer mówił, że będzie w tym roku, choć nie robił nadziei na szybką dostawę. Osobom, które przychodzą zamówić teraz (w miniony piątek mieli dzień otwarty) mówią, że może się uda w 2017, ale bardzie prawdopodobne jest, że będzie to rok 2018.
Ale info, że moje zamówienie jest w puli na 2017 mam tylko od dealera. Nie mam tego jak sprawdzić.
Właśnie dlatego uważam, że system zamówień Skody jest do bani.
Obecnie systemy informatyczne można tak skonfigurować, że automat mógłby wysyłać info na maila z linkiem do śledzenia zamówienia, a tam wszelkie szczegóły o specyfikacji, terminach, itp.
Platformę taką, potrafią zrobić uczniowie w gimnazjum, a specjaliści od zamówień Skody nie mogą się z tym uporać :cry:

Wiadomo, że fajnie jest kupić samochód na wiosnę lub w lecie, by się nim nacieszyć, ale prawdę pisząc, to dla mnie nie ma większego znaczenia, czy samochód będzie w maju, czerwcu, czy październiku.
Chciałbym tylko wiedzieć kiedy się go spodziewać.
Chodzi o zwykłe planowanie wydatków, i innych rzeczy, które mają związek ze zmianą samochodu.

miro.t
Samochód: Misiek 2.0TDI

Post autor: miro.t »

Pisałem już w innym temacie, ale moje auto było wprowadzone do systemu 25.02, mam i wentylowane fotele i szklany dach. Pierwszy termin to był 20 tydzień, teraz mam 15.

Ponoć dealerzy mają taka opcję, żeby ustawić obecnie zamawianego auta w pierwszy lub drugi tydzień 2018, zachowując przy tym obecne ceny.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2017, 22:36 przez miro.t, łącznie zmieniany 1 raz.

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

agnes pisze:
Trochę się to dla mnie wyklucza ;)
Thor pisze:
21 mar 2017, 22:30
Właśnie dlatego uważam, że system zamówień Skody jest do bani.
Obecnie systemy informatyczne można tak skonfigurować, że automat mógłby wysyłać info na maila z linkiem do śledzenia zamówienia, a tam wszelkie szczegóły o specyfikacji, terminach, itp.
Platformę taką, potrafią zrobić uczniowie w gimnazjum, a specjaliści od zamówień Skody nie mogą się z tym uporać :cry:
Wydaje mi się, że powód jest inny ‒ raczej nie chcą tego zrobić. Jak sam zauważyłeś, nie jest to zbyt skomplikowane, więc pewnie daliby radę. W sumie nie spotkałem się, żeby jakakolwiek marka miała taki system.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

agnes
Samochód: Skoda Kodiaq 2,0 TDI

Post autor: agnes »

root pisze:
21 mar 2017, 22:35
agnes pisze:
Trochę się to dla mnie wyklucza ;)
Miałam na myśli "swoje robić", ale zbytnio się "nie spinać". I to było też trochę do mnie... ;)

ODPOWIEDZ