1.4 czy 2.0 TSI

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Awatar użytkownika
dawajrapa
Samochód: Kodiaq TSI

Re: 1.4 czy 2.0 TSI

Post autor: dawajrapa »

krotz pisze:
21 mar 2017, 15:59
Tylko 2.0 TSI
No i na koniec cena. Dopłata 8tyś do wersji 2.0 przy tej cenie auta nie wydaje się być duża. Bierz 2.0TSI :)
zgadzam sie w 99%, ale ta doplata to zalezy do czego porownujemy :) bo kolega rozwazal 1.4 z DSG ale w osce, a wtedy roznica to juz 16k a nie 8 :)

osobiscie, gdybym mogl wybierac, to tez poszedlbym w 2.0 TSI.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Rafał
Samochód: 2.0 tsi lava blue

Post autor: Rafał »

menthal pisze:
21 mar 2017, 10:44
Tak dla wyjaśnienia 1.4 TSI DSG FWD to cennikowe "1.4 TSI/110 kW (150 KM) DSG 4x4"? bo FWD może być mylące z 2WD, ale takiej wersji nie ma ani w opcji Style ani z DSG.
FWD to Front wheel drive - napęd na przód,
jest w cenniku 1.4 dsg (czyli w domyśle napęd tylko na przód) w wersji style - sam nad takim się zastanawiałem.

długo biłem się co do wyboru silnika i wybrałem 2.0 tsi
- po pierwsze, skoro masz problem z wyborem przy zakupie, to taki sam będzie miał następny użytkownik,
- po drugie w mocniejszej wersji masz 7-mio biegową skrzynię dsg czyli w domyśle bardziej ekonomiczną w użytkowaniu,
- po trzecie - auta z silnikiem 1.4 maja niższą wartość przy odsprzedaży niż np te 1.8 czy 2.0 które ludzie chętniej kupują - różnice w cenie używanych aut są mniej więcej takie jak różnica przy zakupie nowego,
- po czwarte, razem z 2.0 dostaniesz 4x4 które może nie jest Ci potrzebne, ale zawsze w ten czy inny sposób podnosi bezpieczeństwo i wartość auta.

Rafał
Samochód: 2.0 tsi lava blue

Post autor: Rafał »

Ethel pisze:
21 mar 2017, 10:15
......
I teraz pytanie: Jak wygląda paliwożerność dwulitrowego silnika. Czy warto do niego dopłacać? Czy są dostępne już jakieś realne informacje o spalaniu... Tiguan II z 2.0 pali ponoć średnio 10,5 ale w mieście potrafi podjechać pod 14l. Słyszałem, iż mniejszy silnik trzeba bardziej "żyłować" i ma bardzo zbliżoną ekonomię jazdy do większego brata... prawda? Czy 1.4 realnie nadaje się do samochodu o tej masie.je niedźwiadki.
......
spalanie nie ma znaczenia, nie spali więcej niż mu wlejesz ;)
nikt nie może jeszcze dać obiektywnych wyników, bo dopiero wydawane są pierwsze auta.

loboss1
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TSI Style

Post autor: loboss1 »

W sumie nie będzie to miarodajne, ale przy 250 km w cyklu mieszanym mam 10 l. Na trasie po dotarciu myślę, że 7,5 wyciągniesz. Mi chwilowe wskazywał między 7 a 8 przy 100km/h. Jak na opory i ciężar to jest to bardzo ekonomiczny SUV. I na koniec subiektywnie - dziś śmigałem po mieście kilka godzin i gdybym miał wybierać to nawet navi bym oddał dla 2.0 Tsi. Naprawdę udana jednostka, a z DSG to już bajka. Jeszcze chwila cierpliwości i podzielę się dłuższym tekstem. Jakby co, to pytajcie😀

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

To zaktualizuj jeszcze samochód w profilu, bo ja nie wiem o którym silniku piszesz :P
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

krotz
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: krotz »

loboss1 pisze:
21 mar 2017, 21:17
W sumie nie będzie to miarodajne, ale przy 250 km w cyklu mieszanym mam 10 l. Na trasie po dotarciu myślę, że 7,5 wyciągniesz. Mi chwilowe wskazywał między 7 a 8 przy 100km/h. Jak na opory i ciężar to jest to bardzo ekonomiczny SUV. I na koniec subiektywnie - dziś śmigałem po mieście kilka godzin i gdybym miał wybierać to nawet navi bym oddał dla 2.0 Tsi. Naprawdę udana jednostka, a z DSG to już bajka. Jeszcze chwila cierpliwości i podzielę się dłuższym tekstem. Jakby co, to pytajcie😀
Czekamy na recenzję...może niedługo się doczekamy.. :mrgreen:

Ethel
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI DSG Style

Post autor: Ethel »

Czytałem pierwsze wrażenia lobossa i aż serce się rwie do 2.0.. no ale cóż.... sugestia żony, że może za tą kasę to na Borneo polecieć.... :P
No to mam plan na październik i samochód z 1.4 :)

krzysiek
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI Style 190 KM + troche bajerów

Post autor: krzysiek »

Zeby tylko to Borneo sie czkawka nie odbilo bo 1.4 a 2.0 to bedzie spora roznica w jezdzie. A Borneo nie ucieknie :)

loboss1
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TSI Style

Post autor: loboss1 »

Zgadzam się z Tobą krzysiek. Ethel, kup żonie kwiaty i wybłagaj. Napewno nie będziesz żałował :)

menthal
Samochód: Skoda Kodiaq 1,4

Post autor: menthal »

Zawsze można sposobem

http://pl.placeknow.com/noclegi/kwatera ... owie-23336

Tylko że po takim numerze kwiaty mogą nie wystarczyć, a i silnik 2.0 może nie wystarczyć żeby uciec.

A tak na serio mając do wyboru lepsze wakacje na 2tyg i lepszy silnik na kilka lat, to racjonalnie jest jednak wybrać silnik, a wakacje przerzucić na kolejny sezon.

ODPOWIEDZ