O to też pytałem, bo gdzieś też taką wersję usłyszałem. Ale dostałem odpowiedź, że nie będzie problemu, że na 2024 importer ma sloty na ok 60 tys. sztuk czyli ok 25% więcej niż zwykle.
Ale ile w tym prawdy, to pewnie dowiemy się za jakiś czas.
Tak sobie myślę, że jak zaczną wyrzucać wyposażenie to pewnie zrezygnuję z zamówienia wtedy.
Czas oczekiwania na Kodiaqa
-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa
Jest to gdzieś tam niby zapisane, ale szczegółów ciężko się doprosić, natomiast jak przedstawisz konkurencyjne ubezpieczenie to zejdą do podobnej kwoty, u mnie była to różnica 1300zł między dealerem a brokerem (ten sam ubezpieczyciel) i dealer zszedł do tej ceny.
Z GAPem jest dowolność i tu też niezależny jest zdecydowanie bardziej korzystny jeżeli chodzi o koszt, ale tez i warunki
-
TymekF
- Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DSG 200KM 4x4
No może jeszcze się łapiesz z produkcją na styczeń. Ja już dostałem info, że na bank tego nie będzie i że produkcja mojej sztuki na pewno nie w styczniu. Pewnie takie info od importera dostali.lucas_03 pisze: ↑18 gru 2023, 17:02O to też pytałem, bo gdzieś też taką wersję usłyszałem. Ale dostałem odpowiedź, że nie będzie problemu, że na 2024 importer ma sloty na ok 60 tys. sztuk czyli ok 25% więcej niż zwykle.
Tak sobie myślę, że jak zaczną wyrzucać wyposażenie to pewnie zrezygnuję z zamówienia wtedy.
Tak czy siak akurat to mi nie robi. Zobaczymy co będzie dalej
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Do kiedy można jeszcze będzie zamawiać Kodiaqi w starej wersji?
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
- robkio76
- Samochód: Kodiaq 2.0TSI Style 4x4
Ja jak zamawiałem w marcu 23 to absolutnie nie chcieli żadnych zaliczek gdyż nie gwarantowali żadnych terminów i ceny. Teraz widzę spadło zainteresowanie samochodami (ogólnie) to i chcą zaliczki
- robkio76
- Samochód: Kodiaq 2.0TSI Style 4x4
Zaliczka wg definicji jest w 100% zwrotna i masz prawo się rozmyślić i zrezygnować z zakupu i w zasadzie nie musisz podawać powodu. W takim przypadku sprzedający musi ci zwrócić całość zaliczki.icemichael pisze: ↑18 gru 2023, 10:55Teraz tak czysto hipotetycznie się zastanawiam, czy po zamówieniu można bez wyraźnej przyczyny zrezygnować z auta? Czy dealer ponosi z tego tytułu jakieś straty, płaci producentowi kary? Czy ma możliwość nie zwracania zaliczki?
Co innego jakbyś wpłacił zadatek który w przypadku rezygnacji kupującego przepada na rzecz sprzedającego. Jeżeli sprzedający nie wywiąze się z umowy to musi zwrócić zadatek w podwójnej wielkości (jedyny wyjątek jak zaistnieje "siła wyższa' kiedy sprzedający lub kupujący nie może wywiązać się z umowy tj np. meteoryt rozwali fabrykę itp.). Tak stanowi prawo i oczywiście nie staje to przeszkodzie aby kupujący i sprzedający dogadali się w sprawie zwrotu zadatku.
-
TymekF
Chodzi pewnie o to, aby w jakimkolwiek stopniu odsiać kogoś z przypadku, co dla żartu może chciałby zamówićrobkio76 pisze: ↑22 gru 2023, 11:51Zaliczka wg definicji jest w 100% zwrotna i masz prawo się rozmyślić i zrezygnować z zakupu i w zasadzie nie musisz podawać powodu. W takim przypadku sprzedający musi ci zwrócić całość zaliczki.icemichael pisze: ↑18 gru 2023, 10:55Teraz tak czysto hipotetycznie się zastanawiam, czy po zamówieniu można bez wyraźnej przyczyny zrezygnować z auta? Czy dealer ponosi z tego tytułu jakieś straty, płaci producentowi kary? Czy ma możliwość nie zwracania zaliczki?
Co innego jakbyś wpłacił zadatek który w przypadku rezygnacji kupującego przepada na rzecz sprzedającego. Jeżeli sprzedający nie wywiąze się z umowy to musi zwrócić zadatek w podwójnej wielkości (jedyny wyjątek jak zaistnieje "siła wyższa' kiedy sprzedający lub kupujący nie może wywiązać się z umowy tj np. meteoryt rozwali fabrykę itp.). Tak stanowi prawo i oczywiście nie staje to przeszkodzie aby kupujący i sprzedający dogadali się w sprawie zwrotu zadatku.
Umówmy się, jeśli nawet byłoby nie zwrotne, to jeśli ktoś myśli o samochodzie za 150-250k to 2-4k to raczej na nim nie robi wrażenia
Dzisiaj dostałem info, że jednak też nie będę miał BT.TymekF pisze:No może jeszcze się łapiesz z produkcją na styczeń. Ja już dostałem info, że na bank tego nie będzie i że produkcja mojej sztuki na pewno nie w styczniu. Pewnie takie info od importera dostali.lucas_03 pisze: ↑18 gru 2023, 17:02O to też pytałem, bo gdzieś też taką wersję usłyszałem. Ale dostałem odpowiedź, że nie będzie problemu, że na 2024 importer ma sloty na ok 60 tys. sztuk czyli ok 25% więcej niż zwykle.
Tak czy siak akurat to mi nie robi. Zobaczymy co będzie dalej
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Co do GAP, to radziłbym się zastanowić z jego wykupem.
Info za moim delarem ubezpieczeniowym.
GAP jest ogolnie ubezpieczeniem od utraty wartości auta, a na chwilę obecną auta raczej zyskują na wartości niż tanieją. Czyli same OC+AC daje dokładnie to samo, a nie musisz dopłacać do GAP. Jeśli wasz ubezpieczyciel będzie uczciwy to powie wam to samo.
Wesołych Świąt wszystkim
GAP jest ogolnie ubezpieczeniem od utraty wartości auta, a na chwilę obecną auta raczej zyskują na wartości niż tanieją. Czyli same OC+AC daje dokładnie to samo, a nie musisz dopłacać do GAP. Jeśli wasz ubezpieczyciel będzie uczciwy to powie wam to samo.
Wesołych Świąt wszystkim
-
TymekF
Czyli to jednak nie tylko mój przypadek. Trzymam kciuki aby w ogóle mi wyprodukowali
A to ciekawe, będę się dowiadywał i dopytywał przed załatwieniem ubezpieczenia, dzięki.Cahir pisze: ↑24 gru 2023, 9:04do GAP, to radziłbym się zastanowić z jego wykupem.