Musiałbyś dodatkowy dysk podłączać do nich
TSI vs TDI
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Re: TSI vs TDI
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Witam
Stoję właśnie przed dylematem czy 2.0 TDI czy 2.0 TSI. Różnica aktualnie to 15 tyś. Użytkowanie głównie trasa, jazda dziadkowa 120-140 kmh na Skach i Autostradach. ( praktycznie co tydzień Rabka - Kraków, kilka razy w roku Kraków - Gdańsk ), pytanie jak zużyciem paliwa przy prędkościach 120-140 kmh?
Z góry dzięki
Stoję właśnie przed dylematem czy 2.0 TDI czy 2.0 TSI. Różnica aktualnie to 15 tyś. Użytkowanie głównie trasa, jazda dziadkowa 120-140 kmh na Skach i Autostradach. ( praktycznie co tydzień Rabka - Kraków, kilka razy w roku Kraków - Gdańsk ), pytanie jak zużyciem paliwa przy prędkościach 120-140 kmh?
Z góry dzięki
2.0TDI (193KM) przy 120 km/h spalanie na poziomie 6,5 - 6,6. Przy 140km/h spalanie 7,2-7,4
Ogólnie średnia na autostradzie na poziomie 6,7. Przy jeździe głowinie w okolicy 125km/h, ale czasem trzeba depnąć żeby wyprzedzić tak do 140-150.
Auto na autostradzie zawsze dość dociążone, 2 dorosłych + 4 dzieci + foteliki + bagaże itp.
Przebieg obecnie lekko powyżej 8tys. km. Gdzieś tu na forum czytałem że powyżej 10tyś km spalanie może trochę spaść (na co liczę
)
Ogólnie średnia na autostradzie na poziomie 6,7. Przy jeździe głowinie w okolicy 125km/h, ale czasem trzeba depnąć żeby wyprzedzić tak do 140-150.
Auto na autostradzie zawsze dość dociążone, 2 dorosłych + 4 dzieci + foteliki + bagaże itp.
Przebieg obecnie lekko powyżej 8tys. km. Gdzieś tu na forum czytałem że powyżej 10tyś km spalanie może trochę spaść (na co liczę
Ostatnio zmieniony 27 cze 2025, 23:02 przez mjoniec, łącznie zmieniany 1 raz.
No to ładne jak na takiego kloca jak Kodiaq, praktycznie identyczne mam w Superbie 2 też TDI. Czekam jeszcze na wieści jak TSI 
- MałGorzata
Liczyliśmy kiedyś na forum, na samym początku - różnica w cenie też wynosiła wtedy w 2017 roku 15 tysi.
Wyszło nam po tamtych cenach paliwa, że po ok. 120 000km zrówna się ta różnica w mniejszym zużyciu paliwa przez diesla.
Wyszło nam po tamtych cenach paliwa, że po ok. 120 000km zrówna się ta różnica w mniejszym zużyciu paliwa przez diesla.
----
-
kolejowski
- Samochód: nie mam
Też miałem przez chwilę dylemat ale wybrałem 2.0 TSI. Robię i trasy i miasto natomiast ostatnie 6lat mam TDi i trochę mam go już dość. Chyba czas na benzynę 
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Ja trafiłem na okazję i wpadł mi roczny diesel z dobrą ceną. Nawet chwili się nie wahałem. Pani jeździła i Kodiaq nie przypadł do gustu. Przesiadła się na RX’a. Chcieli się szybko pozbyć samochodu. Przede wszystkim jednak zależało mi na wyposażeniu. W cenie mojego L&K były Sportline TSI. Zatem u mnie ekonomia startuje bez wyższej ceny zakupu diesla. Już się zwrócił 
Jeżdżę, fajnie się to zbiera, nie zastanawiam się nad spalaniem. Jak bym nie naciskał na gaz, średnia długookresowa wychodzi 8 l/100 km. Korzystam z mocy silnika, ale oczywiście nie tak jak za młodu w Cinquecento. Tamten był o wiele szybszy
Jeżdżę, fajnie się to zbiera, nie zastanawiam się nad spalaniem. Jak bym nie naciskał na gaz, średnia długookresowa wychodzi 8 l/100 km. Korzystam z mocy silnika, ale oczywiście nie tak jak za młodu w Cinquecento. Tamten był o wiele szybszy
- MałGorzata
Oczywiście zółty sporting 1.1 fire z czerwonymi pasami
----
- Bury_Kocur
- Samochód: Misio 2,0 l TDI 150 kucyków + DSG
ciekawe podejście do tematu - a co Ci Kolego przeszkadza w TDI ?kolejowski pisze: ↑28 cze 2025, 22:42Też miałem przez chwilę dylemat ale wybrałem 2.0 TSI. Robię i trasy i miasto natomiast ostatnie 6lat mam TDi i trochę mam go już dość. Chyba czas na benzynę![]()
Pytam, bo ja osobiście mając właśnie TDI w życiu nie przesiadłbym się na benzynę....
pzdr
Włodek
- WaC
- Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7
Mam obecnie 2.0 TSI i nigdy nie miałem diesla, wobec czego nie mogę autorytatywnie stwierdzić, który jest lepszy. Jedynie mogę stwierdzić, iż w moim przypadku wolałem wybrać benzynę i tego nie żałuję.
Niemniej jednak, temat wydaje się być niewyczerpany, gdyż wszystko zależy od indywidualnego podejścia. Jednocześnie wiem, że nic nowego nie napisałem!
Niemniej jednak, temat wydaje się być niewyczerpany, gdyż wszystko zależy od indywidualnego podejścia. Jednocześnie wiem, że nic nowego nie napisałem!
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.