TSI vs TDI

Dyskusje na temat Škody Kodiaq II generacji (2024-)
Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Re: TSI vs TDI

Post autor: MałGorzata »

mjoniec pisze:
27 lut 2025, 13:41
Naiwnie sądziłem że tego rodzaju błędy się gdzieś zapisują.
Musiałbyś dodatkowy dysk podłączać do nich :)

----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Wujekr
Samochód: Superb 2

Post autor: Wujekr »

Witam

Stoję właśnie przed dylematem czy 2.0 TDI czy 2.0 TSI. Różnica aktualnie to 15 tyś. Użytkowanie głównie trasa, jazda dziadkowa 120-140 kmh na Skach i Autostradach. ( praktycznie co tydzień Rabka - Kraków, kilka razy w roku Kraków - Gdańsk ), pytanie jak zużyciem paliwa przy prędkościach 120-140 kmh?

Z góry dzięki

mjoniec
Samochód: Kodiaq II, 2.0 TDI

Post autor: mjoniec »

2.0TDI (193KM) przy 120 km/h spalanie na poziomie 6,5 - 6,6. Przy 140km/h spalanie 7,2-7,4
Ogólnie średnia na autostradzie na poziomie 6,7. Przy jeździe głowinie w okolicy 125km/h, ale czasem trzeba depnąć żeby wyprzedzić tak do 140-150.
Auto na autostradzie zawsze dość dociążone, 2 dorosłych + 4 dzieci + foteliki + bagaże itp.
Przebieg obecnie lekko powyżej 8tys. km. Gdzieś tu na forum czytałem że powyżej 10tyś km spalanie może trochę spaść (na co liczę :D )
Ostatnio zmieniony 27 cze 2025, 23:02 przez mjoniec, łącznie zmieniany 1 raz.

Wujekr
Samochód: Superb 2

Post autor: Wujekr »

No to ładne jak na takiego kloca jak Kodiaq, praktycznie identyczne mam w Superbie 2 też TDI. Czekam jeszcze na wieści jak TSI ;)

Awatar użytkownika
MałGorzata

Liczyliśmy kiedyś na forum, na samym początku - różnica w cenie też wynosiła wtedy w 2017 roku 15 tysi.
Wyszło nam po tamtych cenach paliwa, że po ok. 120 000km zrówna się ta różnica w mniejszym zużyciu paliwa przez diesla.
----

kolejowski
Samochód: nie mam

Post autor: kolejowski »

Też miałem przez chwilę dylemat ale wybrałem 2.0 TSI. Robię i trasy i miasto natomiast ostatnie 6lat mam TDi i trochę mam go już dość. Chyba czas na benzynę ;)

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Ja trafiłem na okazję i wpadł mi roczny diesel z dobrą ceną. Nawet chwili się nie wahałem. Pani jeździła i Kodiaq nie przypadł do gustu. Przesiadła się na RX’a. Chcieli się szybko pozbyć samochodu. Przede wszystkim jednak zależało mi na wyposażeniu. W cenie mojego L&K były Sportline TSI. Zatem u mnie ekonomia startuje bez wyższej ceny zakupu diesla. Już się zwrócił ;)
Jeżdżę, fajnie się to zbiera, nie zastanawiam się nad spalaniem. Jak bym nie naciskał na gaz, średnia długookresowa wychodzi 8 l/100 km. Korzystam z mocy silnika, ale oczywiście nie tak jak za młodu w Cinquecento. Tamten był o wiele szybszy Obrazek

Awatar użytkownika
MałGorzata

maq pisze:
29 cze 2025, 19:47
ale oczywiście nie tak jak za młodu w Cinquecento. Tamten był o wiele szybszy Obrazek
Oczywiście zółty sporting 1.1 fire z czerwonymi pasami :)
----

Awatar użytkownika
Bury_Kocur
Samochód: Misio 2,0 l TDI 150 kucyków + DSG

Post autor: Bury_Kocur »

kolejowski pisze:
28 cze 2025, 22:42
Też miałem przez chwilę dylemat ale wybrałem 2.0 TSI. Robię i trasy i miasto natomiast ostatnie 6lat mam TDi i trochę mam go już dość. Chyba czas na benzynę ;)
ciekawe podejście do tematu - a co Ci Kolego przeszkadza w TDI ?
Pytam, bo ja osobiście mając właśnie TDI w życiu nie przesiadłbym się na benzynę....
pzdr
Włodek

Awatar użytkownika
WaC
Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7

Post autor: WaC »

Mam obecnie 2.0 TSI i nigdy nie miałem diesla, wobec czego nie mogę autorytatywnie stwierdzić, który jest lepszy. Jedynie mogę stwierdzić, iż w moim przypadku wolałem wybrać benzynę i tego nie żałuję.

Niemniej jednak, temat wydaje się być niewyczerpany, gdyż wszystko zależy od indywidualnego podejścia. Jednocześnie wiem, że nic nowego nie napisałem! :oops:
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.

ODPOWIEDZ