Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Awatar użytkownika
robkio76
Samochód: Kodiaq 2.0TSI Style 4x4

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: robkio76 »

TymekF pisze:
12 lis 2023, 13:09
Marcinonline pisze:
11 lis 2023, 16:09
Poczekaj na nowy model, jest już wstępny cennik i nie jest tak dużo drożej jak zakładali niektórzy na forum

Z tego co wiem, to mają zmienić dotychczasowy konfigurator, będzie przypominał inne marki, że wybierasz wersje wyposażenia i do niej w jakimś tam ograniczonym zakresie coś będziesz mógł dobrać lub nie.
Ale skończy się np branie najtańszej wersji i doposażanie jej w panoramę i webasto na przykład :lol:
I to było fajne że można było skodę złożyć jak klocki lego, dobrać to co się chciało. To był jeden z główniejszych powodów dlaczego zrezygnowałe z RAV4 gdyż zaden z chyba 4 poziomów wyposażenianie był dla mnie nie odpowiedni. Dwa najtańsze nie zawierały tego co bym chciał a dwa najwyższe były za drogie a zawierały pozycje z których mogłem zrezygnować.

Rozumnie że z punktu widzenia producentów taka standaryzacja jest mniej kosztowa ale niestety nie będzie zadowalać niektórych klentów i będą szukać po innych markach wersji wyposażenia które będzie dla nich najbardzej zbliżone do tego co preferują.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

TymekF
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DSG 200KM 4x4

Post autor: TymekF »

robkio76 pisze:
12 lis 2023, 14:54
I to było fajne że można było skodę złożyć jak klocki lego, dobrać to co się chciało. To był jeden z główniejszych powodów dlaczego zrezygnowałe z RAV4 gdyż zaden z chyba 4 poziomów wyposażenianie był dla mnie nie odpowiedni. Dwa najtańsze nie zawierały tego co bym chciał a dwa najwyższe były za drogie a zawierały pozycje z których mogłem zrezygnować.

Rozumnie że z punktu widzenia producentów taka standaryzacja jest mniej kosztowa ale niestety nie będzie zadowalać niektórych klentów i będą szukać po innych markach wersji wyposażenia które będzie dla nich najbardzej zbliżone do tego co preferują.
Ile ludzi tyle opinii ;)
Dla mnie zawsze najlepszy jest taki złoty środek. Wersje wyposażenia + wybór dodatków.
Pewne rzeczy nie muszą być narzucane wersja wyposażenia np. panorama, hak etc.
Ale pewne rzeczy powinny iść z automatu aby konfigurowanie było prostrze.
I tak obecny konfigurator jest o wiele lepszy, bardziej intuicyjny i szybszy niż np 5 lat temu :D

danakasqn
Samochód: Skoda Kodiaq 2,0 TSI 180kW 245KM 4x4

Post autor: danakasqn »

Dzisiaj dostałem informację, że samochód jest już w produkcji. Pierwotnie pod koniec listopada miała rozpocząć się produkcja, a już jest na etapie składania karoserii. Liczę, że do końca tego miesiąca będę miał już swoje auto :)

ZetRTW
Samochód: Skoda Kodiaq Sportline 1.5 TSI

Post autor: ZetRTW »

te terminy zmieniają się jak w kalejdoskopie....mój miał już 3 razy opóźniany termin i z ostatniego 48tygodnia wskoczył teraz na 47 tydzień. Więc chyba będziemy odbierać podobnie :)

TymekF

A kiedy zamawialiście?

ZetRTW
Samochód: Skoda Kodiaq Sportline 1.5 TSI

Post autor: ZetRTW »

Update jak to przebiegało:
kodiaq sportline 1.5 tsi z masą dodatków(panorama, 3 rząd itd)

06 Czerwca - negocjacja z 4 salonami wybranej konfiguracji Kodiaqa
15 Czerwca - finalne wynegocjowanie i zatwierdzenie z wybranym salonem kwoty wybranej konfiguracji auta i chyba tutaj = dokonanie zamówienia przez dealera
27 Czerwca - odesłanie podpisanej umowy Leasingowej i dokonanie wpłaty maksymalnej za auto
24 Sierpnia - dostałem info o terminie produkcji na 42 tydzień (ze względu że był okres wakacyjny i podobno fabryki stały 2 tygodnie)
11 Września - potwierdzenie że data produkcji znikła z systemu.... i męczenie przez miesiąc czy się pojawił nowy termin
4 października - po ponagleniach, telefonach, a finalnie chęci rezygnacji pojawił się termin na 44 tydzień produkcji
30 Października - miał zacząć się teraz produkować właśnie, a jednak zmiana terminu na 48 tydzień, czyli koniec listopada rozpoczęcie produkcji...niby znowu zatwierdzone.
08 Listopada - nowy termin produkcji zatwierdzony na 47 tydzień - czyli wcześniej

A ty danakasqn?
jaką wersje i kiedy?

Zdun
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI Laurin & Klement --->Kodiaq II RS

Post autor: Zdun »

Na na swojego czekałem równo 10 miesięcy. Zamówimy 15 grudnia 2022 odebrany 15 września 2023

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

danakasqn
Samochód: Skoda Kodiaq 2,0 TSI 180kW 245KM 4x4

Post autor: danakasqn »

ZetRTW pisze:
14 lis 2023, 10:56

15 Czerwca - finalne wynegocjowanie i zatwierdzenie z wybranym salonem kwoty wybranej konfiguracji auta i chyba tutaj = dokonanie zamówienia przez dealera
27 Czerwca - odesłanie podpisanej umowy Leasingowej i dokonanie wpłaty maksymalnej za auto
24 Sierpnia - dostałem info o terminie produkcji na 42 tydzień (ze względu że był okres wakacyjny i podobno fabryki stały 2 tygodnie)
11 Września - potwierdzenie że data produkcji znikła z systemu.... i męczenie przez miesiąc czy się pojawił nowy termin
4 października - po ponagleniach, telefonach, a finalnie chęci rezygnacji pojawił się termin na 44 tydzień produkcji
30 Października - miał zacząć się teraz produkować właśnie, a jednak zmiana terminu na 48 tydzień, czyli koniec listopada rozpoczęcie produkcji...niby znowu zatwierdzone.
08 Listopada - nowy termin produkcji zatwierdzony na 47 tydzień - czyli wcześniej

A ty danakasqn?
jaką wersje i kiedy?
Ja zamawiałem dokładnie 30.11.2022(xD). Zaraz będzie równy rok. Zamówiłem Skoda Kodiaq RS z prawie wszystkimi dodatkami.

Ostrzegam, by nie kupować opon u dealera bo mają strasznie drogie. W podstawie dostajemy opony letnie, więc warto zaopatrzyć się w zimówki/całoroczne. Zdecydowanie bardziej opłaca się kupić z pierwszej lepszej strony internetowej i wysłać bezpośrednio do salonu by przełożyli. Mi wycenili opony Pirelli na 2000zł/sztuka, a w sieci mam je za 1300zł/sztuka.

TymekF

danakasqn pisze:
17 lis 2023, 10:13
Ja zamawiałem dokładnie 30.11.2022(xD). Zaraz będzie równy rok. Zamówiłem Skoda Kodiaq RS z prawie wszystkimi dodatkami.

Ostrzegam, by nie kupować opon u dealera bo mają strasznie drogie. W podstawie dostajemy opony letnie, więc warto zaopatrzyć się w zimówki/całoroczne. Zdecydowanie bardziej opłaca się kupić z pierwszej lepszej strony internetowej i wysłać bezpośrednio do salonu by przełożyli. Mi wycenili opony Pirelli na 2000zł/sztuka, a w sieci mam je za 1300zł/sztuka.
Oooo Panie, nie no tyle to nie... Gratuluję cierpliwości :D
Z tego co wiem od dealera to teraz to takie 4-6 miesięcy, wiec wracamy do normy.

Co do opon to nie wiem, ja patrzyłem na całe koła na sklepie skody, to jak sobie przeliczałem to całe koła wychodzą lepiej niż kupować felgę + oponę gdzieś osobno.
Szczególnie, że jakiś tam rabat na sklep skody też dostaniesz przy kupnie auta.

paw_mag
Samochód: Skoda Kodiaq 1.5 TSI

Post autor: paw_mag »

danakasqn pisze:
17 lis 2023, 10:13
ZetRTW pisze:
14 lis 2023, 10:56

A ty danakasqn?
jaką wersje i kiedy?

Wow! Ale, że jak?!?!?! Rok ?!?!?
Męczyłeś w między czasie swojego dealera, żeby coś przyspieszył i dlaczego tak długo? Gwarancje ceny chociaż otrzymałeś?

ODPOWIEDZ