Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
tomnowy
Samochód: Kodiaq 1.5 Style

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: tomnowy »

zgadzam się z ostatnim.wpisem dede I szablesi76. trzeba się rozejrzec za jakąś alternatywą na wszelki wypadek. rezygnowanie teraz to odłożenie zakupu na rok lub dwa, tylko za dwa lata cena będzie dużo wyższa za to samo auto. przeczekanie przez rok nie gwarantuje że będzie lepiej a napewno drożej o kilkanaście lub kilkadziesiąt procent. producent sprzeda mniej aut ale za wyższa cenę z lepsza marża i wyjdzie na swoje. w najgorszym przypadku skoda możeza jakieś czas np kosztować tylko ile teraz auta z segmentu premium. kłopoty z chipami przełożą się na wszstkich producentów aut. jedyne co w życiu jest pewne to śmierć, podatki, zmiany i podwyżki...niestety

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

dede
Samochód: Style 2.0 TSI 4x4 Lava Blue + trochę dodatków

Post autor: dede »

dratuszny pisze:
25 wrz 2021, 17:58
Alternatywą dla kodiaqa jest Tiguan All Space, który niestety nie jest dostępny w wersji z Hybryda:)
Oczywiście pod względem rozmiarów to All Space oraz Tarraco jest alternatywą (ten drugi występuje w wersji plug-in) ale dla mnie pod względem ceny i moich potrzeb alternatywą jest "krótki" tiguan w wersji hybrydowej.

kodiaqo
Samochód: Tiguan 2.0 TSI 170 kM 4-Motion

Post autor: kodiaqo »

dede pisze:
25 wrz 2021, 21:04
... ale dla mnie pod względem ceny i moich potrzeb alternatywą jest "krótki" tiguan w wersji hybrydowej.
ok, ale świadomie "rezygnujesz" z 4-Motion. Tak (?)

dede
Samochód: Style 2.0 TSI 4x4 Lava Blue + trochę dodatków

Post autor: dede »

W przypadku tiguana e-hybrid niestety odpada 4x4 :( W zamian jest jazda praktycznie wyłącznie na prądzie (w moim przypadku - 85% miasto 15% trasa). Nie zmienia to jednak faktu, że liczę na to, iż zamówiony przeze mnie kodiaq w końcu się wyprodukuje i uda mi się go odebrać w kwocie, w jakiej go zamówiłem. Kilka razy miałem już okazję oglądać go na żywo i wszystkie zmiany po FL zdecydowanie na plus wg mnie.

Arbuz
Samochód: SKODA KODIAQ SPORTLINE 1.5 TSI

Post autor: Arbuz »

tomnowy pisze:
25 wrz 2021, 19:52
zgadzam się z ostatnim.wpisem dede I szablesi76. trzeba się rozejrzec za jakąś alternatywą na wszelki wypadek. rezygnowanie teraz to odłożenie zakupu na rok lub dwa, tylko za dwa lata cena będzie dużo wyższa za to samo auto. przeczekanie przez rok nie gwarantuje że będzie lepiej a napewno drożej o kilkanaście lub kilkadziesiąt procent. producent sprzeda mniej aut ale za wyższa cenę z lepsza marża i wyjdzie na swoje. w najgorszym przypadku skoda możeza jakieś czas np kosztować tylko ile teraz auta z segmentu premium. kłopoty z chipami przełożą się na wszstkich producentów aut. jedyne co w życiu jest pewne to śmierć, podatki, zmiany i podwyżki...niestety

A za jaką alternatywa chcesz sie obejrzeć jak za nie długo (jak nie juz producenci ) będą mieli ten sam problem czyli brak półprzewodników. Już teraz na wszystkich placach jest sprzedawane co popadnie.
Nastepny rok będzie taki sam chyba że ktoś się łudzi że wszystko będzie ok to życzę powodzenia .

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Pozostaje nam cieszyć się tymi autami co mamy i oby się nie psuły...
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

baw
Samochód: 2.0 TDI L&K 4x4

Post autor: baw »

Fakt. Ja już się pogodziłem wewnętrznie, że jak za 3 lata nadal będzie taka sytuacja na rynku, to nie wezmę sobie nic nowego tylko wykupię Miśka i będę jeździł sobie dalej.

Awatar użytkownika
WaC
Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7

Post autor: WaC »

Arbuz pisze:
25 wrz 2021, 22:41
Nastepny rok będzie taki sam chyba że ktoś się łudzi że wszystko będzie ok to życzę powodzenia .
Były wojny, globalne kryzysy i pandemie. Należy mieć nadzieję, że czekanie na nasze nowe pojazdy - to pikuś (misio), wobec powyższego. Owszem, mam czym jeździć, lecz właśnie mam zamiar zmienić samochód na nowy (zawsze miałem nowe auto z salonu)!

...czyli trochę optymizmu!
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.

Arbuz
Samochód: SKODA KODIAQ SPORTLINE 1.5 TSI

Post autor: Arbuz »

Tu nie chodzi o optymizm tylko o realizm . Trzeba dostosować się do istniejącej sytuacji czyli nie psioczyć na producenta że nie dostarcza samochodów ( chociaż sam zapewne by chciał) zamówionych przez nas , tu trzeba przypatrzeć się sytuacji globalnej czyli jak bardzo jesteśmy uzależnieni od produkcji w Chinach , Malezji i innych tanich sil roboczych które nie dostarczaja potrzebnych komponentów do wytworzenia samochodu i wszystko pozniej leży. Jestem dostawca części dla grupy VAG i wiem jak to wygląda od paru lat przykład Skoda Kvasiny gdzie przed pandemia fabryka produkowała na zmianę 8 h 400 samochodów a od sierpnia jak dziennie składają 16 aut kompletnych !!!! to jest max i do końca roku nie będzie nic lepiej jak nawet do połowy roku 2022

Awatar użytkownika
WaC
Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7

Post autor: WaC »

Arbuz pisze:
25 wrz 2021, 23:24
Tu nie chodzi o optymizm tylko o realizm (...) a od sierpnia jak dziennie składają 16 aut kompletnych !!!! to jest max i do końca roku nie będzie nic lepiej jak nawet do połowy roku 2022
No to właśnie optymistyczna informacja... :o :shock: :o

Szkoda, Skoda, czy Škoda?

Jak by nie było, Szanowny Arbuz, prosimy o wiadomości od Ciebie, na bieżąco!
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.

ODPOWIEDZ