Czas oczekiwania na Kodiaqa
Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa
zgadzam się z ostatnim.wpisem dede I szablesi76. trzeba się rozejrzec za jakąś alternatywą na wszelki wypadek. rezygnowanie teraz to odłożenie zakupu na rok lub dwa, tylko za dwa lata cena będzie dużo wyższa za to samo auto. przeczekanie przez rok nie gwarantuje że będzie lepiej a napewno drożej o kilkanaście lub kilkadziesiąt procent. producent sprzeda mniej aut ale za wyższa cenę z lepsza marża i wyjdzie na swoje. w najgorszym przypadku skoda możeza jakieś czas np kosztować tylko ile teraz auta z segmentu premium. kłopoty z chipami przełożą się na wszstkich producentów aut. jedyne co w życiu jest pewne to śmierć, podatki, zmiany i podwyżki...niestety
-
dede
- Samochód: Style 2.0 TSI 4x4 Lava Blue + trochę dodatków
Oczywiście pod względem rozmiarów to All Space oraz Tarraco jest alternatywą (ten drugi występuje w wersji plug-in) ale dla mnie pod względem ceny i moich potrzeb alternatywą jest "krótki" tiguan w wersji hybrydowej.
-
dede
- Samochód: Style 2.0 TSI 4x4 Lava Blue + trochę dodatków
W przypadku tiguana e-hybrid niestety odpada 4x4
W zamian jest jazda praktycznie wyłącznie na prądzie (w moim przypadku - 85% miasto 15% trasa). Nie zmienia to jednak faktu, że liczę na to, iż zamówiony przeze mnie kodiaq w końcu się wyprodukuje i uda mi się go odebrać w kwocie, w jakiej go zamówiłem. Kilka razy miałem już okazję oglądać go na żywo i wszystkie zmiany po FL zdecydowanie na plus wg mnie.
tomnowy pisze: ↑25 wrz 2021, 19:52zgadzam się z ostatnim.wpisem dede I szablesi76. trzeba się rozejrzec za jakąś alternatywą na wszelki wypadek. rezygnowanie teraz to odłożenie zakupu na rok lub dwa, tylko za dwa lata cena będzie dużo wyższa za to samo auto. przeczekanie przez rok nie gwarantuje że będzie lepiej a napewno drożej o kilkanaście lub kilkadziesiąt procent. producent sprzeda mniej aut ale za wyższa cenę z lepsza marża i wyjdzie na swoje. w najgorszym przypadku skoda możeza jakieś czas np kosztować tylko ile teraz auta z segmentu premium. kłopoty z chipami przełożą się na wszstkich producentów aut. jedyne co w życiu jest pewne to śmierć, podatki, zmiany i podwyżki...niestety
A za jaką alternatywa chcesz sie obejrzeć jak za nie długo (jak nie juz producenci ) będą mieli ten sam problem czyli brak półprzewodników. Już teraz na wszystkich placach jest sprzedawane co popadnie.
Nastepny rok będzie taki sam chyba że ktoś się łudzi że wszystko będzie ok to życzę powodzenia .
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Pozostaje nam cieszyć się tymi autami co mamy i oby się nie psuły...
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Fakt. Ja już się pogodziłem wewnętrznie, że jak za 3 lata nadal będzie taka sytuacja na rynku, to nie wezmę sobie nic nowego tylko wykupię Miśka i będę jeździł sobie dalej.
- WaC
- Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7
Były wojny, globalne kryzysy i pandemie. Należy mieć nadzieję, że czekanie na nasze nowe pojazdy - to pikuś (misio), wobec powyższego. Owszem, mam czym jeździć, lecz właśnie mam zamiar zmienić samochód na nowy (zawsze miałem nowe auto z salonu)!
...czyli trochę optymizmu!
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.
Tu nie chodzi o optymizm tylko o realizm . Trzeba dostosować się do istniejącej sytuacji czyli nie psioczyć na producenta że nie dostarcza samochodów ( chociaż sam zapewne by chciał) zamówionych przez nas , tu trzeba przypatrzeć się sytuacji globalnej czyli jak bardzo jesteśmy uzależnieni od produkcji w Chinach , Malezji i innych tanich sil roboczych które nie dostarczaja potrzebnych komponentów do wytworzenia samochodu i wszystko pozniej leży. Jestem dostawca części dla grupy VAG i wiem jak to wygląda od paru lat przykład Skoda Kvasiny gdzie przed pandemia fabryka produkowała na zmianę 8 h 400 samochodów a od sierpnia jak dziennie składają 16 aut kompletnych !!!! to jest max i do końca roku nie będzie nic lepiej jak nawet do połowy roku 2022
- WaC
- Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7
No to właśnie optymistyczna informacja...
Szkoda, Skoda, czy Škoda?
Jak by nie było, Szanowny Arbuz, prosimy o wiadomości od Ciebie, na bieżąco!
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.