Problem z hamulcami
-
kamilR
- Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17
Re: Problem z hamulcami
Wiesz nie zaglądam XD, poza tym hyundai był brany z mega rabatem(20 tys. pln w listopadzie 2015r. jak wchodził do sprzedaży) w korzystnym leasingu. Ale nalatane ma już prawie 80 tkm, i w sumie miał 2 wizyty nieplanowane w serwisie- raz paliwo zamarzło, raz tracił moc i się krztusił, ma również jakiś problem ze skrzynią(Zgrzyt przy wbijaniu na 6- trzeba bedzie zglosic do aso)-ALE auto ma 5 lat gwarancji/assistance bez limitu km. w samochodzie klamki nie trzeszczą, nic nie trzeszczy nie puka/nie stuka, nie sciąga, układy bezpieczeństwa jak i z elektroniką zero problemów - pali na strzała
przez progi i krawężniki lata jak zły- cena wyjsciowa była 100k brutto ja uzyskałem cenę 80 tpln. I też napiszę jak i w innym wątku że wydanie na tego Hyundaia np. 150 tyś. doposażonego to pomyłka.
Ale za 80 kola do tyrania jak najbardziej jest to ok auto.
Ale za 80 kola do tyrania jak najbardziej jest to ok auto.
-
Najciamajdowski
- Samochód: Skoda Kodiaq petrol 2L
Tak jak mówisz: żadnej sygnalizacji na desce i panowie z serwisu też byli zdziwieni. No ale samochodu nie mogę wymienić. Brak takiego zapisu w warunkach gwarancji. Mogę go tylko naprawiać do u...j śmierci.
-
kamilR
- Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17
Ja bym mocno prosił serwis o jakieś wyjaśnienia- co się zabrudziło dlaczego samochód nie sygnalizował usterki abs / esp?? lub
Sprawę skierowałbym do Skody Polska by to wyjaśnić/zdiagnozować i się nie bać jeździć autem.
Wymiana auta wymianą(wiadomo będą się przed tym bronić). Ale tu chodzi o podstawowe systemy bezpieczeństwa- bo to że tam drzwi skrzypią, coś stuknie zatrzeszczy czy tam jacyś asystenci nie działają- to przy awarii abs/esp nie zasygnalizowanym- to już zagrożenie dla życia jest.
Na suchej nawierzchni zadziałanie tych układów to już ekstremalne sytuacje a i przy sporych prędkościach(aczkolwiek też się trafiają różne sytuacje na drodze. Ale w sezonie jesień/ zima na mokrych/śliskich nawierzchniach to abs wraz z esp mają często co robić... i faktycznie baardzo mocno wpływają/podnoszą bezpieczeństwo podczas poruszania się po drogach...
Sprawę skierowałbym do Skody Polska by to wyjaśnić/zdiagnozować i się nie bać jeździć autem.
Wymiana auta wymianą(wiadomo będą się przed tym bronić). Ale tu chodzi o podstawowe systemy bezpieczeństwa- bo to że tam drzwi skrzypią, coś stuknie zatrzeszczy czy tam jacyś asystenci nie działają- to przy awarii abs/esp nie zasygnalizowanym- to już zagrożenie dla życia jest.
Na suchej nawierzchni zadziałanie tych układów to już ekstremalne sytuacje a i przy sporych prędkościach(aczkolwiek też się trafiają różne sytuacje na drodze. Ale w sezonie jesień/ zima na mokrych/śliskich nawierzchniach to abs wraz z esp mają często co robić... i faktycznie baardzo mocno wpływają/podnoszą bezpieczeństwo podczas poruszania się po drogach...
Podczepiam się do temat Kodiaq -hamulce. Po przejechaniu 6700 km przy wymianie kół na letnie stwierdzono ponadnormatywne zuycie tarcz hamulcowych, które w/g oponiarza wyglądają jak po zrobieniu ponad 60 000km. Pojawiły sie rowki na całej szerokości tylnych tarcz- hamulce nie powodują zmiany toru jazdy podczas hamowania, nie słychać żadnych odgłosów a pedał hamulca nie "pulsuje"
W ASO zrobili fotkę i nanieśli uwagę do elektronicznej książki przeglądów- prosili o ponowny kontakt jak rysy będą się pogłębiać póki co odbieram jako spławienie klienta, który będzie musił na własny koszt tarcze i klocki wymienić.
Pokazano mi 2 inne Kodiaki, na placu ASO, w kórych w nieco mniejszym stopniu też pojawiły się rysy co mnie dziwi bo wszystkie auta o zbliżonym przebiegu.
Wcześniej w Mercedesie i Touranie, którymi jeździłem tarcze po 150 000 km wyglądały jak nowe.
Może przyczyny należy doszukiwać się w elektrycznym hamulcu a może to niedoróbka Kodiaq'a.
Autem jeżdżę spokojnie przeważnie w trybie ECO.
Przyjrzyjcie się proszę jak to wygląda w Waszych "Niedźwiadkach"
W ASO zrobili fotkę i nanieśli uwagę do elektronicznej książki przeglądów- prosili o ponowny kontakt jak rysy będą się pogłębiać póki co odbieram jako spławienie klienta, który będzie musił na własny koszt tarcze i klocki wymienić.
Pokazano mi 2 inne Kodiaki, na placu ASO, w kórych w nieco mniejszym stopniu też pojawiły się rysy co mnie dziwi bo wszystkie auta o zbliżonym przebiegu.
Wcześniej w Mercedesie i Touranie, którymi jeździłem tarcze po 150 000 km wyglądały jak nowe.
Może przyczyny należy doszukiwać się w elektrycznym hamulcu a może to niedoróbka Kodiaq'a.
Autem jeżdżę spokojnie przeważnie w trybie ECO.
Przyjrzyjcie się proszę jak to wygląda w Waszych "Niedźwiadkach"
-
Tomala72
- Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7
Na pierwszej fotografii tarcza z Kodiaqa. Stale załączony system Autohold z racji na DSG 7. Jak dla mnie zużycie proporcjonalne do przebiegu (minimalny rant). Dla porównania druga fotografia tarczy z Astry V z dwa razy większym przebiegiem w manualu. Również proporcja zużycia adekwatna do przebiegu.
Uważam, że skoro macie problemy o których piszecie to trzeba porządnie potrząsnąć ludzi w ASO. Inaczej jest to spychoterapia.

Uważam, że skoro macie problemy o których piszecie to trzeba porządnie potrząsnąć ludzi w ASO. Inaczej jest to spychoterapia.

Odwiedziłem drugą stację ASO ale z racji długiego weekendu kierownik nieobecny - wyznaczyłi termin na 9.05.18.
Dam znać co sie wykluje.
PIękne dzięki dla Tomala 72 za fotki i szybką reakcję na post.
Dam znać co sie wykluje.
PIękne dzięki dla Tomala 72 za fotki i szybką reakcję na post.
-
root
- Administrator
- Samochód: Volvo V90
W Superbach mają podobne problemy z tarczami z tyłu. ASO ma to gdzieś. Polecam poczytać forum.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum!