Problem z hamulcami

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
envies
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI Style/Business Grey/Crater

Re: Problem z hamulcami

Post autor: envies »

kamilR a na forum Hyundaia w dziale usterki cisza? :-)

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

kamilR
Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17

Post autor: kamilR »

Wiesz nie zaglądam XD, poza tym hyundai był brany z mega rabatem(20 tys. pln w listopadzie 2015r. jak wchodził do sprzedaży) w korzystnym leasingu. Ale nalatane ma już prawie 80 tkm, i w sumie miał 2 wizyty nieplanowane w serwisie- raz paliwo zamarzło, raz tracił moc i się krztusił, ma również jakiś problem ze skrzynią(Zgrzyt przy wbijaniu na 6- trzeba bedzie zglosic do aso)-ALE auto ma 5 lat gwarancji/assistance bez limitu km. w samochodzie klamki nie trzeszczą, nic nie trzeszczy nie puka/nie stuka, nie sciąga, układy bezpieczeństwa jak i z elektroniką zero problemów - pali na strzała ;) przez progi i krawężniki lata jak zły- cena wyjsciowa była 100k brutto ja uzyskałem cenę 80 tpln. I też napiszę jak i w innym wątku że wydanie na tego Hyundaia np. 150 tyś. doposażonego to pomyłka.
Ale za 80 kola do tyrania jak najbardziej jest to ok auto.

Najciamajdowski
Samochód: Skoda Kodiaq petrol 2L

Post autor: Najciamajdowski »

Tak jak mówisz: żadnej sygnalizacji na desce i panowie z serwisu też byli zdziwieni. No ale samochodu nie mogę wymienić. Brak takiego zapisu w warunkach gwarancji. Mogę go tylko naprawiać do u...j śmierci.

kamilR
Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17

Post autor: kamilR »

Ja bym mocno prosił serwis o jakieś wyjaśnienia- co się zabrudziło dlaczego samochód nie sygnalizował usterki abs / esp?? lub
Sprawę skierowałbym do Skody Polska by to wyjaśnić/zdiagnozować i się nie bać jeździć autem.
Wymiana auta wymianą(wiadomo będą się przed tym bronić). Ale tu chodzi o podstawowe systemy bezpieczeństwa- bo to że tam drzwi skrzypią, coś stuknie zatrzeszczy czy tam jacyś asystenci nie działają- to przy awarii abs/esp nie zasygnalizowanym- to już zagrożenie dla życia jest.
Na suchej nawierzchni zadziałanie tych układów to już ekstremalne sytuacje a i przy sporych prędkościach(aczkolwiek też się trafiają różne sytuacje na drodze. Ale w sezonie jesień/ zima na mokrych/śliskich nawierzchniach to abs wraz z esp mają często co robić... i faktycznie baardzo mocno wpływają/podnoszą bezpieczeństwo podczas poruszania się po drogach...

Leszek
Samochód: Skoda Kodiaq 1,4 TSI 110KW

Post autor: Leszek »

Podczepiam się do temat Kodiaq -hamulce. Po przejechaniu 6700 km przy wymianie kół na letnie stwierdzono ponadnormatywne zuycie tarcz hamulcowych, które w/g oponiarza wyglądają jak po zrobieniu ponad 60 000km. Pojawiły sie rowki na całej szerokości tylnych tarcz- hamulce nie powodują zmiany toru jazdy podczas hamowania, nie słychać żadnych odgłosów a pedał hamulca nie "pulsuje"
W ASO zrobili fotkę i nanieśli uwagę do elektronicznej książki przeglądów- prosili o ponowny kontakt jak rysy będą się pogłębiać póki co odbieram jako spławienie klienta, który będzie musił na własny koszt tarcze i klocki wymienić.
Pokazano mi 2 inne Kodiaki, na placu ASO, w kórych w nieco mniejszym stopniu też pojawiły się rysy co mnie dziwi bo wszystkie auta o zbliżonym przebiegu.
Wcześniej w Mercedesie i Touranie, którymi jeździłem tarcze po 150 000 km wyglądały jak nowe.
Może przyczyny należy doszukiwać się w elektrycznym hamulcu a może to niedoróbka Kodiaq'a.
Autem jeżdżę spokojnie przeważnie w trybie ECO.
Przyjrzyjcie się proszę jak to wygląda w Waszych "Niedźwiadkach"

Tomala72
Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7

Post autor: Tomala72 »

Na pierwszej fotografii tarcza z Kodiaqa. Stale załączony system Autohold z racji na DSG 7. Jak dla mnie zużycie proporcjonalne do przebiegu (minimalny rant). Dla porównania druga fotografia tarczy z Astry V z dwa razy większym przebiegiem w manualu. Również proporcja zużycia adekwatna do przebiegu.
Uważam, że skoro macie problemy o których piszecie to trzeba porządnie potrząsnąć ludzi w ASO. Inaczej jest to spychoterapia.

Obrazek

Obrazek

Leszek
Samochód: Skoda Kodiaq 1,4 TSI 110KW

Post autor: Leszek »

Odwiedziłem drugą stację ASO ale z racji długiego weekendu kierownik nieobecny - wyznaczyłi termin na 9.05.18.
Dam znać co sie wykluje.
PIękne dzięki dla Tomala 72 za fotki i szybką reakcję na post.

Tomala72

Leszek pisze:
04 maja 2018, 18:08
PIękne dzięki dla Tomala 72 za fotki i szybką reakcję na post.
Nie ma za co :) Musimy się wspierać jako klubowicze i tępić tych którzy wyznają zasadę: "Nasz najdroższy kliencie właśnie kupiłeś nowy samochód. Po paru miesiącach a poszedł won bo kasa na koncie".

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

W Superbach mają podobne problemy z tarczami z tyłu. ASO ma to gdzieś. Polecam poczytać forum.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Tomala72

root pisze:
04 maja 2018, 20:21
W Superbach mają podobne problemy z tarczami z tyłu. ASO ma to gdzieś. Polecam poczytać forum.
Miałem chwilę czasu i przeczytałem sugerowany przez Ciebie wątek od dechy do dechy. To jest czysty śmiech jeśli serwisy grupy VAG w Polsce tak funkcjonują.

ODPOWIEDZ