Co lepsze: nowa Skoda Kodiaq czy Range Rover Evoque 2011?

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
JacekJ
Samochód: Skoda Kodiaq 2,0 TSI 180 KM DSG 4x4

Re: Co lepsze: nowa Skoda Kodiaq czy Range Rover Evoque 2011?

Post autor: JacekJ »

Dual pisze:
20 maja 2017, 20:49
Patrzylem na konfigurator RR Disco. W zasadzie minimum zaczyna sie powyzej ceny na ktorej skonczylem w Kodiaqu. Dla mnie to argument wystarczajacy. A ktore auto jest lepsze w odsprzedazy?
Kolego mylisz trochę samochody - RR Disco po prostu nie istnieje .... ale już wyjaśniam:

Jak już piszesz RR to Evoque - to faktycznie jego ceny zaczynają się dosyć wysoko
A Disco to Land Rover - czyli możesz napisać LR Discovery Sport - a jego ceny zaczynają się od 149.000 - ja mam zamówionego w wersji HSE cena katalogowa 257.000 wyjeżdżam nim za 228.000. Są też wersje SE (trochę słabiej wyposażone) które można mieć za 199.000 ( z tego co wiem to dealer w Wawie (JLR) ma jeszcze parę sztuk na stocku.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Dual
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style

Post autor: Dual »

OK, masz racje. nie RR tylko LR.
Tak, konfigurowałem sobie uboga wersje benzynową LR i wyszło chyba 187000.
Tak jak piszesz, ceny sa dosc wysokie. Dla mnie to wystarczy aby pozostac przy Skodzie.
Ja poczekam na mojego Miska, ktory bedzie mial to co chciałem i tu nie musiałem sie ograniczac w wyposazeniu pod moim katem.
Pozdrawiam
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style

JacekJ

Dual pisze:OK, masz racje. nie RR tylko LR.
Tak, konfigurowałem sobie uboga wersje benzynową LR i wyszło chyba 187000.
Tak jak piszesz, ceny sa dosc wysokie. Dla mnie to wystarczy aby pozostac przy Skodzie.
Ja poczekam na mojego Miska, ktory bedzie mial to co chciałem i tu nie musiałem sie ograniczac w wyposazeniu pod moim katem.

Jasna sprawa :)
A co jest dla Ciebie w miśku najważniejsze w wyposażeniu czego byś nie miał w LR?

Ja jak zamawiałem kodiaqa brałem prawie wszystko, przy LR wybrałem samochód że stoku (właśnie płynął z Anglii) to fakt miał mniej bajerów na pokładzie ale doszedłem do wniosku że te bajery są mi niepotrzebne - i myślę że słusznie.

To co było dla mnie istotne to też będę miał w LR - dach panorama, grzanie kanapy przód i tył, grzana przednia szyba, pozostałe rzeczy są w standardzie te które potrzebuje. Jedyne co jest grą mnie zbędne to dopłata do czarnego dachu w LR - myślałem że będzie to słabo wyglądało ale z tego co obserwuje LR na ulicach to może być fajny efekt

Obrazek

Obrazek

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dual
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style

Post autor: Dual »

Przede wszystkim szukałem miejsca w środku, dużego i ustawnego wnętrza oraz wyposażenia potrzebnego do lekkiego offroadu.
Czyli wzialem oslone podłogi, oczywiscie offroad, 5 miejsc zeby bagaznik byl wiekszy, skladany przedni fotel pasażera, felgi 18", podgrzewana szybe, lusterka i spryskiwacze i mocną siatke oddzielająca przestrzeń ładunkową od pasażerskiej (mozna ją kotwiczyć za przednimi fotelami jak i za tylnymi) - fajna sprawa. Ja czesto ładuję sprzet pod dach. Aha no i wzialem kamery 360 st., hak i Trailer Assist.
Chcialem jak najmniej bajerów elektronicznych ale jak wiesz, wybor niektorych pociaga za soba nawet te ktorych nie chcesz.
Wiesz, zarówno RR jak i LR to auta ktore mi sie podobaja, zreszta podobnie jak Jeep GCh czy Wrangler, VW Tuareg, Toyota LC, Mitsu Pajero, ale to wszystko tak naprawde koszty >200 tys. a narazie to za duzo, wole domek w Borach Tucholskich i łodkę. ;)
Czekałem wiec na jakies auto które jest zblizone gabarytami, a budzetowo nieco tansze. Wtedy usłyszałem o projekcie Skody.
Jak zaczął się boom informacji, wtedy podjąłem decyzję, dodatkowo kolega polecił Skode, poszedłem i zamówiłem.
W chwili obecnej jedyny minus to b.b. długi okres oczekiwania (masakryczny - az wstyd). Ale ponieważ ja z reguły uparty jestem, to czekam, gdyż tak naprawdę nie ma tu konkurencji przy ograniczonym budżecie.
Pozdrawiam
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style

Everred
Samochód: Skoda Kodiaq Style 2.0 TSI

Post autor: Everred »

hmm, felgi na zdjęciu wyżej wyglądają prawie jak cratery.

LR Disco Sport fajne auto, tylko w moim odczuciu za drogie. To jest właściwie nowy Freelander, najniższy z modeli LR. W Kodiaqa czyli najwyższy model na równi z superbem, wpakowałem absolutnie wszystko co chciałem, canton, panorama, adaptacyjne zawieszenie, mocniejszą wersję silnikową benzynową, kamery 360, tapicerkę mix itp. Cena jaką muszę za to zapłacić jest początkiem, wyjściową wersją Disco Sport, gdzie są zwykłe żarówy w reflektorach oraz nie ma skórzanej kierownicy bez pakietu za 10 tys. zł, w którym są jeszcze listwy boczne, tempomat i dywaniki (myślałem, że padnę)... Oczywiście to normalne, że dla jednych wydanie 70 tys. więcej za to samo jest akceptowalne, ale to nie mój poziom przynajmniej na razie. Nawet nie wspomnę już o kosztach napraw pogwarancyjnych, wymianach podzespołów i różnicach w cenach oc/ac...

Aha no i jest jeszcze jeden plus wyboru Kodiaqa na obecną chwilę (przynajmniej dla niektórych), mnóstwo ludzi ogląda się za Kodiaqiem, pokazuje palcem, choć to średni segment. LR Disco Sport jest tak dużo na ulicach, że nikt już nie zwraca na to uwagi.

Jakbym miał decydować się na jakiegoś golasa ale wyższego segmentu to uderzałbym po GLC 250 4MATIC, Volvo XC60 D4 nowe, audi Q5 Quattro, w ostateczności BMW X3 Xdrive. Każde z nich kosztuje od około 180 tys. ma około 200 KM, automat, napęd na 4 koła, prześwit około 20cm i co zaskakujące - mają spore bagażniki. LR Disco Sport nie byłoby na mojej liści.

JacekJ

Everred pisze:hmm, felgi na zdjęciu wyżej wyglądają prawie jak cratery.

LR Disco Sport fajne auto, tylko w moim odczuciu za drogie. To jest właściwie nowy Freelander, najniższy z modeli LR. W Kodiaqa czyli najwyższy model na równi z superbem, wpakowałem absolutnie wszystko co chciałem, canton, panorama, adaptacyjne zawieszenie, mocniejszą wersję silnikową benzynową, kamery 360, tapicerkę mix itp. Cena jaką muszę za to zapłacić jest początkiem, wyjściową wersją Disco Sport, gdzie są zwykłe żarówy w reflektorach oraz nie ma skórzanej kierownicy bez pakietu za 10 tys. zł, w którym są jeszcze listwy boczne, tempomat i dywaniki (myślałem, że padnę)... Oczywiście to normalne, że dla jednych wydanie 70 tys. więcej za to samo jest akceptowalne, ale to nie mój poziom przynajmniej na razie. Nawet nie wspomnę już o kosztach napraw pogwarancyjnych, wymianach podzespołów i różnicach w cenach oc/ac...

Aha no i jest jeszcze jeden plus wyboru Kodiaqa na obecną chwilę (przynajmniej dla niektórych), mnóstwo ludzi ogląda się za Kodiaqiem, pokazuje palcem, choć to średni segment. LR Disco Sport jest tak dużo na ulicach, że nikt już nie zwraca na to uwagi.

Jakbym miał decydować się na jakiegoś golasa ale wyższego segmentu to uderzałbym po GLC 250 4MATIC, Volvo XC60 D4 nowe, audi Q5 Quattro, w ostateczności BMW X3 Xdrive. Każde z nich kosztuje od około 180 tys. ma około 200 KM, automat, napęd na 4 koła, prześwit około 20cm i co zaskakujące - mają spore bagażniki. LR Disco Sport nie byłoby na mojej liści.

Masz rację, kupując kodiaqa jeździsz topowym samochodem marki to fakt natomiast zwróć uwagę za co płacisz kupując np tego LR - po prostu za wyższa jakość. Kodiaq za 176.000 (taki miałem zamówiony) uważam że jest po prostu za drogi i nie jest wart tej ceny.

JacekJ

JacekJ pisze:
Everred pisze:hmm, felgi na zdjęciu wyżej wyglądają prawie jak cratery.

Masz rację, kupując kodiaqa jeździsz topowym samochodem marki to fakt natomiast zwróć uwagę za co płacisz kupując np tego LR - po prostu za wyższa jakość. Kodiaq za 176.000 (taki miałem zamówiony) uważam że jest po prostu za drogi i nie jest wart tej ceny.

A jeszcze jak wspomniałeś o ilości miejsca to moim zdaniem LR jest zdecydowanie większy na tylnej kanapie niż wspomniana przez Ciebie konkurencja - chodź pewnie faktycznie bagażniki są minimalnie większe w BMW itd

Everred

Odnośnie tej wyżej jakości ciężko mi się wypowiedzieć bo nie macałem wnętrza, widziałem tylko wielokrotnie z zewnątrz i akurat same wersje dowalone dodatkami jak skórzana tapicerka, panoramy, przyciemnione szyby, wersje z LEDami... męczyłoby mnie to, że wydałbym tyle kasy i tylko z nazwy jeździł tym samym autem, bo moje wnętrze i dodatki byłoby skromniutkie. Między innymi dlatego zrezygnowałem z BMW X3 bo rozważałem taki zakup, ale na ulicach jest ich sporo i większość ma wykupione drogie pakiety stylistyczne na które po prostu nie byłoby mnie stać, mógłbym co najwyżej dokupić metalizowany lakier i może przy jakimś rabacie felgi... A Kodiaqa skomponowałem pod siebie nie rezygnując z niczego poza wentylowaną skórą, ale to nawet nie ze względu tylko na cenę ale też ostrzeżenie od sprzedawcy o potencjalnie wydłużonym terminie realizacji. Na pewno miałbym inne zdanie, gdybym dysponował większym budżetem i oprócz moich zachcianek, oczekiwałbym jeszcze prestiżu marki ale tutaj też pytanie czy prestiżem jest jeździć najtańszym modelem z marki klasy wyższej, czy topowym z segmentu średniego. Jakbyśmy teraz zaglądnęli na forum Dacii Duster to tam to samo piszą o Kodiaqu, że można mieć prawie to samo za połowę kasy...

Gratuluję wyboru bo LR to poza samochodem ciekawa społeczność, nie wiem jak w Polsce ale na zachodzie LR organizuje fajne zloty i kursy offroadowe, chociaż tutaj zaskoczył mnie sprzedawca w salonie bo mówił, że Skoda pod Poznaniem gdzieś też będzie w tym roku organizować szkolenia w terenie dla posiadaczy Kodiaqów i Octavii Scout:)

lighting
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: lighting »

Everred pisze:
21 maja 2017, 12:49
Jakbyśmy teraz zaglądnęli na forum Dacii Duster to tam to samo piszą o Kodiaqu, że można mieć prawie to samo za połowę kasy...
Póki co, nie ma Dustera 7 osobowego. Także nie dokładnie to samo.
DO developer

Everred

ale chodziło mi o napęd na 4 koła, prześwit około 20cm, wyższa pozycja za kierownicą, niewielki silnik (1.6 16v 115 KM dustera vs 1.4 tsi - niby więcej ale masa też robi swoje)

Na pewno są tacy którzy rozważają Dustera tego Black-cośtam za około 80 tys. maks wyposażony lub za około 95 tys. Kodiaqa Active i jest taka sama sytuacja. Tam skórzana tapicerka i okno dachowe, srebrne wstawki, relingi itp. kontra goły niedźwiadek.

ODPOWIEDZ