Kodiaq vs Koleos

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
PiotrekM
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TSI Style

Re: Kodiaq vs Koleos

Post autor: PiotrekM »

MałGorzata pisze:
04 lis 2017, 22:02
Albo LR Discovery?
Poza budżetem. Ew. wersja LR Discovery Sport. To cenowo bliżej, ale też w środku mniejsze i jak wszystko ma też swoje wady.

Rozważałem różne opcje SUV 7osobowy. Kia Sportage, Hyundai Santa Fe, Mitsubishi Outlander, Peugeot 5008. Każdy ma swoje wady i zalety, ale na koniec wybrałem Kodiaqa. Okaże się czy słusznie.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

kamilR
Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17

Post autor: kamilR »

Akurat cvt w koleosie imituje pracą klasycznego automatu:) ma tam 7 czy 8 wirtualnych biegów. Więc pracuje to ciekawie. Ja z góry zakłalalem manual w aucie.
W x- trail cvt dziala jak cvt:P - porazka.
Tu racja minusem na pewno jest brak 7 miejsc, tylko diesel w ofercie i mniej bajerów do dobrania- typu DCC, narazie brak aktywnego tempomatu, tak jak piszecie brak 360 kamery. Więc auto ma swoje minusy... ALE właśnie jakością przebija Skode.
Co do silników nie wiem jak ten 1,6 dCI, ale 2.0 dCi uchodzi za bardzo trwały silnik.
Ostatnio zmieniony 05 lis 2017, 11:20 przez kamilR, łącznie zmieniany 1 raz.

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Espace rzeczywiście w środku wykończony fajnie, ale również się nie zdecydowałem po przeczytaniu forum Espace.

rafalhtc
Samochód: Hyundai Tucson 2017| 1.6 GDI | Comfort + Navi

Post autor: rafalhtc »

Talisman też trochę wpadek zaliczył.
Francja elegancja

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Malenstwo8

rafalhtc pisze:
05 lis 2017, 10:38
Francja elegancja Obrazek

Na temat Talismana to byś mógł porozmawiać z moim kolegą. Ma dwie sztuki i jedna gorsza od drugiej. W tej chwili od dwóch miesięcy sprawa jest w sądzie. Temat rzeka.

rafalhtc
Samochód: Hyundai Tucson 2017| 1.6 GDI | Comfort + Navi

Post autor: rafalhtc »

A niby szczęście przynosi, a jednak na odwrót.
Wiem wiem bo czytałem ile z zachwytu tym autem minęło nabywcom już po pierwszych tygodniach posiadania.
Mam wrażenie, że francuskie marki, auta miejskie i kompakty jako tako jeszcze robią, ale klasa średnia/wyższa do której od zawsze chcieli aspirować wypada im już gorzej. Zawsze po czasie okazuje się, że mogą tylko aspirować ale wpadki znowu sprowadzają ich na ziemię. Teraz mi się wydaje, że i w SUV-ach mogą się nie popisać bo wypuścili naraz tego tyle, że pytanie jak zdarzyli je dopracować.
Dlatego wolę mieć bardziej twardo w środku bo nie jestem oszukiwany trochę większa ilością gąbki czy skóry, która miałaby niby powodować ze auto jest bardziej Premium niż jest faktycznie.
To jest ważne owszem, ale ważniejsze jest grono wszystkich innych podzespołów i części tych niewidocznych.
Ile to jest takich aut które w środku pomimo kilku czy kilkunastu lat są pięknie zachowane, ale stan techniczny lub usterkowość sprawia, że są tańsze niż te plastikowe ale bezawaryjne.

kamilR

Ale to w zasadzie każde auto ma swoje bolączki...
Malenstwo8 pisze:
05 lis 2017, 12:29
[quote=rafalhtc post_id=9931 time=<a href="tel:1509874699">1509874699</a> user_id=120]
Francja elegancja Obrazek

Na temat Talismana to byś mógł porozmawiać z moim kolegą. Ma dwie sztuki i jedna gorsza od drugiej. W tej chwili od dwóch miesięcy sprawa jest w sądzie. Temat rzeka.
[/quote]
Jak juz piszesz o takich rzeczach to przybliż troche temat, co takiego sie psuło w tych Talismanach ze jeden gorszy od drugiego i sprawa w sadzie o co?

Rafał, z Tucsonem tez nie jest do końca kolorowo i swoje bolączki ma- u mnie skrzynia haczy na 6 biegu i auto ma 80tkm. (Jednego dnia sie tak zachowywała jakby było juz po skrzyni) ale moze to byc problem z dwumasa bo tez o tym czytałem na forum ze wymieniali ludzie na gwarancji. Poza tym częsta przypadłość to zatykajace sie jakieś sitko ktore muli samochód i auto nie jedzie(1.7crdi) tez znany problem z forum użytkowników Tucsona(u mnie juz raz czyszczone ae problem znów powraca), i tez nie jest to ostatni problem tego auta...
A najgorsze sa opinie i wypowiedzi typu: szwagier/kolega/brat to miał / widział /słyszał...

Malenstwo8

Talisman:
- po 5 kkm przestała działać elektryczna regulacja fotela kierowcy - odpowiedź aso - za ciężki kuerowca - 105 kg
- po 2 kkm zaczeło skrzypieć tylne zawieszenie - uszczelnili pianką bydowlaną 😁
- po 4 kkm na dziurach zaczął się otwierać schowek - brak komentarza aso
- po 4 kkm zaczął luźno latać podłokietnik - brak komentarza aso
- po 8 kkm wyskoczył rdzawy burchel na dachu przy tylnej klapie - brak komentarza aso
- po pomiarach szczelinomierzem różnice w spadowaniu elementów dochodzą do 1 cm.
- po 7 kkm popękała skóra na fotelu kierowcy - konentarz aso - za ciężki kierowca.
- auto odpala jak mu się zachce. Już pięć razy przyjeżdżał serwis, żeby je odpalić. Raz się uda, raz laweta.
- R-link żyje swoim życiem.
- tylna klapa ociera o dach i wyrarła lakier. Była trzykrotnie regulowana w aso, bez powodzenia.
Talisman Initiale Paris za 156 tys.
Wolałbym komunikacje miejską 😁
To opis tylko jednego egzemplarza. Drugi jest trochę lepszy, ale niewiele.
Diler powiedział, że klient jest upierdliwy i spcjalnie doszukuje się awarii - bez komentarza. Kolega dostał pismo z Renault Polska od ich prawników, aby nie działał na szkode i dobre imie Renault, bo zostanie podany do sądu. Kolega powołał rzeczoznawcę, który jednoznacznie stwierdził brak poprawności montażu. Znajomy wziął adwokata i sprawa poszła do sądu. To tak w skrócie.
Z tego co wiem są wrzucane filmy na YT z tym autem, a żeby nie było to kolega wcześnuej przez 3 lata użytkował C5, którą pokonał bezawaryjnie 180 kkm i po leasingu zostawił ja dla pracownika, ponueważ auto jest bezproblemowe do dzisiaj.
Ostatnio zmieniony 05 lis 2017, 17:11 przez Malenstwo8, łącznie zmieniany 1 raz.

Rafał
Samochód: 2.0 tsi lava blue

Post autor: Rafał »

ja dziś widziałem czrnego koleosa na żywo. z zewnątrz robi bardzo dobre wrażenie i wydaje się być większy od skody.
bez oporów mogę powiedzieć, że jest znacznie ładniejszy niż kodiaq. pytanie tylko jak szybką będą starzeć się te sylwetki...
co do samego koleosa to jak tu czytam, to mam wrażenie, że kolega kamilR kupił i chyba potrzebuje wsparcia pozakupowego, bo chyba sam nie jest do końca przekonany do swojego wyboru.
ktoś tu pisał, że reno jest tańszy od skody - może niech wrzuci jakieś porównanie cen i wyposażenia.
było nie było - reno i inne auta z francji nie mają dobrej opinii i nie są u nas popularne.
nie mam pojęcia dokąd zmierza ta dyskusja, ale raczej tymi wpisami nikt nie przekona do francuza

kamilR

No to faktycznie słabo z tym Talismanem:/ az mi sie wierzyć nie chce ze Aso nie uznawało napraw gwarancyjnych usterek o ktorych napisałeś... moze zmiana Aso by pomogła zanim poszli na noże:P.

Co do cen w pierwszym poście tego wątku napisałem jak to wyglada.
Kodiaq 1.4 tsi 4x4 manual z uboższym wyposażeniem wyszedł 134tplm po rabacie tyle samo co Koleos z lepszym wyposażeniem wersja Intens 2.0dci 177koni 4x4 manual, plus panorama, skora, el. Fotel, pakiet zimowy(grzana szyba, stołki, kiera)- katalogowo niecałe 150tpln - po rabacie 134tpln.
Kodiaq 2.0 tdi 150 koni 4x4 manual z prawie identycznym wyposażeniem wychodzi katalogowo 168tpln, a wersja 190 koni to koszt niecałych 180tpln. Koleos z automatem wersja initiale paris koszt okolo 157 katalogowo. wszystko w prawie identycznym wyposażeniu.

Nie potrzebuje żadnego wsparcia:) Nie zamierzam nikogo przekonywać - im mniej Koleosów na drogach tym lepiej...hehe
Fakt jest jeden , Koleos ma sporo lepsze materiały we wnętrzu i wypada dużo lepiej cenowo od Kodiaqa. Jak bedzie z trwałością zarówno Koleosa jak i Kodiaqa czas pokaże.

ODPOWIEDZ