Kodiaq vs Koleos

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
janoush
Samochód: Kodiaq Style 2.0TSI, Astra J 1.6

Re: Brzęczenie i rozpadające się boczki drzwi :(

Post autor: janoush »

kamilR pisze:
03 lis 2017, 19:30
No wlasnie ze sie kupi idź do salonu Renault i obmacaj Koleosa;)
Problem w tym, że ja na przykład, nie chcę diesla, a Koleos w wersji Initiale jest tylko z dieslem. Poza tym, na starcie jest droższy w takim samym wyposażeniu...

janoush

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

envies
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI Style/Business Grey/Crater

Post autor: envies »

rafalhtc pisze:
03 lis 2017, 20:57
kamilR wiem, że Koleos jest świetnym autem ale stosunkowo świeżym więc też za rok powiedzmy się okaże czy ma choroby wieku dziecięcego.
Nie pisz jednak tak, że to fenomen i żadne inne nie ma do niego startu bo zarówno koledzy mający Kodiaqa jak i ja mający Tucsona nie do końca się pewnie z tym zgodzą. Ze swojej strony i wielu kolegów z forum akurat Tucsona uspokoje Cię, że nie mamy powodów do narzekań i jednak z jakiegoś powodu koreańskie marki od lat zajmują wysokie pozycje w rankingach bezawaryjności. Ich wygląd również zawstydza niejedną markę.
A materiały w środku: siedzenia miękkie, boczki drzwi też, podłokietnik także i parę innych, a to że na dole deski czy gdzieś z tyłu jest plastik, cóż z tego. Czy ja jadąc autem zamiast trzymać kierownice macam auto żeby mu i sobie dobrze zrobić Obrazek
Ważne jak jedzie, jakie ma podzespoły i jakie jest w serwisowaniu w okresie gwarancji oraz po niej.
Nie powiesz mi, że Renault ma lepszą opinię w tej kwestii niż np. Kia, Hyundai, Suzuki.
A Kodiaq też nie jest autem klasy Premium i bratnim dla Superba bo jego przeznaczenie jest inne i jak użytkownicy nie będą zwracali uwagę na pierdoły w wykonaniu to zauważą, jego ogrom zalet.
Każdy producent ma różne segmenty i to chyba normalne, że są one różnie wykonane w zależności od tego który reprezentują. Owszem cena bliska 200tyś jest trochę za duża ale większość jest skonfigurowana taniej i wtedy jest adekwatnie do ceny.
Tak jak i Ty, tak i ja wybrałem inną markę ale nie uważam, że od razu moja bije na głowę wszytko inne co ma 4 koła.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Ładnie napisane ;-)

kamilR
Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17

Post autor: kamilR »

rafalhtc pisze:
03 lis 2017, 20:57
kamilR wiem, że Koleos jest świetnym autem ale stosunkowo świeżym więc też za rok powiedzmy się okaże czy ma choroby wieku dziecięcego.
Nie pisz jednak tak, że to fenomen i żadne inne nie ma do niego startu bo zarówno koledzy mający Kodiaqa jak i ja mający Tucsona nie do końca się pewnie z tym zgodzą. Ze swojej strony i wielu kolegów z forum akurat Tucsona uspokoje Cię, że nie mamy powodów do narzekań i jednak z jakiegoś powodu koreańskie marki od lat zajmują wysokie pozycje w rankingach bezawaryjności. Ich wygląd również zawstydza niejedną markę.
A materiały w środku: siedzenia miękkie, boczki drzwi też, podłokietnik także i parę innych, a to że na dole deski czy gdzieś z tyłu jest plastik, cóż z tego. Czy ja jadąc autem zamiast trzymać kierownice macam auto żeby mu i sobie dobrze zrobić Obrazek
Ważne jak jedzie, jakie ma podzespoły i jakie jest w serwisowaniu w okresie gwarancji oraz po niej.
Nie powiesz mi, że Renault ma lepszą opinię w tej kwestii niż np. Kia, Hyundai, Suzuki.
A Kodiaq też nie jest autem klasy Premium i bratnim dla Superba bo jego przeznaczenie jest inne i jak użytkownicy nie będą zwracali uwagę na pierdoły w wykonaniu to zauważą, jego ogrom zalet.
Każdy producent ma różne segmenty i to chyba normalne, że są one różnie wykonane w zależności od tego który reprezentują. Owszem cena bliska 200tyś jest trochę za duża ale większość jest skonfigurowana taniej i wtedy jest adekwatnie do ceny.
Tak jak i Ty, tak i ja wybrałem inną markę ale nie uważam, że od razu moja bije na głowę wszytko inne co ma 4 koła.

Mam Tucsona od 2015r. Od grudnia i w sumie złego słowa nie moge powiedzieć, raz zamarzło paliwo i aktualnie haczy na 6 biegu, tez do zgłoszenia gwarancyjnego.
Ale... Pije do czegos innego- mianowicie jakosc wykończenia, zastosowane materiały(skory/plastiki itp. Ogólne wrażenie auta) i jego finalna cena - i bede twierdził z uporem maniaka ze na tym tle Koleos nie ma sobie równych wsród suv-ów nie premium. Każdemu polecam wizytę w salonie i oglądniecie/obmacanie Koleosa i porównanie go do Kodiaqa czy innego Suva dostępnego aktualnie na rynku- podkreślam marki nie premium. A to ze jest tylko diesel- sorry skoro moge
Miec Koleosa 2.0 dci 175koni w porównywalnej cenie jak i z porównywalnym wyposażeniem do Kodiaqa 1.4tsi to biore koleosa w ciemno nawet kosztem mniejszego bagażnika.

Dodam tyko ze Koleos jest składany w Korei w fabrykach samaunga i to głownie rynek koreański/chiński jest targetem Koleosa.

Małgorzata albo masz model wyjątkowy, albo nie słyszysz tego co jest podnoszone na tym forum jak i np. Na brytyjskich forach...

rafalhtc
Samochód: Hyundai Tucson 2017| 1.6 GDI | Comfort + Navi

Post autor: rafalhtc »

Podsumujemy to zdaniem poniżej i niezależnie od marki:
Śpieszmy się kochać samochody, tak szybko odchodzą- się psują

kamilR

Jeszcze raz powtórzę,niech każdy zainteresowany SUV-em segmentu D i w sumie C, lub osoba która zakupiła suva tych segmentów podjedzie i ,,zbada,, obmaca i się przejedzie Koleosem- będziecie BARDZO zaskoczeni jakością materiałów jak i spasowaniem/wykończeniem wnętrza tego auta, a jakość materiałów- wystarczy wspomnieć że kierownica jest obszyta skóra NAPPA- jak i większość elementów kabiny.

Skóra NAPPA- czyli skóra pochodzenia zwirzęcego - żadna ,,eko skóra,, itp.

W.W.
Samochód: Passat

Post autor: W.W. »

kamilR pisze:
03 lis 2017, 16:39
A tak btw. Ja polecam Koleosa zamiast Kodiaqa(jak i zamiast wszystkich innych suv-ów nie-premium) wszystkim którzy sie jeszcze wahają.
Srodek Koleosa - jakosc materiałów plus spasowanie rewelacja(wszystko praktycznie obszyte skora).
Jakbym miał po raz kolejny wybierać Suva to Bez wahania byłby to Koleos. Rewelacyjny stosunek ceny do jakości i wyposażenia.
Wiesz, dla wielu z nas, niezaprzeczalną zaletą Skody jest wielkość bagażnika. SUW to samochód rodzinny.
Z tego co wiem, w Koleosie, to bagażnik nie poraża wielkością?
Pozdrawiam
WW

starydrwal
Samochód: Kodiaq 4X4 1,4 TSI ACT 150 KM

Post autor: starydrwal »

kamilR pisze:
04 lis 2017, 1:16
Jeszcze raz powtórzę,niech każdy zainteresowany SUV-em segmentu D i w sumie C, lub osoba która zakupiła suva tych segmentów podjedzie i ,,zbada,, obmaca i się przejedzie Koleosem- będziecie BARDZO zaskoczeni jakością materiałów jak i spasowaniem/wykończeniem wnętrza tego auta, a jakość materiałów- wystarczy wspomnieć że kierownica jest obszyta skóra NAPPA- jak i większość elementów kabiny.

Skóra NAPPA- czyli skóra pochodzenia zwirzęcego - żadna ,,eko skóra,, itp.
Nie kupujemy samochodów na F. Aksjomat czy jakoś tak :lol:

kamilR

Ale słabej jakości samochód z kura na masce juz jest Ok?? Nie wiem co wy widzicie w tej Skodzie.
Idź do salonu obejrzyj/obmacaj/przejedz sie tym autem na F.aksjomat i zrozumiesz jak wielki bubel nabyłeś.
Bagażnik dla rodziny 2+2 w Koleosie jest wystarczający, chyba ze ktos potrzebuje dodatkowo na wakacje pralkę zabrać...

WuWu
Samochód: Kodiaq 1,4

Post autor: WuWu »

kamilR pisze:
04 lis 2017, 10:54
Ale słabej jakości samochód z kura na masce juz jest Ok?? Nie wiem co wy widzicie w tej Skodzie.
Idź do salonu obejrzyj/obmacaj/przejedz sie tym autem na F.aksjomat i zrozumiesz jak wielki bubel nabyłeś.
Bagażnik dla rodziny 2+2 w Koleosie jest wystarczający, chyba ze ktos potrzebuje dodatkowo na wakacje pralkę zabrać...
To ja jestem jakiś nienormalny bo na wakacje do kodiaqa potrzebuję jeszcze bagażnik dachowy na 500 litrów i bagażnik na rowery ;) i pralka już by się nie zmieściła

a na masce to jest strzała a nie kura :lol:
cytuję:
mimo że logo "skrzydlatej strzały" przechodzi kolejne kosmetyczne przemiany, to jego symbolika pozostaje niezmienna od lat:
- krąg: kula ziemska, światowy zasięg marki
- skrzydło: postęp techniczny, wolność wyboru, bogaty wachlarz oferty
- strzała: innowacja, szybkość działania, celność dokonywanych wyborów
- oko: czujność i przezorność
- zielony kolor: przyjazna środowisku produkcja

a kto wie że kiedyś jednym z logo to nie była wasza kura (strzała) tylko piernik :)
Obrazek

starydrwal
Samochód: Kodiaq 4X4 1,4 TSI ACT 150 KM

Post autor: starydrwal »

kamilR pisze:
04 lis 2017, 10:54
Doceniam Twoją misjonarską gorliwość ale może już wystarczy? Męczysz po prostu :(

ODPOWIEDZ