Co gorsza, irytujący hałas wzmaga się wraz z przebytymi kilometrami. Przyjemność z jazdy spadła do zera, a nawet poniżej tej wartości. Jest mi wstyd, kiedy podwożę kogoś do pracy, bo auto trzeszczy jak Titanic. Nie lubię porównań, ale nawet moje poprzednie, niższej klasy auto, [Renault Clio] nie wydawało żadnych temu podobnych dźwięków podczas 9 lat eksploatacji. A tu nowe auto i taka kakofonia.
Niestety, to nie wszystko. Okazało się, że podzieliłem los innych użytkowników Kodiaqa i auto zaczyna się dosłownie rozpadać wewnątrz. Podłokietnik drzwi kierowcy od początku dziwnie odstawał od całości [Fot. 1, 2, 3]. Po bliższej inspekcji okazało się, że kawałek plastiku łączący podłokietnik z resztą boczków drzwi jest pęknięty [Fot. 4].

Fot. 1

Fot. 2

Fot. 3

Fot. 4
Brytyjski właściciel, który doświadczył tej samej usterki, został należycie zaopiekowany przez ASO i wymieniono mu wszystkie boczki drzwi. Skłoniło mnie to także do zareklamowania tej wady. Na początek problem zgłosiłem w salonie, którym kupiłem auto [Plichta Gdańsk], ale nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Udałem się zatem do innego pobliskiego dealera Skody, pokazałem wadę i zamówili części. Po kilku tygodniach miękka część podłokietnika została wymieniona i szpara znikła. Podziękowałem, wsiadłem do auta, pociągnąłem za uchwyt, zamknąłem drzwi i... tym razem plastikowa część podłokietnika niemal odpadła od całości [Fot. 5].

Fot. 5
Pan serwisant przyszedł, popatrzył, otworzył drzwi po drugiej stronie i stwierdził, że jest podobnie. Czekałem tylko aż powie: "widocznie tak ma być"
Niestety, mam wrażenie, że bliżej niezidentyfikowane brzęczenie będzie mi towarzyszyć do końca mojego małżeństwa z Kodiaqiem, dlatego coraz częściej nachodzi mnie ochota na rozwód. Jestem zdegustowany, poirytowany i zniesmaczony nie tylko niską jakością wykonania tego auta, ale analogiczną jakością obsługi w ASO.
Przyznam, że już po kilku miesiącach zaczynam żałować wyboru i zakupu tego auta, bo mam silne przeczucie, że to dopiero początek problemów wieku dziecięcego pierwszej generacji tego modelu.
c.d.n.