Pierwsza wymiana oleju ...
Re: Pierwsza wymiana oleju ...
Ja właśnie swojego Tiguana oddałem na wymianę oleju po 2tys kilometrów i wlewają mi millersa oczywiście spełniającego normę VW..
Dzwoniłem właśnie do serwisu i wyliczyli mi 130 zł za litr. Z wymianą i filtrami ok 950 zł... leją 0w20, mogę mieć własny. W necie jest za 60zł/litr. Czy to nie podejrzanie zbyt tanio?
Zapraszam na mojego bloga ogrodniczego: www.rosnij.pl
Raczej podejrzanie drogo. Na Allegro "oryginalny" olej do silników VAG Diesel 5W30 LONGLIFE III VW 504.00/507.00 kosztuje 130zł za 5L. Do silników benzynowych ok. 160zł/5L.

Też patrzyłem, ale niektóre serwisy chcą już lać 0W20(norma 508 000/ 509 000) a nie 5W30 ( 504 000/507 000).
Różnica w cenie jest duża. 0W20 1l - 50-100zł 5W30 5l - 145zł
Nie jest to do końca jasna. Tak jak pisał Waty podobno jest 0W20 w silniku 2.0 TSI a wg instrukcji wystarczy norma 507 czyli 5W30
Różnica w cenie jest duża. 0W20 1l - 50-100zł 5W30 5l - 145zł
Nie jest to do końca jasna. Tak jak pisał Waty podobno jest 0W20 w silniku 2.0 TSI a wg instrukcji wystarczy norma 507 czyli 5W30
Właśnie chciałbym zalać takim jak oryginalnie. Jest on niestety trudno dostępny i drogi. Jak już wymieniać to przecież nie na gorszy...
Zapraszam na mojego bloga ogrodniczego: www.rosnij.pl
A kto Ci powiedział, że ten oryginalny to coś lepszego. Z wiedzy jaką posiadam, a z olejami pracuję prawie 20 lat to nic innego jak Castrol w innym opakowaniu...
A ja się podzielę moją obserwacją - silnik 2.0 TSI 180KM. Przejechałem rawie 9k i ... praktycznie nie zanotowałem ubytku oleju, co wydaje mi się trochę dziwne, ale jednocześnie kodiaqiem jeżdzę niezbyt dynamicznie, i praktycznie nigdy nie bliżej nić 10km. PS. Czy u was w beznyniakach też sonda jest lekko "skręcona" przy końcu?
Zgadza się. Sam serwis to potwierdził. Castrol z inną naklejką i wyższą ceną.

profesjonalny hosting
Jeden produkt ogólniedostepny, a drugi dedykowany do serwisów i sprzedawany w dużych beczkach i jedynkach za to za cenę 2-3 a nawet czterokrotnie wyższa. Proszę porównajcie parametry i dopuszczenia znajdując pięć różnic potwierdzających jak to ktoś napisał jego „lepszość”... nie znajdziecie bo jedyną jest cena wywalona w kosmos
-
root
- Administrator
- Samochód: Volvo V90
Dlaczego dziwne? TSI już od kilku lat nie biorą oleju, u mnie do przebiegu 22k w ogóle nie ubyło. Za to TDI lubią chlapnąć, szczególnie jak się ma ciężką nogę
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum!