Uszkodzony rozrząd 2.0 TSI DSG

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Staszek1
Samochód: superb , kodiaq . lancer evo :)

Re: Uszkodzony rozrząd 2.0 TSI DSG

Post autor: Staszek1 »

MałGorzata pisze:
12 paź 2017, 13:31
Tzw. trzymanie na pochyłej powierzchni dotyczy automatów ze sprzęgłem hydrokinetycznym.
Mam drugie auto z takim sprzęgłem i ono nigdy się nie cofa choć waży 2 i pół tony.
to nie jest wina dsg , zasługa takiego zachowania to kodowanie pedału gazu pod ekologie i spalanie .

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

PiotrekM
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TSI Style

Post autor: PiotrekM »

Nie używacie Auto Hold? Ja w Passacie mam to włączone na stałe i nie narzekam. Trzyma w miejscu niezależnie od pochyłości. Przy ruszaniu delikatnie odpuszcza, aczkolwiek trzeba wyczuć moment. Przy dłuższym zatrzymaniu sam zaciąga ręczny. I potem sam odpuszcza, ale z ręcznego trochę inaczej się rusza. Generalnie bardzo polecam. Po przyzwyczajeniu super wygodne.

Staszek1

PiotrekM pisze:
13 paź 2017, 13:41
Nie używacie Auto Hold? Ja w Passacie mam to włączone na stałe i nie narzekam. Trzyma w miejscu niezależnie od pochyłości. Przy ruszaniu delikatnie odpuszcza, aczkolwiek trzeba wyczuć moment. Przy dłuższym zatrzymaniu sam zaciąga ręczny. I potem sam odpuszcza, ale z ręcznego trochę inaczej się rusza. Generalnie bardzo polecam. Po przyzwyczajeniu super wygodne.

w manualu ok , ale w automacie ?

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Ja używam AH w automacie i jest to naprawdę fajne rozwiązanie :)
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Niedźwiadeq
Samochód: kodiaq 2.0 Tdi DSG style + dodatki

Post autor: Niedźwiadeq »

Staszek1 pisze:
13 paź 2017, 18:53
PiotrekM pisze:
13 paź 2017, 13:41

w manualu ok , ale w automacie ?
Tak, wlasnie w automacie. Ja rowniez mam to wlaczone na stale

Tomala72
Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7

Post autor: Tomala72 »

Ja też. Świetne ułatwienie. Jedyna kwestia jak z trwałością klocków na tylnych kołach.

Niedźwiadeq
Samochód: kodiaq 2.0 Tdi DSG style + dodatki

Post autor: Niedźwiadeq »

Mysle za zazwyczaj zaciski pracuja kiedy kola stoja wiec nie zakladam specjalnie wiekszego zuzycia. Inna sprawa zuzycie napedow tych zaciskow.

PiotrekM
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TSI Style

Post autor: PiotrekM »

Przez 7 lat nic się nie zużyło. Działa tak samo jakbyś trzymał nogę na hamulcu. Dopiero po paru minutach zaciąga ręczny. Chyba tylko w autach VAG możesz włączyć to na stałe. W BMW jest też taki przycisk, ale musisz go włączać zaś każdym razem od nowa.

Staszek1

ja zauważyłem że na D skrzynia trzyma pod górę , a na R lekko się stoczy i dopiero czuć opór .

Radiowiec
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI DSG 150km 4x2

Post autor: Radiowiec »

U mnie z DSG jak jadę i puszcze nogę z gazu to przy redukowaniu biegu słychać jak by szuranie - pytałem jak pojechałem za zmianę oleju po przejechaniu 4200 km i usłyszałem ze one tak się zachowują i to nie jest nic niepokojącego ponieważ jest to skrzynia z dwoma sprzęgłami suchymi a olej jest tylko w tym sterowaniu i oleju się nie wymienia .
Samo schodzenie z obrotów jest ładne ale już przełączanie biegów jak przy jezdzie po rondzie - zwolnienie i dodanie nie wielkiej ilości gazu i szuranie - no nie fajnie .

ODPOWIEDZ