OBDeleven

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
luksid
Samochód: Kodiaq 2.0 tsi

Re: OBDeleven

Post autor: luksid »

Eldar pisze:
09 paź 2017, 16:12
To chyba to:
Miganie LED DRL
Wybierz sterownik 09 (Centralny układ elektroniczny)
Dostęp bezpieczeństwa (31347)
Adaptacje
Wybierz - Leuchte2SL VLB10
Sub - Lichtfunktion CD 2
- Zmień na Blinken links aktiv (Beide phasen) lub Blinken link Hellphase
Wybierz - Leuchte2SL VLB10
Sub - Dimmwert GH 2
- Zmień na 36
Wybierz Leuchte2SL VLB10
Sub - Dimming direction GH 2
- Zmień na Minimize
Wybierz - Leuchte3SL VRB21
Sub - Lichtfunktion G 3
- Zmień na Blinken links aktiv (Beide phasen) Blinken recht Hellphase
Sub - Dimmwert GH 3
- Zmień na 36
Sub - Dimming direction GH 3
- Zmień na Minimize
sprawdzałem u siebie , i tak :

Lichtfunktion CD 2 - ma tylko zakres 0-100 , raczej chodziło o samo D2 , tam faktycznie można wybrać Blinken links aktiv (Beide phasen) lub Blinken link Hellphase. Zarówno jedna jak i druga opcja jest do zaznaczenia, tak samo jak w Lichtfunktion G 3 , czy faktycznie nie ma to znaczenia którą wybierzemy? W tej instrukcji powyżej w Lichtfunktion G 3 jest raz links raz recht (?). Nie bawiłem się na zasadzie prób i błędów żeby nic nie zwalić, może ktoś coś wie jak to ma faktycznie konkretnie wyglądać.

Obrazek

Obrazek

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
BikeBert
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DSG

Post autor: BikeBert »

@luksid - próbowałem różne opcje i żadna nie przyniosła zamierzonego efektu. W jednym momencie udało mi się nawet ustawić, że halogeny migały na przemian z migaczem, czyli jakbyśmy dali awaryjne to wyglądałoby to jak pojazd uprzywilejowany, co jest raczej nielegalne. :)

Ostatecznie się poddałem i powróciłem do ustawień fabrycznych. Wydaje mi się, że w Kodiaku może być to niemożliwe, podobnie jak uruchomienie dwóch świateł przeciwmgielnych z tyłu, jak było to możliwe w Octavii. W Superbie III oraz Kodiaqu podobno puszczone są osobne wiązki, czyli przyoszczędzili na kablach. Co prawda w opcjach ustawienia świateł jest opcja: ruch prawo- i lewostronny, ale powiem szczerze, że nie sprawdzałem czy zmieni się strona po której zapali się tylny "fog light". Jeśli po przestawieniu na ruch lewostronny tylne światło przeciwmgłowe pozostanie po lewej stronie, potwierdzi to teorie o kablach i oszczędnościach Skody.
Kodiaq => Ateca
My other car is a Mountain Bike

Awatar użytkownika
BikeBert
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DSG

Kodiaq VCDS / OBDeleven Adaptations - tried and tested

Post autor: BikeBert »

>
Zapodałem sprawdzone i przetestowane adaptacje dla Skody Kodiaq tutaj:
viewtopic.php?f=9&t=193&p=4808#p4808
Kodiaq => Ateca
My other car is a Mountain Bike

Awatar użytkownika
fonus
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI ACT 150 KM 2WD DSG Brąz Magnetic

Post autor: fonus »

No i przejechałem się. Ostrzegam zatem innych co jeszcze są przed konfigurowaniem samochodu a myślą podobnie jak ja. Chciałem sobie przez obdeleven zakodować Lane Assist i okazało się po podłączeniu urządzenia, że w aplikacji nie ma sterownika A5. Jak to nie ma!? No nie ma! Przy konfigurowaniu auta wziąłem sobie Blind Spot Detection z Rear Traffic Alert. Od MY2018 funkcja Auto Light Assist zwana w instrukcji Light Assist jest w standardzie dla Style. No i super więc myślałem, że jak jest kamera potrzebna do tej funkcji to miodzio... (będzie można liczyć na zakodowanie lane assist itp.) A tu dupa. Kamera owszem jest ale ta kamera służy tylko do funkcji Light Assist - i sterownik do niej to nie sterownik A5 tylko 20 i tam nic ciekawego nie widzę. Kolega Eldar szukał i znalazł na niemieckim forum potwierdzenie tych informacji. Na obecną chwilę nie wiem czy coś się da z tym zrobić. Może ktoś coś jeszcze znajdzie ale wątpię.
https://www.motor-talk.de/forum/codieru ... l?page=282
Oto moja wersja kamery na przedniej szybie.
Obrazek

A oto sterownik 20:
Obrazek

kamilerig
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: kamilerig »

fonus pisze:
30 paź 2017, 20:29
No i przejechałem się. Ostrzegam zatem innych co jeszcze są przed konfigurowaniem samochodu a myślą podobnie jak ja. Chciałem sobie przez obdeleven zakodować Lane Assist i okazało się po podłączeniu urządzenia, że w aplikacji nie ma sterownika A5. Jak to nie ma!? No nie ma! Przy konfigurowaniu auta wziąłem sobie Blind Spot Detection z Rear Traffic Alert. Od MY2018 funkcja Auto Light Assist zwana w instrukcji Light Assist jest w standardzie dla Style. No i super więc myślałem, że jak jest kamera potrzebna do tej funkcji to miodzio... (będzie można liczyć na zakodowanie lane assist itp.) A tu dupa. Kamera owszem jest ale ta kamera służy tylko do funkcji Light Assist - i sterownik do niej to nie sterownik A5 tylko 20 i tam nic ciekawego nie widzę. Kolega Eldar szukał i znalazł na niemieckim forum potwierdzenie tych informacji. Na obecną chwilę nie wiem czy coś się da z tym zrobić. Może ktoś coś jeszcze znajdzie ale wątpię.
https://www.motor-talk.de/forum/codieru ... l?page=282
Oto moja wersja kamery na przedniej szybie.
Obrazek

A oto sterownik 20:
Obrazek
Było pisane wielokrotnie na forum, że żeby mieć odpowiednią kamerę i sterownik trzeba wziąć rozpoznawanie znaków drogowych (300 PLN).

Awatar użytkownika
fonus

Rozpoznawanie znaków można było brać z nawigacją (konfigurator wymagał), a ja takowej nie brałem.

Ethel
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI DSG Style

Post autor: Ethel »

O to może ja się zgłoszę w końcu do Eldara na test. Mam znaki 😉

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

Light Assist to nie to samo co Auto Light Assist (to ostatnie chyba w ogóle ostatnio zmieniło nazwę). Z ALA powinno być ok.
Natomiast bez nawigacji to ja tego nie widzę, bo rozpoznawanie znaków używa nawigacji, m.in. do odwoływania ograniczeń. Chociaż gdzieś czytałem, że ktoś to bez nawi zakodował :) Ale jak z użytecznością, to nie wiem.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Poly
Samochód: Planuje Kodiaq 1.4 TSI

Post autor: Poly »

Style MY18 ma auto light asist bez dopłaty. Czyli do tego można dokodować LA?

Awatar użytkownika
fonus

Coś namieszali z tą funkcją. Kiedyś w cenniku było tak:

Obrazek

obrazki png

Potem gdy się pojawił cennik na MY2018 pisałeś o tym tutaj przecież: viewtopic.php?f=17&t=136

To cennik wyglądał tak:

Obrazek

Czyli wynikało z tego że obydwie funkcje są w STYLE w standardzie choć bez sensu zatem funkcja Auto Light Assist pojawiła się w pakiecie fresh

Obrazek

W cennikach w nawiasie definiowano funkcję Auto Light Assist jako "funkcja automatycznego włączania i wyłączania świateł drogowych"

Tym czasem w obecnych instrukcjach (nie wiem jak było w pierwszych wersjach instrukcji) funkcja automatycznego włączania i wyłączania świateł drogowych nazwana jest właśnie "Light Assist" a nigdzie w instrukcji nie ma "Auto Light Assist".

Wydaje mi się, że pomylili nazewnictwo w cennikach. No chyba, że ktoś mnie oświeci co to jest Auto Light Assist w Kodiaq - ja nie znajduję.
Przez to zamieszanie ja sądziłem, że mając MY2018, mam też funkcję Auto Light Assist, która daje potem możliwość kodowania Lane Assist bo używa ona tej samej kamery co Lane Assist.

Teraz dopiero się przekonałem że tak nie jest.

ODPOWIEDZ