Czyli jak w Audi?
OBDeleven
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Re: OBDeleven
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
ta
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Będzie w Skodzie za kilka lat 
----
UWAGA:
NIE ZOSTAWIAJCIE URZĄDZENIA OBD11
PODŁĄCZONEGO W AUCIE!!!
Ku przestrodze!
Do tej pory zawsze usuwałem urządzenie po jego użyciu, ale 2 dni temu zostawiłem OBD11 w aucie na noc przez roztargnienie i zrobiłem sobie kuku. Akumulator się kompletnie rozładował. Później było już tylko gorzej... Kiedy rano próbowałem otworzyć auto nic się nie działo, otworzyłem awaryjnie drzwi [nota bene, w instrukcji jest zły rysunek jak włożyć klucz do klamki - w rzeczywistości jest na odwrót]. Panel zaczął migać jak lampki na choince i wyświetlały się różne komunikaty, m.in. aby skontaktować się z ASO.
Po podłączeniu akumulatora do ładowarki [CTEK MXS 5.0] było jeszcze ciekawiej. Drzwi zaczęły się same zamykać i otwierać tak szybko, że brzmiało to jak strzelanina w Las Vegas. Włączyły się światła awaryjne; na początku tylko z tyłu, później wszystkie 4 [nie dało się ich wyłączyć]. Nie mogłem też zamknąć auta, nawet poprzez kluczyk, co mnie niepokoiło najbardziej. Po naładowaniu akumulatora, na chwilę obecną nadal nie działa zamykanie przednich drzwi, z OBD11 wynika, że nastąpiło jakieś zwarcie w siłownikach przednich drzwi. Co ciekawe, po "zamknięciu" uruchamia się alarm, ale drzwi pozostają otwarte: kiedy ciągnę za klamkę - wyje alarm. Czeka mnie zapewne wizyta w ASO.
Dla zainteresowanych jak to możliwe, że takie małe urządzenie może rozładować akumulator przez jedną noc, poniżej info od producenta:
Poniżej wyniki skanu z OBD11:

NIE ZOSTAWIAJCIE URZĄDZENIA OBD11
PODŁĄCZONEGO W AUCIE!!!
Ku przestrodze!
Do tej pory zawsze usuwałem urządzenie po jego użyciu, ale 2 dni temu zostawiłem OBD11 w aucie na noc przez roztargnienie i zrobiłem sobie kuku. Akumulator się kompletnie rozładował. Później było już tylko gorzej... Kiedy rano próbowałem otworzyć auto nic się nie działo, otworzyłem awaryjnie drzwi [nota bene, w instrukcji jest zły rysunek jak włożyć klucz do klamki - w rzeczywistości jest na odwrót]. Panel zaczął migać jak lampki na choince i wyświetlały się różne komunikaty, m.in. aby skontaktować się z ASO.
Po podłączeniu akumulatora do ładowarki [CTEK MXS 5.0] było jeszcze ciekawiej. Drzwi zaczęły się same zamykać i otwierać tak szybko, że brzmiało to jak strzelanina w Las Vegas. Włączyły się światła awaryjne; na początku tylko z tyłu, później wszystkie 4 [nie dało się ich wyłączyć]. Nie mogłem też zamknąć auta, nawet poprzez kluczyk, co mnie niepokoiło najbardziej. Po naładowaniu akumulatora, na chwilę obecną nadal nie działa zamykanie przednich drzwi, z OBD11 wynika, że nastąpiło jakieś zwarcie w siłownikach przednich drzwi. Co ciekawe, po "zamknięciu" uruchamia się alarm, ale drzwi pozostają otwarte: kiedy ciągnę za klamkę - wyje alarm. Czeka mnie zapewne wizyta w ASO.
Dla zainteresowanych jak to możliwe, że takie małe urządzenie może rozładować akumulator przez jedną noc, poniżej info od producenta:
OBDeleven pisze:There is one important thing if you want to leave dongle connected. You must disconnect from car before closing the app, to do that go to My car and press red disconnect button at the bottom of screen. Battery drain example: You are checking Live data and device is in the loop of reading live data parameters from car and you just go out without disconnection, then dongle doesn't get request to stop read of live data and it is reading it all over the night.
Poniżej wyniki skanu z OBD11:

- Eldar
- Samochód: Seat Ibiza FR 2.0 TDI
Skasowanie błędów nie pomaga?
Miałem także wątłą nadzieję, ale niestety nie pomogło. Z drugiej strony trudno, aby skasowanie błędów naprawiło uszkodzony siłownik. Z trzeciej strony żałuję, że skasowałem błędy, bo teraz w ASO nie będą wiedzieli o co kaman, lub będą widzieli, że było coś kasowane. Na [nie]szczęście w lokalnym ASO pracują niezbyt rozgarnięci ludzie, więc może obejdzie się bez problemów i wymienią uszkodzone części. Jak mawiają Rosjanie: поживем, увидим
- Eldar
Może spróbuj otworzyć okno kierowcy i potem trzymać trochę przycisk a potem zamknij i też trochę dłużej trzymaj przycisk.
Edit.
I tak z każdym oknem.
Edit.
I tak z każdym oknem.
Słyszałem o tym "hacku" jeśli nie działa elektryczne sterowanie okien po rozładowanym akumulatorze, ale nie wiedziałem, że może pomóc w otwieraniu/zamykaniu drzwi. Spróbuje po pracy i dam znać. Dzięki za zainteresowanie i pomoc!
- Eldar
Ogólnie to powinno mieć wpływ na cały sterownik w drzwiach więc może się uda.
W międzyczasie napisałem do producenta i otrzymałem taką informację, może komuś się przyda:
OBDeleven pisze:Passive - passive faults are faults which can be cleaned after reading trouble codes without changing car parts. Passive faults warns about bigger issues in the future.
Active - active faults are faults which can't be cleaned without fixing or changing car part.
So if you can't clean fault it means car part need to be changed or fixed. The dealer shouldn't see cleaned faults because they are using other diagnostic system. And car history which was done by you can be seen only from your account. In dealer garage mechanics will see only active faults. Also they can see passive problems again.