Yeti to tak właściwie taka dziwna bryła, że nie wiadomo do jakiej kategorii ten model podpiąć.
Co do fotelików z Isofixem to można je również zapiąć tradycyjnie czyli bez isofixa ale z wykorzystaniem pasów.
Wtedy po odsunięciu skrajnych na boki po środku zmieści się trzeci fotelik.
Ja teraz w Tucsonie jadąc na wakacje, do tyłu zapakowałem fotelik dla córki 5lat plus drugi z bazą dla 2latki( oba szerokie i mocno rozbudowane) i udało mi się wygospodarować miejsce dla dorosłego pasażera.
Jechałem zatem w 5 osób i udało się więc i u Was w Kodiaqu też się uda bo jest nieco szerszy.
Troche zabawy jest z zapinaniem pasów bo foteliki zasłaniają klamry i trzeba na to kilkanaście sekund więcej niż normalnie.
Wysłane z Tapatalk
3 foteliki
- fonus
- Samochód: Kodiaq 1.4 TSI ACT 150 KM 2WD DSG Brąz Magnetic
Re: 3 foteliki
Ja od dawna szukałem samochodu z pełnymi 3 miejscami z tyłu (2 dla osób dorosłych + 1 fotelik z isofix)
Rzeczywiście tylko vany dawały radę. Miałem Renault Espace IV i było idealnie. Niestety zachciało się suva. Pierwszy test jaki zrobiłem w salonie to wpięcie fotelika i dwie dorosłe osoby na tył. Test niezaliczony! Oczywiście na upartego - czytaj "upchniętego" - da się zamknąć drzwi ale trzeba być wysportowanym żeby pozapinać pasy. Dodatkowo środkowy tunel w podłodze. Dlatego wybrałem 7 miejsc i będę skazywał kogoś dorosłego ale młodego (ciężko wsiadać i wysiadać) na jazdę w 3 rzędzie. W sprawie modeli samochodów i miejsca w 2 rzędzie po zamontowaniu poprawnie 2 fotelików taki artykuł:
http://www.jedz-bezpiecznie.pl/Bezpiecz ... 150218.php
Rzeczywiście tylko vany dawały radę. Miałem Renault Espace IV i było idealnie. Niestety zachciało się suva. Pierwszy test jaki zrobiłem w salonie to wpięcie fotelika i dwie dorosłe osoby na tył. Test niezaliczony! Oczywiście na upartego - czytaj "upchniętego" - da się zamknąć drzwi ale trzeba być wysportowanym żeby pozapinać pasy. Dodatkowo środkowy tunel w podłodze. Dlatego wybrałem 7 miejsc i będę skazywał kogoś dorosłego ale młodego (ciężko wsiadać i wysiadać) na jazdę w 3 rzędzie. W sprawie modeli samochodów i miejsca w 2 rzędzie po zamontowaniu poprawnie 2 fotelików taki artykuł:
http://www.jedz-bezpiecznie.pl/Bezpiecz ... 150218.php
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Samochód bez środkowego tunelu i z trzema fotelami w drugim rzędzie to chyba tylko C4 Grand Picasso
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Nie tylko. Wcześniej jeździłem Toyotą Verso i Kia Carens właśnie z 3 fotelikami w 2. rzędzie i nie było problemów z montażem. Oba z tych aut to mini-vany. Nie znam ani jednego SUVa, który umożliwiałby to.MałGorzata pisze: ↑11 wrz 2017, 14:00Samochód bez środkowego tunelu i z trzema fotelami w drugim rzędzie to chyba tylko C4 Grand Picasso
DO developer
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Nie wiem jak Kia ale Toyota to chyba ma tunel środkowylighting pisze: ↑11 wrz 2017, 14:36Nie tylko. Wcześniej jeździłem Toyotą Verso i Kia Carens właśnie z 3 fotelikami w 2. rzędzie i nie było problemów z montażem. Oba z tych aut to mini-vany. Nie znam ani jednego SUVa, który umożliwiałby to.MałGorzata pisze: ↑11 wrz 2017, 14:00Samochód bez środkowego tunelu i z trzema fotelami w drugim rzędzie to chyba tylko C4 Grand Picasso
----
Jeep Grand Cherokee ma tunel wysokości jakiś 6-7 centymetrów, a LR Discovery ma jeszcze połowę niższy tak, że pod dywanikiem go nie wiać. Wszystkie wyższe SUVy mają malutkie lub w ogóle nie mają tuneli.
Ja mam obecnie dwójkę dzieci, które mają foteliki już normalne 9-18 kg a teraz na świat przyjdzie kolejne i będzie w takim początkowym foteliku. Samochód zamówiłem w wersji 7-os. i zastanawiam się jak to zrobić aby wszystko było ok. Czy te dwa miejsca w trzecim rzędzie są bezpieczne ? Bo często słyszy się ze działają one na zasadzie "atrapy" i trochę strach jest zainstalować foteliki. Ma ktoś możne jakieś inne doświadczenia ?
Miejsca w 3. rzędzie niestety są najsłabiej chronione. Nawet nie ma testów, które uwzględniają tam pasażerów.Maxi4muS pisze: ↑11 wrz 2017, 21:33Ja mam obecnie dwójkę dzieci, które mają foteliki już normalne 9-18 kg a teraz na świat przyjdzie kolejne i będzie w takim początkowym foteliku. Samochód zamówiłem w wersji 7-os. i zastanawiam się jak to zrobić aby wszystko było ok. Czy te dwa miejsca w trzecim rzędzie są bezpieczne ? Bo często słyszy się ze działają one na zasadzie "atrapy" i trochę strach jest zainstalować foteliki. Ma ktoś możne jakieś inne doświadczenia ?
Pocieszające jest jednak to (i jest to jeden z powodów dla których kupiłem misia), że nawet w wersji 3-rzędowej misiek ma w miarę przyzwoity bagażnik/strefę zgniotu. W innych autach, głowa pasażerów 3. rzędu opierała się o tylną szybę.
P.S.
Gratulacje z okazji malucha !
DO developer
-
rafalhtc
- Samochód: Hyundai Tucson 2017| 1.6 GDI | Comfort + Navi
Trójka to już jest co robić:p
Ja na dwójce stanąłem i mi starczy
Wysłane z Tapatalk
Ja na dwójce stanąłem i mi starczy
Wysłane z Tapatalk