3 foteliki

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
rafalhtc
Samochód: Hyundai Tucson 2017| 1.6 GDI | Comfort + Navi

Re: 3 foteliki

Post autor: rafalhtc »

Yeti to tak właściwie taka dziwna bryła, że nie wiadomo do jakiej kategorii ten model podpiąć.

Co do fotelików z Isofixem to można je również zapiąć tradycyjnie czyli bez isofixa ale z wykorzystaniem pasów.
Wtedy po odsunięciu skrajnych na boki po środku zmieści się trzeci fotelik.
Ja teraz w Tucsonie jadąc na wakacje, do tyłu zapakowałem fotelik dla córki 5lat plus drugi z bazą dla 2latki( oba szerokie i mocno rozbudowane) i udało mi się wygospodarować miejsce dla dorosłego pasażera.
Jechałem zatem w 5 osób i udało się więc i u Was w Kodiaqu też się uda bo jest nieco szerszy.
Troche zabawy jest z zapinaniem pasów bo foteliki zasłaniają klamry i trzeba na to kilkanaście sekund więcej niż normalnie.

Wysłane z Tapatalk

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
fonus
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI ACT 150 KM 2WD DSG Brąz Magnetic

Post autor: fonus »

Ja od dawna szukałem samochodu z pełnymi 3 miejscami z tyłu (2 dla osób dorosłych + 1 fotelik z isofix)
Rzeczywiście tylko vany dawały radę. Miałem Renault Espace IV i było idealnie. Niestety zachciało się suva. Pierwszy test jaki zrobiłem w salonie to wpięcie fotelika i dwie dorosłe osoby na tył. Test niezaliczony! Oczywiście na upartego - czytaj "upchniętego" - da się zamknąć drzwi ale trzeba być wysportowanym żeby pozapinać pasy. Dodatkowo środkowy tunel w podłodze. Dlatego wybrałem 7 miejsc i będę skazywał kogoś dorosłego ale młodego (ciężko wsiadać i wysiadać) na jazdę w 3 rzędzie. W sprawie modeli samochodów i miejsca w 2 rzędzie po zamontowaniu poprawnie 2 fotelików taki artykuł:
http://www.jedz-bezpiecznie.pl/Bezpiecz ... 150218.php

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Samochód bez środkowego tunelu i z trzema fotelami w drugim rzędzie to chyba tylko C4 Grand Picasso
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

lighting
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: lighting »

MałGorzata pisze:
11 wrz 2017, 14:00
Samochód bez środkowego tunelu i z trzema fotelami w drugim rzędzie to chyba tylko C4 Grand Picasso
Nie tylko. Wcześniej jeździłem Toyotą Verso i Kia Carens właśnie z 3 fotelikami w 2. rzędzie i nie było problemów z montażem. Oba z tych aut to mini-vany. Nie znam ani jednego SUVa, który umożliwiałby to.
DO developer

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

lighting pisze:
11 wrz 2017, 14:36
MałGorzata pisze:
11 wrz 2017, 14:00
Nie tylko. Wcześniej jeździłem Toyotą Verso i Kia Carens właśnie z 3 fotelikami w 2. rzędzie i nie było problemów z montażem. Oba z tych aut to mini-vany. Nie znam ani jednego SUVa, który umożliwiałby to.
Nie wiem jak Kia ale Toyota to chyba ma tunel środkowy
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Everred
Samochód: Skoda Kodiaq Style 2.0 TSI

Post autor: Everred »

Jeep Grand Cherokee ma tunel wysokości jakiś 6-7 centymetrów, a LR Discovery ma jeszcze połowę niższy tak, że pod dywanikiem go nie wiać. Wszystkie wyższe SUVy mają malutkie lub w ogóle nie mają tuneli.

Maxi4muS
Samochód: Skoda Kodiaq TSI 2.0 180KM

Post autor: Maxi4muS »

Ja mam obecnie dwójkę dzieci, które mają foteliki już normalne 9-18 kg a teraz na świat przyjdzie kolejne i będzie w takim początkowym foteliku. Samochód zamówiłem w wersji 7-os. i zastanawiam się jak to zrobić aby wszystko było ok. Czy te dwa miejsca w trzecim rzędzie są bezpieczne ? Bo często słyszy się ze działają one na zasadzie "atrapy" i trochę strach jest zainstalować foteliki. Ma ktoś możne jakieś inne doświadczenia ?

lighting
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: lighting »

Maxi4muS pisze:
11 wrz 2017, 21:33
Ja mam obecnie dwójkę dzieci, które mają foteliki już normalne 9-18 kg a teraz na świat przyjdzie kolejne i będzie w takim początkowym foteliku. Samochód zamówiłem w wersji 7-os. i zastanawiam się jak to zrobić aby wszystko było ok. Czy te dwa miejsca w trzecim rzędzie są bezpieczne ? Bo często słyszy się ze działają one na zasadzie "atrapy" i trochę strach jest zainstalować foteliki. Ma ktoś możne jakieś inne doświadczenia ?
Miejsca w 3. rzędzie niestety są najsłabiej chronione. Nawet nie ma testów, które uwzględniają tam pasażerów.
Pocieszające jest jednak to (i jest to jeden z powodów dla których kupiłem misia), że nawet w wersji 3-rzędowej misiek ma w miarę przyzwoity bagażnik/strefę zgniotu. W innych autach, głowa pasażerów 3. rzędu opierała się o tylną szybę.

P.S.
Gratulacje z okazji malucha ! :)
DO developer

rafalhtc
Samochód: Hyundai Tucson 2017| 1.6 GDI | Comfort + Navi

Post autor: rafalhtc »

Trójka to już jest co robić:p
Ja na dwójce stanąłem i mi starczy :)

Wysłane z Tapatalk

Awatar użytkownika
jankess4