Spalanie
Re: Spalanie
wymiana nie niesie ze sobą żadnych niepożądanych efektów, nie może zaszkodzić, ale jeśli choć odrobinę zmniejsza szansę na poważniejsze awarie silnika to wolę wydać te kilka stówek raz w roku. Ja sporo jeżdżę po mieście, na krótkich odcinkach, nie jest to na pewno korzystne dla silnika, a wiele źródeł podaje, że oleje long life nie nadają się do takiej eksploatacji.
-
Rafał
- Samochód: 2.0 tsi lava blue
jakie oleje long life?Everred pisze: ↑28 sie 2017, 23:11wymiana nie niesie ze sobą żadnych niepożądanych efektów, nie może zaszkodzić, ale jeśli choć odrobinę zmniejsza szansę na poważniejsze awarie silnika to wolę wydać te kilka stówek raz w roku. Ja sporo jeżdżę po mieście, na krótkich odcinkach, nie jest to na pewno korzystne dla silnika, a wiele źródeł podaje, że oleje long life nie nadają się do takiej eksploatacji.
ja też mam 2.0 tsi i zarówno w instrukcji, w aplikacji i w komputerze pokazuje mi, że wymiana oleju to 15kkm - to chyba rozsądny okres wymiany oleju
no czyli te co zamiast 15k/rok można wymieniać co 30k/2 lata. Jest osobny wątek do wymiany oleju, zaraz nas to root opierniczy 
Mnie pokazuje co 30kk serwis Skoda Connect
Mnie pokazuje co 30kk serwis Skoda Connect
-
root
- Administrator
- Samochód: Volvo V90
Sami się opierniczacie
Ale to racja, jest od tego wątek.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! 
Mam Kodiaq 1,4 TSI 125 km (wersja 7osobowa).
6,8 l na trasie przy średniej prędkości 70-80 km/h. w mieście 7,5-8,5 w zależności od korków.
6,8 l na trasie przy średniej prędkości 70-80 km/h. w mieście 7,5-8,5 w zależności od korków.
Na typowej "krajówce" przy średniej 70-80 to się jedzie 110-120... Czyli nieprzepisowo już. No chyba że ta średnia to z autostrady/ekspresówki, wtedy faktycznie wolno.
-
Aeroxik
- Samochód: Skoda Superb Kombi 2.0 TSI 280KM, Kodiaq 2.0 TSI

generator kart kredytowych
Silnik 2.0 TSI, obecnie przebieg 6200km, jak był nowy to na dystansie 2000km średnia oscylowała w okolicach 11L/100km....głównie miasto, czasem wypad poza miasto. Teraz jak silnik się dotarł poniżej 10L da się spokojnie zejść przy normalnym użytkowaniu w mieście
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
-
Dual
- Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style
Aeroxik potwierdzam. Mam to samo. No ale jak sie ma ciezka noge to 15l niebedzie problemem 
Pozdrawiam
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style