Uruchamianie dodatkowych opcji ogólnie: i tak i nie. W sensie: ASO łatwo może aktywować funkcje, które są wyłącznie do aktywacji. Cały sprzęt już masz i trzeba tylko zmienić w sterowniku. Tak jak to robimy na własną rękę z użyciem obd11.
Jeżeli nie masz sprzętu to wszystko zależy teraz od pracochłonności/skłonności do prucia auta. Część sprzętu dodaje się łatwo (np. manetka), część wymaga nowej wiązki dużej ingerencji i jest nieopłacalna lub ASO nie będzie skłonne wziąć na siebie odpowiedzialności za ingerencję. Taką informację dostałem od dealera jak zamawiałem i jest ona rozsądna.
Konkretnie: rozpoznawanie znaków -> lane assist. Cały sprzęt już jest więc wykonalne, do dyskusji sprawa wibrowania kierownicy. Niby część LA, ale samo LA działa i bez tego (ostrzeżenie o zmianie wyczujesz na kierownicy delikatnym odbiciem, utrzymanie pasa ruchu normalnie będzie działało). Powinni się zgodzić. Cena jak w cenniku.
OBDeleven
Re: OBDeleven
woocky uruchomiłes VIM ?
ja sie zastanawiam czy cofać wszystkie mody które zrobiłem przed serwisem, zeby sie nie dowalili i gwarancji nie skasowali
ja sie zastanawiam czy cofać wszystkie mody które zrobiłem przed serwisem, zeby sie nie dowalili i gwarancji nie skasowali
- Eldar
- Samochód: Seat Ibiza FR 2.0 TDI
Spokojnie, nikt na to nie patrzy. Kiedyś z ASO do nas dzwonili bo ktoś wyłączył start stop przez apke a nowy właściciel chciał to mieć i nie potrafili włączyć.
Wibrowanie jest również w Blind Spot, zatem ten element też jest w samochodzie zamontowanywoocky pisze: ↑10 sie 2017, 21:00Uruchamianie dodatkowych opcji ogólnie: i tak i nie. W sensie: ASO łatwo może aktywować funkcje, które są wyłącznie do aktywacji. Cały sprzęt już masz i trzeba tylko zmienić w sterowniku. Tak jak to robimy na własną rękę z użyciem obd11.
Jeżeli nie masz sprzętu to wszystko zależy teraz od pracochłonności/skłonności do prucia auta. Część sprzętu dodaje się łatwo (np. manetka), część wymaga nowej wiązki dużej ingerencji i jest nieopłacalna lub ASO nie będzie skłonne wziąć na siebie odpowiedzialności za ingerencję. Taką informację dostałem od dealera jak zamawiałem i jest ona rozsądna.
Konkretnie: rozpoznawanie znaków -> lane assist. Cały sprzęt już jest więc wykonalne, do dyskusji sprawa wibrowania kierownicy. Niby część LA, ale samo LA działa i bez tego (ostrzeżenie o zmianie wyczujesz na kierownicy delikatnym odbiciem, utrzymanie pasa ruchu normalnie będzie działało). Powinni się zgodzić. Cena jak w cenniku.
@luksid Nie podchodziłem do ViM jeszcze. Telefon mi padł i na razie nie koduję 
@Ethel no to będziesz miał i w LA
@Ethel no to będziesz miał i w LA
@woocky a spotkałes sie gdzies z instrukcją do VIM?
-
Rafał
- Samochód: 2.0 tsi lava blue
dziś miałem chwilę i próbowałem włączyć ALA - niestety, ani metoda podana przez root'a
w menu (09) nie ma opcji kodowania...
jak mnie w..rwiają takie niedociągnięcia. a najlepsze jest to, że eldar reklamuje się tu, że może to włączyć za kasę
ani to co jest na stronie obdeleven.pl nie poszło.root pisze: ↑01 sie 2017, 6:22A czy to przypadkiem nie to?
Zaczerpnięte z https://www.briskoda.net/forums/topic/3 ... nt=4631226Kod: Zaznacz cały
Controller 09 - Central Electronics 16 - Security Access - enter 31347 10 - Adaptations Go to: (2) Assistant light functions - Menu light assistant Change to Present 07 - Coding Byte 3, Bit 2 aanvinken Controller A5 (Front / front view camera) 07 - Coding Byte 21 Change to High Beam Assist or change to "20" Controller 09 - Central Electronics 07 - Coding Byte 2 Bit 0-2. Change to 03
w menu (09) nie ma opcji kodowania...
jak mnie w..rwiają takie niedociągnięcia. a najlepsze jest to, że eldar reklamuje się tu, że może to włączyć za kasę
@luksid widziałem instrukcje do vima dla innych modeli. Nie zagłębiałem się więc za dużo nie podpowiem.
@Rafał kodowania dla 09 masz w podsystemach. Niestety bajty są liczone od nowa, więc ciężko o przenosiny 1-1 innych instrukcji.
http://obdeleven.proboards.com/thread/1 ... ollTo=8393 ta sama zagwózdka. Znalazłem, że RHLS to sterownik od czujników deszczu, światła, etc. więc zgaduję, że w nim trzeba pozmieniać. Jak znajdę znowu trochę czasu to może rozkminię.
@Rafał kodowania dla 09 masz w podsystemach. Niestety bajty są liczone od nowa, więc ciężko o przenosiny 1-1 innych instrukcji.
http://obdeleven.proboards.com/thread/1 ... ollTo=8393 ta sama zagwózdka. Znalazłem, że RHLS to sterownik od czujników deszczu, światła, etc. więc zgaduję, że w nim trzeba pozmieniać. Jak znajdę znowu trochę czasu to może rozkminię.
- Eldar
- Samochód: Seat Ibiza FR 2.0 TDI
Aplikacje do VIM i MirrorLink już są dodane do Kodiaqa.
-
Rafał
- Samochód: 2.0 tsi lava blue
super