Witam
Za miesiąc odbieram kodiaqa 2.0 TSI i zastanawiam się nad zawieszeniem DCC ( mam jeszcze parę dni na doposażenie )
Z tego co rozmawiałem ze sprzedawca to powiedział że między normal i comfort nie ma zbyt dużej różnicy. Natomiast jest różnica w trybie sport. Ale zamawiając skrzynię DSG bez DCC ma ona położenie S ( podobno sportowe ) i włączając to położenie amortyzatory i tak się utwardzają ( nie zmienia sie tylko układ kierowniczy ). Taką informacje dostałem od sprzedawcy. Czy faktycznie tak jest? Czy któś już to przetestował?? Będę wdzięczny za info.
Dzięki
Czy warto kupić DCC
Re: Czy warto kupić DCC
Moim zdaniem ktoś coś pokręcił informując Ciebie i przy braku DCC, DSG w trybie S zmienia trochę działanie kierownicy ale nie wpływa na twardość zawieszenia, a nie na odwrót - byłoby to bez sensu. Ja mam wersję z DCC i jest różnica pomiędzy Comfort i Normal, o Sporcie to nawet nie wspominam. Można mieć co prawda różne oczekiwania, jeśli ktoś oczekuje, że z DCC i trybem Comfort wjeżdżając w dziurę się jej nie poczuje to się na 100% myli. Ten tryb super sprawdza się na drogach na których nie ma dziur ale są łaty na łatach ewentualnie nie za głębokie studzienki. Wtedy faktycznie auto płynie i przyjemnie unosi się i opada po pokonaniu jakiejś nierówności. W sporcie w sumie mało do tej pory jeździłem bo nie miałem okazji, żeby droga była równa, kręta i niezatłoczona, na każdej innej lepiej według mnie radzi sobie Comfort.
Czasami nachodzi mnie myśl, że może nie trzeba było wydawać tyle kasy na DCC i zaoszczędzić ale wtedy włączam sobie Normal i jeżdżę tak 1-2 dni po czym znowu przełączam się na Comfort - wtedy ta myśl mi przechodzi.
Czasami nachodzi mnie myśl, że może nie trzeba było wydawać tyle kasy na DCC i zaoszczędzić ale wtedy włączam sobie Normal i jeżdżę tak 1-2 dni po czym znowu przełączam się na Comfort - wtedy ta myśl mi przechodzi.
Jeżdżę głównie w trybie DCC ustawionym na Comfort, według mnie jest on najlepszy do miasta i na nasze kiepskie drogi. W tym trybie samochód płynie, drobnych nierówności, kamyczków itp w ogóle nie czuć. W trybie Sport już jest to znacznie wyczuwalne ale za to na zakrętach trzyma się jak limuzyna z dobrym zawieszeniem.
Jednym słowem DCC to świetny system z którego korzystam codziennie i nie żałuję, że wziąłem tą opcję zamiast podgrzewanej szyby i paru innych bajerów.
Jednym słowem DCC to świetny system z którego korzystam codziennie i nie żałuję, że wziąłem tą opcję zamiast podgrzewanej szyby i paru innych bajerów.
- Kamil
- Samochód: Skoda Kodiaq Sportline 2.0TDI 110kW
Po pierwsze też jeździłem z DCC i się bardzo zdziwiłem tym bublem! To nie to samo co pneumatyka w Audi!
Jest lepiej ale szału nie ma! Wkońcu to tylko Skoda.
Zrezygnowałem i wymieniłem opony na wyższy profil. Teraz mam comfort cały czas
Jest lepiej ale szału nie ma! Wkońcu to tylko Skoda.
Zrezygnowałem i wymieniłem opony na wyższy profil. Teraz mam comfort cały czas
-
bubuś
- Samochód: był Kodiaq Style 2,0 TDI 140kW, 4x4, DSG + dodatki
No popatrz jaka zgodność odczuć i potrzeb.
Po jeździe próbnej też porzuciłem pomysł zamówienia DCC, jako bezsensowny, a drogi gadżet. Poduchy pneumatyczne, to byłoby to, co warto mieć (zwłaszcza, gdy się ciąga przyczepę, której zaczep napiera na hak i załadowana często obniża tył.
Follow your dreams
Cenię swój wzrok i czas, dlatego nie czytam niechlujnie pisanych postów! Oczekujesz pomocy, używaj poprawnej pisowni.
Popieram akcję na rzecz poprawnej pisowni i ortografii w Internecie: BYKOM-STOP!
Cenię swój wzrok i czas, dlatego nie czytam niechlujnie pisanych postów! Oczekujesz pomocy, używaj poprawnej pisowni.
Popieram akcję na rzecz poprawnej pisowni i ortografii w Internecie: BYKOM-STOP!