Kodiaq vs Koleos
-
kamilR
- Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17
Re: Kodiaq vs Koleos
Dzieki Rafał:) mysle ze bede zadowolony z auta:) tym bardziej ze silnik 2.0 dci uchodzi za bezawaryjny, jest juz na rynku dosyć długo i zbiera w znakomitej większości dobre opinie, a auto zamierzam użytkować przez 5 lat i zrobic około 200tkm wiec to ważne by silnik był bezawaryjny, dodatkowo moc i moment sa na fajnym poziomie:)
Gratuluję, a jaki kolor? 
-
kamilR
Dzięki:) kolor biel arktyczna.
Pochwal się jakimiś zdjęciami 
Szukasz auta dla siebie? Zadzwoń, wynegocjujemy dobry rabat
608-870-520
Nie lubisz dzwonić? Pisz śmiało
608-870-520
Nie lubisz dzwonić? Pisz śmiało
-
krotz
- Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI
Cena ceną, faktycznie jak te same pieniądze to pewnie poszło o silnik. Jest też dość dobrze wyposażony. Optycznie może i większy, ale na papierze mniejszy (jest tylko o 2mm wyższy od Kodiaqa).kamilR pisze: ↑12 sie 2017, 22:28Wiec tak:
Koleos Intens 2.0dci 175km, 4x4 manual, dodatkowe wyposażenie: tap. Skorzana, elektryka fotela kierowcy, panorama, pakiet zimowy( podgrzewana kierownica, przednia szyba, fotele przod) cena 148900pln po rabacie 134000pln:)
Ogólnie auto w wersji Intens ma juz w zasadzie wszystko, navi, podświetlenie Ambient, asystent pasa ruchu, asystent hamowania, rozpoznawanie znaków, tempomat, multi kiera, PDC Przod/tył, kam. Cofania, full LED itd.
Kodiaq był wersja Style, 1.4 tsi 150km, 4x4 manual, plus panorama, skora, pakiet Fresh, kam. Cofania.
Cena po rabacie tez 134000pln:)
Co zadecydowało, gust:) dużo lepsze wrażenie na mnie zrobil zwłaszcza z zewnątrz- bardziej muskularny, wyższy, optycznie wiekszy, w srodku przyjemne materiały bardzo mila skora, umiejscowienie ekranu dotykowego 8,7 cala pionowo tez mi sie spodobało:). No i za biały nie musze dopłacać!:))
Jednak juz tak całkiem pragmatycznie to decydujące były 2 rzeczy:
1. Silnik 2.0dci- za te same pieniądze tu mam 2 litrowego mocniejszego diesla no i moment 380 niutkow.
2. Gwarancja- juz w standardzie 3lata 150tys. Przebiegu z możliwością przedłużenia do lat 5 i 200tys. km.
I jeszcze jednym ZA była bliskość dealera wraz z serwisem w odległości kilku kilometrów od domu:))
I tak juz na sam koniec to fakt iż Koleosów bedzie sporo mniej poruszało się po PL w stosunku do Kodiaqa.
Co nie zmienia faktu, że gdybym teraz kupował auto to nad Koleosem pewnie bym się zastanawiał. Mnie osobiście w żadnym Renault nie przekonuje wygląd deski. Ani w talismanie, ani w Kadjar i w Koleosie widzę to samo. Ten ekran pionowy na środku, słabej zresztą jakości mnie aż odrzuca. A szkoda bo Renault robi coraz ładniejsze te auta. Szkoda, że nie w środku.
No i skrzynia. Nie wiem czy w Koleosie nie ma tej odmiany CVT czy to czasem nie jest ten X-tronic. Jeździłem testowo np. X-trailem i ta skrzynia powoduje u mnie odruchy wymiotne
-
kamilR
Powiem tak o ile na zdjęciach srodek nie zrobił na mnie jakiegoś wrażenia a wręcz miałem takie odczucia jak Ty ze słabo to wyglada o tyle na zywo jest dużo lepiej:) i mi bardziej przypasował we wnętrzu od Kodiaqa, według mnie ekran jak i wirtualne zegary sa dobrej jakości:) rowniez materiały w srodku zastosowane sa lepszej jakości niż w Kodiaqu- oczywiscie subiektywnie odczucie ale radzę każdemu podjechać do salonu i samemu osądzić- no i rączki nie skrzynia/trzeszczą;).
Co do skrzyni to tak to x-tronic CVT z nissana:) jednak w Koleosie zastosowana myk iż jest do dyspozycji 7 wirtualnych biegów wiec problem nieustającego wycia przy przysieszaniu nie występuje bo auto symuluje zmianę biegów oraz istnieje tryb ręcznej zmiany.
Tak jak wyżej napisałem zdecydował silnik, gwarancja w drugiej kolejności wygląd, materiały i wykończenie wnętrza. Ze za sporo mniejsza kwote mam b. dobrze wyposażonego Koleosa o parametrach Kodiaqa 2.0tdi 190koni.
I naprawdę nasuwa sie wniosek ze za dobrze wyposażona Skode sie po prostu przeplaca-w sensie ze Skoda bardzo dużo każe sobie płacić za wszelkie dodatki i o ile bazowa wersja cenowo jeszcze jest Ok o tyle po doposażeniu wersji 2.0tdi 190 koni cena robi sie kosmiczna za w sumie tylko Skode.
Co do skrzyni to tak to x-tronic CVT z nissana:) jednak w Koleosie zastosowana myk iż jest do dyspozycji 7 wirtualnych biegów wiec problem nieustającego wycia przy przysieszaniu nie występuje bo auto symuluje zmianę biegów oraz istnieje tryb ręcznej zmiany.
Tak jak wyżej napisałem zdecydował silnik, gwarancja w drugiej kolejności wygląd, materiały i wykończenie wnętrza. Ze za sporo mniejsza kwote mam b. dobrze wyposażonego Koleosa o parametrach Kodiaqa 2.0tdi 190koni.
I naprawdę nasuwa sie wniosek ze za dobrze wyposażona Skode sie po prostu przeplaca-w sensie ze Skoda bardzo dużo każe sobie płacić za wszelkie dodatki i o ile bazowa wersja cenowo jeszcze jest Ok o tyle po doposażeniu wersji 2.0tdi 190 koni cena robi sie kosmiczna za w sumie tylko Skode.
-
Rafał
- Samochód: 2.0 tsi lava blue
każdy wybiera to co mu pasuje. wg mnie renalut skreślił klientów, którzy szukają coraz bardziej popularnej benzyny. do tego skrzynia cvt to kontrowersyjne rozwiązanie. czas pokaże, jaką wartość będą miały auta przy odsprzedaży po 3-5 latach i które będą bardziej poszukiwane. sylwetka ranault jest fajniejsza od kodiaqu, o reszcie się nie wypowiem bo nie macałem 
-
kamilR
No to fakt, mogli dac ta benzynę 1.6 tce 200koni. No ale taka polityka dziwna.
CVT w Koleosie akurat nie jest kontrowersyjna poniewaz dział jak skrzynia z biegami- jeździłem Koleosem z tym Xtronic i chodzi jak normalny automat.
Mysle ze i Koleos i Kodiaq beda na podobnym poziomie cenowym 5 letni Kodiaq/Koleos to bedzie Max 75 tys. Zł wartości za dobrze wyposażone i dobrze utrzymane egzemplarze. Na mocno doposazonego Skodzie sporo wiecej sie straci bo cena wyjściowa sporo wieksza.
Ja BMW X1 po niecałych 5 latach sprzedałem za 74 tysie. Auto w b. Dobrym stanie, przebieg niecałe 170tkm. Brałem ja jako półroczne demo z salonu z przebiegiem 6tys. Km cena katalogowa 220tysi. Stała za 179 tysi- ostatecznie dałem 170 tys. PLN, była to Max wersja , skora, panorama, elektryka foteli z pamięcią, navi profesional itd. Z 2.0 diesel 177koni xdrive. Wiec to obrazuje mniej wiecej ile warte beda Kodiaq /Koleos.
CVT w Koleosie akurat nie jest kontrowersyjna poniewaz dział jak skrzynia z biegami- jeździłem Koleosem z tym Xtronic i chodzi jak normalny automat.
Mysle ze i Koleos i Kodiaq beda na podobnym poziomie cenowym 5 letni Kodiaq/Koleos to bedzie Max 75 tys. Zł wartości za dobrze wyposażone i dobrze utrzymane egzemplarze. Na mocno doposazonego Skodzie sporo wiecej sie straci bo cena wyjściowa sporo wieksza.
Ja BMW X1 po niecałych 5 latach sprzedałem za 74 tysie. Auto w b. Dobrym stanie, przebieg niecałe 170tkm. Brałem ja jako półroczne demo z salonu z przebiegiem 6tys. Km cena katalogowa 220tysi. Stała za 179 tysi- ostatecznie dałem 170 tys. PLN, była to Max wersja , skora, panorama, elektryka foteli z pamięcią, navi profesional itd. Z 2.0 diesel 177koni xdrive. Wiec to obrazuje mniej wiecej ile warte beda Kodiaq /Koleos.
-
krotz
- Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI
Oczywiście bardzo chętnie obejrzę Koleosa w salonie.
A jesteś pewien że jest 7 biegów ? Na autocentrum chyba widziałem 6 w wersji aut. z dieslem ale może coś źle zapamiętałem.
A jesteś pewien że jest 7 biegów ? Na autocentrum chyba widziałem 6 w wersji aut. z dieslem ale może coś źle zapamiętałem.