Ja też miałem okazję w ten weekend zrobić około 1000 km, w dwie osoby z lekkim bagażem, na autostradach i drogach poza obszarem niezabudowanym i jest super. Autostrada prędkość 110-120 na tempomacie 7.4l (średnia prędkość z całej trasy 95), w drugą stronę jechałem szybciej, 130-140 i było 7.9l (średnia prędkość 101). Poza obszarem zabudowanym pomykanie około 70-90 (przy średniej z całej trasy 55) spalanie 6.8l. Dodam, że jechałem bez SS i w trybie Comfort/Normal.
Odnośnie hałasu, faktycznie przekroczenie magicznej granicy 140 uruchamia jakieś dodatkowe odgłosy z okolic lusterek.
Spalanie
Re: Spalanie
Mam dokładnie tak samo.Everred pisze: ↑30 cze 2017, 21:30U mnie nie jest tak różowo. 90% jeżdżę w trybie comfort. Póki jeszcze robiłem kilometry na trasie, w aucie 3 osoby o słusznej masie to spalanie było w okolicach 9 litrów z tendencją do bardzo powolnego spadania co jest dla mnie jak najbardziej dobrym wynikiem. Auta nie katowałem, trasa to 60 km w jedną stronę i z powrotem Zakopianką od Krakowa, prędkość od około 90 do 120 km/h ale często trzeba zwolnić przed radarem, potem nadrobić prędkość. Jak ktoś jechał to wie, że ta trasa wspina się do góry potem spada i niekorzystnie to wpływa na spalanie więc ten wynik na tą trasę jest super.
Niemiłe zaskoczenie jest w mieście bo na odcinkach około 5 km mam spalanie od około 15 do 17 litrów, a jak staram się ruszyć odrobinę żwawiej ze skrzyżowań to i 19 (odrobinę tzn obrotomierz osiągnie 3-3.5 tys. obrotów na najniższych biegach), co prawda bez Start/Stop ale mam taką trasę z domu do biura, gdzie nie stoję w korkach, jedzie się średnio 25-30 km/h i może na 3-4 światłach się zatrzymam więc dużo by to raczej nie dało. Jadąc w mieście ale dłuższy odcinek, 15-20 km spalanie troszkę spada do około 12.5-13 litrów ale tylko jeśli jedzie się absolutnie zgodnie z przepisami, prawym pasem i prawie nie przyciska pedału gazu, inaczej poniżej 14 nie zejdzie.
Średnie długodystansowe mam chyba 11.9 czy coś takiego, razem 300km dopiero z czego około połowa to po mieście. Zdaję sobie sprawę, że to większe i cięższe auto ale jednak miałem nadzieję, że ta granica 15 litrów w mieście będzie ciężko przekraczalna a tutaj się okazuje, że jedno czy dwa mocniejsze muśnięcia pedału gazu i spalanie rośnie i to nie o dziesiąte części litrów tylko o całości.
W Krakowie (okres wakacyjny, średnie korki z klimą) dystanse od 5 do 15km spalanie ponad 13l,
zaznaczę że ledwo muskam pedał gazu...
-
Dual
- Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style
Oczywiscie to co piszecie to z pewnoscia prawda. Ja przyznaje mam odcinki krotsze niz 10-15 km i wtedy podjezdzam pod 11l, ale jak jest te 10-15 km i jade w typowym tempie wymuszonym wezykiem auto za autem to mam od 8,6-9,6l/100 km (obroty nie przekraczaja 3 tys. a zazwyczaj do 2,5 tys).
Pozdrawiam
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style
Dual
Dual
Jeździsz z ustawieniami silnika na Eco czy innymi?
Zauważyłem ze w mieście na trybie Eco to jazda jest nieekonomiczna. Często wrzuca na bieg jałowy a co za tym idzie, trzeba często hamować. W trybie normalnym czy komfortowym jest hamowanie silnikiem i myśle ze w mieście jest to bardziej ekonomiczne.
Jazda W trasie z trybem Eco i z biegiem jałowym jest bardziej ekonomiczna.
A jak jest u Was?
Wczoraj w trasie 108km krajowa 7 średnia prędkość około 50km/h czyli jazda mega leniwa w trybie Eco spalanie 7,8l. Dla mnie wartości w ecodivingu poniżej 7 l nie do osiągnięcia.
-
Dual
Nie wiem nawet z jakim jezdze, a gdzie to ustawie? Jazde z tym z czym wyjechałem z salonu 
Pozdrawiam
Dual
Dual
-
mitchell
- Samochód: Skoda Kodiaq 1.4 TSI 150KM DSG Style
Trasa wakacyjna: 4500 km, średnia prędkość: 78 km/h, średnie spalanie: 8.6l/100km, cały czas z włączoną klimą i na tempomacie, cała trasa w trybie Normal.
Na miejscu dużo jazdy w górzystym terenie (np. nachylenie 18%, z postawionym fotoradarem) z prędkością 50-70 km/h - tam spalanie mocno wzrosło. Generalnie w trasie, tj. na autostradach 7.6-8.1 l/100 km (rekordowo udało się zejść 6.3-6.9l/100km), na miejscu różnie, ale poniżej 11l/100km raczej nie schodziło.
Na miejscu dużo jazdy w górzystym terenie (np. nachylenie 18%, z postawionym fotoradarem) z prędkością 50-70 km/h - tam spalanie mocno wzrosło. Generalnie w trasie, tj. na autostradach 7.6-8.1 l/100 km (rekordowo udało się zejść 6.3-6.9l/100km), na miejscu różnie, ale poniżej 11l/100km raczej nie schodziło.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2017, 22:31 przez mitchell, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Niedźwiadeq
- Samochód: kodiaq 2.0 Tdi DSG style + dodatki
Dual miedzy fotelami masz przycisk Mode wciskasz i pojawiaja sie 4 mozliwe do wyboru tryby na wyswietlaczu. Zapewne masz Normal ustawiony standardowo.
-
Dual
No własnie dzisiaj wyczytalem w Instrukcji i w koncu znalazlem.
Tryb Sport jest OK.
Tryb ECO strasznie mulasty i wydaje mi sie ze auto wiecej pali.
Tryb Sport jest OK.
Tryb ECO strasznie mulasty i wydaje mi sie ze auto wiecej pali.
Pozdrawiam
Dual
Dual
Ten eco to jest taka kupa... Silnik gaśnie, zapala się sam, znowu gaśnie wystarczy że ktoś przede mną podsunie się o 30 cm a ten już, strasznie ten tryb jest kiepski. O osiągach to nawet nie wspomnę. Miesiąc takiej jazdy w tym trybie i przesiadłbym się na rower do pracy... Nie wiem czy normal czy comfort jest bardziej ekonomiczny ale wydaje mi się, że comfort delikatniej oraz wcześniej zmienia biegi. Sport użyłem może ze dwa razy, telepie na wybojach, nie dla mnie to.
Odnośnie spalania ostatnio troszkę się u mnie poprawia, może nabieram wprawy (?) bo spalanie mi teraz już zwykle mieści się w 14 litrach, a nocne przejażdżki po mieście to około 9.
Odnośnie spalania ostatnio troszkę się u mnie poprawia, może nabieram wprawy (?) bo spalanie mi teraz już zwykle mieści się w 14 litrach, a nocne przejażdżki po mieście to około 9.
-
Niedźwiadeq
- Samochód: kodiaq 2.0 Tdi DSG style + dodatki
Proponuje wlaczyc autohold i ten problem ustapi i nogi na hamulcu trzymac nie trzeba