A jaki to dodatkowy koszt?
Pakiet przeglądów 4 lata 60000 km
-
root
- Administrator
- Samochód: Volvo V90
Re: Pakiet przeglądów 4 lata 60000 km
…lub 2700 zł do 120 tys. km.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! 
Pakiet przeglądów obejmuje tylko i wyłącznie czynności przewidziane przy obsłudze serwisowej auta. Jeśli ktoś chce wymieniać sobie w międzyczasie olej silnikowy, to nie ma z tym problemu. Ważne, żeby był to olej zgodny z 504.00/507.00. Wszystko. Co do LL, to nie widzę tu problemu. Moje obecne auto dopiero teraz przy 200kkm przejdzie pewnie na częstsze wymiany, ale też nie co 15kkm, ale po prostu co roku. Klocki hamulcowe wystarczyły mi na 120kkm, przednie tarcze wymieniałem przy 175kkm a tylne są jeszcze oryginalne. Wszystko to przez ten cholerny ecodriving
Jak już się go nauczyłem, to przestać nie mogę i auto mi się nie zużywa
W drugim aucie mam przedłużoną gwarancję do 4 lat i 60kkm i faktycznie jestem zobowiązany do robienia przeglądów w ASO, ale jakoś mnie to nie boli. Olej przywożę swój i jak mi się chce, to również filtry. Serwis nie kręci nosem. Wszystko działa.
Pakiet przeglądów jest doskonały dla osób, które nie znają się i nie chcą się znać na kwestiach serwisowych. Plusem jest też to, że można wrzucić pakiet serwisowy w ratę leasingową i w zasadzie się tego nie czuje.
A co do wymiany co 4 lata... Tu się kilku osobom narażę, ale to się kompletnie nie opłaca. No chyba, że auto ciężko na siebie pracuje i po 4 latach ma przejechane pół miliona kilometrów. Ja robiłem różne symulacje i przy "domowym" użytku auta najlepiej wypadał mi leasing na 6 lat przy minimalnej wpłacie własnej. Po zakończeniu leasingu eksploatacja ile się tylko da. Minimum 10 lat. Wtedy straty są najmniejsze.
W drugim aucie mam przedłużoną gwarancję do 4 lat i 60kkm i faktycznie jestem zobowiązany do robienia przeglądów w ASO, ale jakoś mnie to nie boli. Olej przywożę swój i jak mi się chce, to również filtry. Serwis nie kręci nosem. Wszystko działa.
Pakiet przeglądów jest doskonały dla osób, które nie znają się i nie chcą się znać na kwestiach serwisowych. Plusem jest też to, że można wrzucić pakiet serwisowy w ratę leasingową i w zasadzie się tego nie czuje.
A co do wymiany co 4 lata... Tu się kilku osobom narażę, ale to się kompletnie nie opłaca. No chyba, że auto ciężko na siebie pracuje i po 4 latach ma przejechane pół miliona kilometrów. Ja robiłem różne symulacje i przy "domowym" użytku auta najlepiej wypadał mi leasing na 6 lat przy minimalnej wpłacie własnej. Po zakończeniu leasingu eksploatacja ile się tylko da. Minimum 10 lat. Wtedy straty są najmniejsze.
Ja tak samo uważam..miałem wcześniej auto w leasingu na 3 lata i dość dużo jeździłem po Polsce po prawie 4 latach miało 165000 km a te 4 lata minęły nawet nie wiadomo kiedy..auto musiałem oddać bo poszedłem na swoje ale z tego co wiem dalej jeździ bez większych problemów..dlatego teraz biorę auto na 6 lat w leasing i pewnie z 8 jak nie więcej lat będę go użytkował..
-
Rafał
- Samochód: 2.0 tsi lava blue
hmm, mi sprzedawca powiedział, że NICZYM się nie interesuję, nie kupuję oleju, filtra. po prostu przyjeżdżam na przegląd, serwis wymienia to co konieczne (olej, filtr, płyny) i tyle. - (Pakiet przeglądów 4 lata, do 60 000 km)Skodovy pisze: ↑18 kwie 2017, 19:33Pakiet przeglądów obejmuje tylko i wyłącznie czynności przewidziane przy obsłudze serwisowej auta...
.....W drugim aucie mam przedłużoną gwarancję do 4 lat i 60kkm i faktycznie jestem zobowiązany do robienia przeglądów w ASO, ale jakoś mnie to nie boli. Olej przywożę swój i jak mi się chce, to również filtry. Serwis nie kręci nosem. Wszystko działa.
w paiecie masz olej i filtry oraz robocizne ich wymiany. Czyli podstawowa obsługa serwisowa.
Klima, płyn do spryskiwaczy, wycieraczki, klocki itd są po Twojej stronie
Klima, płyn do spryskiwaczy, wycieraczki, klocki itd są po Twojej stronie
Ja również zdecydowałem się na ten pakiet, z tego co mi mówił sprzedawca klocki faktycznie nie wchodzą w ten pakiet ale zapewnił mnie że o ile będę normalnie jeździć to te 60kk spokojnie na nich pojadę, niestety nie drążyłem tematu dalej, wie ktoś co ile producent zaleca wymianę oleju silnikowego/skrzyni dsg? Wiadomo coś na temat wymiany po okresie 3-5kk tzw "dociearania"? Ponoć powinno się wtedy wymienić olej w skrzyni i silnikowy, ale znając życie producent auta powie że nie trzeba. Wiecie jaki to może być koszt w ASO?
Olej w silniku obowiązkowo po 3 tys km zwłaszcza w silnikach tsi..następnie co 15tys a nie jak wskazuje komputer czyli nawet co 30 tys..wymiana oleju w skrzyni dsg co 30tys..producent każe co 60tys..
Czyli:
przy 3kk - wymiana oleju silnikowego i dsg na własny koszt
przy 18kk - wymiana oleju silnikowego na własny koszt
przy 30kk - wymiana oleju silnikowego na koszt producenta zgodnie z pakietem + dsg na własny koszt
przy 45kk - wymiana oleju silnikowego na własny koszt
przy 59 999km wymiana oleju silnikowego i dsg na koszt producenta
Podsumowując na własny koszt trzeba wymienić olej silnikowy 3 razy, olej w skrzyni dsg 2 razy, na koszt producenta idą: 2 razy wymiany oleju silnikowego i 1 raz wymiana oleju w przekładni dsg
* oczywiście jako olej mam na myśli olej + dodatki typu filtry itp.
Czy dobrze rozumiem?
przy 3kk - wymiana oleju silnikowego i dsg na własny koszt
przy 18kk - wymiana oleju silnikowego na własny koszt
przy 30kk - wymiana oleju silnikowego na koszt producenta zgodnie z pakietem + dsg na własny koszt
przy 45kk - wymiana oleju silnikowego na własny koszt
przy 59 999km wymiana oleju silnikowego i dsg na koszt producenta
Podsumowując na własny koszt trzeba wymienić olej silnikowy 3 razy, olej w skrzyni dsg 2 razy, na koszt producenta idą: 2 razy wymiany oleju silnikowego i 1 raz wymiana oleju w przekładni dsg
* oczywiście jako olej mam na myśli olej + dodatki typu filtry itp.
Czy dobrze rozumiem?