Zdalny system parkowania - problem z połączeniem

GrześK
Samochód: Kodiaq Sportline 1.5TSI

Zdalny system parkowania - problem z połączeniem

Post autor: GrześK »

Hej,
Mam problem z połączeniem telefonu z Remote Park Assist. Po pierwsze kod QR jest bardzo mały (fot. 1), telefon nie chce go odczytać. Przy pomocy dodatkowej soczewki makro udało się sparować telefon, system zaczął działać. Zamknąłęm auto, odpaliłem silnik, wszystko ok.
Ale nieco później bawiłem się aplikacją i telefon się rozłączył. Ponowne wielokrotne próby parowania niestety już się nie udały (fot. 2).

Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
Jak skanować tak mały QR, może da się go powiększyć (na dodatek mam mały ekran)?
Co może być przyczyną błędu weryfikacji kodu QR?

Obrazek

Obrazek

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Piotr1982
Samochód: Kodiaq II RS 2.0TSI

Re: Zdalny system parkowania - problem z połączeniem

Post autor: Piotr1982 »

Cześć. U mnie jest bardzo podobnie. Tylko raz próbowałem się tym bawić, gdzie udało się uruchomić i przestawić auto. Po całej operacji tracę połączenie. Nie wracałem już do tego tematu po tym jednym razie, ale daj znać jak uda Ci się rozwiązać o co tu chodzi.
Pozdrowienia!

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Nie wiedziałem, że nowe mają taką opcję. Szkoda, że nie działa, bo czasem może się przydać. Ile to kosztowało?

GrześK

To jest w pakiecie z kamerami 360. Aktualnie jestem w trakcie konsultacji z działem wsparcia.
PS raz zadziałało😀

mjoniec
Samochód: Kodiaq II, 2.0 TDI

Post autor: mjoniec »

GrześK pisze:
23 lut 2026, 8:19
To jest w pakiecie z kamerami 360. Aktualnie jestem w trakcie konsultacji z działem wsparcia.
PS raz zadziałało😀
Hmmm, ja mam kamery 360 (choć chwilowo znowu zawieszone :roll: ) ale tej opcji u siebie nigdy nie widziałem.
To chyba musiało być w jakimś pakiecie. No chyba że w wersjach 130 coś się pozmieniało.

Zmianowy
Samochód: Kodiaq L&K 2.0 TSI 4x4

Post autor: Zmianowy »

Bo teraz zrobili jeden pakiet "Assisted Drive Plus" i tam jest kamera 360 i właśnie między innymi to "zdalne" parkowanie :)

GrześK

Czekając na odpowiedź działu wsparcia (ostatni kontakt 23.02!), ponowiłem próby. Okazało się, że przed połączeniem trzeba usunąć urządzenie mobilne w aucie, jak w końcu telefon rozpoznał QR-a system zaczął działać.
Programiści muszą wziąć się do roboty:
- jakość obrazu kodu QR na ekranie 10 calowym jest fatalna - gdyby to było auto chińskie, poprawka pewnie pojawiła by się po kilku dniach (mam doświadczenie z chińskim producentem elektroniki)
- przycisk rozłączenia na telefonie znajduje się tuż obok przycisku parkowania - przypuszczam, że przypadkowo go dotknąłem i rozłączyłem (jednostronnie).
System zadziałał, ale więcej prób zrobię na jakimś placu - przy tej stabilności nie chcę ryzykować :D

rputek
Samochód: Skoda Kodiaq II 2.0D

Post autor: rputek »

GrześK udało Ci się coś wskórać w temacie?

ODPOWIEDZ