Światła mijania ruch prawo lewo stronny przełącznik

Dyskusje na temat Škody Kodiaq II generacji (2024-)
RederOr
Samochód: Kodiaq 1.5 TSI E-TEC mHEV 2025

Światła mijania ruch prawo lewo stronny przełącznik

Post autor: RederOr »

Cześć,
Wybrałem się do Polski i przełączyłem światła na ruch prawostronny, ale patrząc na plamę światła na ścianie to różnicy nie widać. To ma cos zmienić w widoczny sposób? Jak to u was wygląda jak zmienicie na lewostronny ?

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

GrześK
Samochód: Kodiaq Sportline 1.5TSI

Re: Światła mijania ruch prawo lewo stronny przełącznik

Post autor: GrześK »

U mnie na ścianie światła są symetryczne, zmiana na lewostronny pewnie nie będzie zauważalna. Przypuszczam, że matrixy dostosowują dynamicznie wiązkę i dopiero w czasie jazdy wychodzą różnice.

Awatar użytkownika
Marcelus
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 190KM 4x4

Post autor: Marcelus »

GrześK pisze:U mnie na ścianie światła są symetryczne, zmiana na lewostronny pewnie nie będzie zauważalna. Przypuszczam, że matrixy dostosowują dynamicznie wiązkę i dopiero w czasie jazdy wychodzą różnice.
W Kodiaq I FL też tak myślałem bo w korku czy na ścianie blisko nie widać schodka, dopiero na ścianie oddalonej od auta mniej więcej 50-70m schodek jest widoczny.

Awatar użytkownika
WaC
Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7

Post autor: WaC »

Moje spostrzeżenie: nie widzę asymetrii w terenie zaciemnionym poza miastem. Zwróciłem na to uwagę kilka dni temu, bowiem wydawało mi się, że na "krótkich" mam za mało oświetloną szosę z przodu i snop moich świateł był równy, tj. pozioma linia. Jechałem stosunkowo wolno, chyba z 60-70 km/h. To chyba kwestia Matrix, bo na długich ładnie wycinana odpowiednią wiązkę. Jeszcze kiedyś zwróciłem uwagę, gdy zwalnia się do ok. 50 lub niżej, wówczas zapalają się chyba te dolne, bo wiązka oświetla pobocze.
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.

Awatar użytkownika
Marcelus
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 190KM 4x4

Post autor: Marcelus »

Kodiaq I FL, dzisiaj nagrałem film jak jest schodek realizowany, to nie jest kwestia soczewki tylko realizowane dodatkowymi światłami. Pierwsze włączenie z pozycyjnych na mijania a drugie z pozycyjnych na auto. Link do filmu: https://photos.app.goo.gl/TJfhgdsnwLRbx3nbA

RederOr
Samochód: Kodiaq 1.5 TSI E-TEC mHEV 2025

Post autor: RederOr »

Na postoju zmian specjalnie nie widziałem, może trochę niżej świeciło. Nikt mi też nie mrugał, a jeździłem trochę w nocy po lokalnych drogach.

ODPOWIEDZ