Dziwne dźwięki spod maski - skrzynia?

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
filip
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI 150KM

Dziwne dźwięki spod maski - skrzynia?

Post autor: filip »

Hej,

pacjent to Kodiaq z 2019 roku mający 125 tysięcy kilometrów przebiegu, z silnikiem 2.0TDI DFGA (150KM) i skrzynią DQ381.

Olej w skrzyni wymieniany co 60 tysięcy kilometrów w ASO.

Ostatnio pojawił się znany problem "Skrzynia biegów w trybie awaryjnym. Brak biegu wstecznego" - to był błąd P1736 (Position sensor for Clutch 2 - Electric Malfunction) - czujnik raportował ujemne ciśnienie na N. Wymieniłem oba czujniki.

Po tym trochę bardziej przysłuchuję się teraz samochodowi i zauważyłem nowe dźwięki, nagrałem je tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=aYCBZxoAoqk .

Najbardziej niepokoi mnie wycie po cofnięciu pod górę (od 3 do 14 sekundy i od 32 do 47 sekundy), które utrzymuje się jakiś czas po zatrzymaniu - to nie zdarza się za każdym razem.
Poza tym jeszcze jest odgłos klepania (zapinanie sprzęgieł? dwumasa?) w 23, 25 i 32 sekundzie.

Co o tym sądzicie - czy to jest jakiś problem? A jeśli tak - czego może dotyczyć?

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Lukas89
Samochód: Skoda Kodiaq, 2.0 TSI 190KM

Re: Dziwne dźwięki spod maski - skrzynia?

Post autor: Lukas89 »

Hej kolego,

Udało ci się z diagnozować problem w twojej skodzie?

Mam Kodiaqa również z 2019r. 2.0 TSI 190 km, skrzynia DQ381.
Aktualny przebieg auta 162 tys. Olej wymieniany przy 74 tys. i przy 141.

Ostatnio zaczął pojawiać mi się podobny dźwięk przy wolnej jeździe i odpuszczeniu gazu oraz przy podjeżdżaniu pod górkę
Na razie brak błędów w skrzyni ale poleciałem teraz w trasę i problem sie nasila.

Pozdrawiam,

ODPOWIEDZ