hej, miałem identyczna sytuację z Good Year, nigdy więcej nie kupię marek premium, pozdrawiam!maq pisze: ↑13 sty 2025, 22:36Kiedyś odebrałem Mondeo z salonu i lekko ściągało na autostradzie. Serwis coś poprawił, zdaje się wiedzieli o co chodzi i przestawiali tylne zawieszenie. Ciut pomogło. Zjeździłem opony fabryczne i założyłem zdaje się Hankook. Było dobrze. Po jakimś czasie kupiłem zimowe Conti i na 100 m wóz potrafił zmienić pas. Wróciłem do wulkanizacji i wrzucili gumy na urządzenie diagnostyczne Hunter (wyważarka z testem drogowym). Wszystkie cztery robiły na bok, a nie prosto. Reklamacja i Continental oddał mi po zimie, bo sami zaproponowali, żeby jeździć do wiosny, pieniądze jak za nowy komplet. Wtedy skojarzyłem, że z fabryki wóz wyjechał właśnie na Continentalach.
Obstawiam, że u Was winne są właśnie opony, skoro geometria sprawdzona. Żeby jednak nie było tak prosto, to znam użytkowników Conti, którym samochód nie ściąga. Nie ma reguły. Taka weryfikacja ogumienia kosztowała kilka stów. Teraz nie wiem ile. Wydaje się, że to element konieczny do diagnozy problemu.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Samochód ściąga w prawo
-
Kodiaq19mx
- Samochód: Kodiaq 2.0 tsi 19
Re: Samochód ściąga w prawo
Witam wszystkich,
Jestem kolejnym nieszczęśliwym posiadaczem nowego kodiaka. Od wyjechania z salonu drgania na kierownicy i ściąganie na prawo. Do tego jedna felga była ponadnormatywnie skrzywiona. Wymiana felgi nic nie poprawiła. Korekta zbieżności też. Chociaż sądząc po jakości tego serwisu i kompetencjach ludzi tam pracujących można domniemać, że nie zrobiono nic. Dalej auto jedzie jak chce. Do 80 km/h jedzie prosto od 90 do 140 w prawo, ok 160 prosto z tendencją na lewo. Opony hankook ventus 235 19 cali. Sewis twierdzi, że wszystko jest w normie. Przebieg 2000 km z czego połowa w sprawach serwisowych. Ludzie żądajcie jazdy po autostradzie przed odbiorem auta. Może to by uchroniło od sprzedawania wadliwego szajsu. Jutro jadę na test drogowy z wyważeniem, na własny koszt. Co z tego wyniknie opiszę później.
Jestem kolejnym nieszczęśliwym posiadaczem nowego kodiaka. Od wyjechania z salonu drgania na kierownicy i ściąganie na prawo. Do tego jedna felga była ponadnormatywnie skrzywiona. Wymiana felgi nic nie poprawiła. Korekta zbieżności też. Chociaż sądząc po jakości tego serwisu i kompetencjach ludzi tam pracujących można domniemać, że nie zrobiono nic. Dalej auto jedzie jak chce. Do 80 km/h jedzie prosto od 90 do 140 w prawo, ok 160 prosto z tendencją na lewo. Opony hankook ventus 235 19 cali. Sewis twierdzi, że wszystko jest w normie. Przebieg 2000 km z czego połowa w sprawach serwisowych. Ludzie żądajcie jazdy po autostradzie przed odbiorem auta. Może to by uchroniło od sprzedawania wadliwego szajsu. Jutro jadę na test drogowy z wyważeniem, na własny koszt. Co z tego wyniknie opiszę później.
-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
Jedź do sprawdzonego serwisu oponiarskiego z wyważarką Hunter z testem drogowym. Koniecznie proś o wydruki z Huntera
Po hanterze okazało się że opony powoduja drgania i ściąganie auta. Zgłoszona reklamacja
Reklamacja nie uznana. Opony w normie. Mimo prób uzyskania optimum na hanterze problem jest nadal. Pomaga jedynie zwiększenie ciśnienia do 3.3. Tak jak piszą to wady sztywności opony, które wychodzą podczas jazdy. Z tego co mówił wulkanizator im lepszą oponą tym gorzej bo mniejsze oporybtoczenia itp.
jeszcze nigdy się nie spotkaniem z przyjęciem reklamacji opon.
Gwarancja to wielka ściema ... Prawie nówka strzeliła mi na autostradzie (Veredestein) i oczywiście z mojej winy ...
Gwarancja to wielka ściema ... Prawie nówka strzeliła mi na autostradzie (Veredestein) i oczywiście z mojej winy ...
-
RobertG7
Też słyszałem taką teorię, podobno NEXEN jest bardzo dobry i lepszy niż znane premium markiAkodiaq pisze: ↑11 sie 2026, 23:13Reklamacja nie uznana. Opony w normie. Mimo prób uzyskania optimum na hanterze problem jest nadal. Pomaga jedynie zwiększenie ciśnienia do 3.3. Tak jak piszą to wady sztywności opony, które wychodzą podczas jazdy. Z tego co mówił wulkanizator im lepszą oponą tym gorzej bo mniejsze oporybtoczenia itp.
-
RobertG7
Może niech przełożą ze swojej testówki i sprawdzą jak się sytuacja przedstawiaAkodiaq pisze: ↑11 sie 2026, 23:13Reklamacja nie uznana. Opony w normie. Mimo prób uzyskania optimum na hanterze problem jest nadal. Pomaga jedynie zwiększenie ciśnienia do 3.3. Tak jak piszą to wady sztywności opony, które wychodzą podczas jazdy. Z tego co mówił wulkanizator im lepszą oponą tym gorzej bo mniejsze oporybtoczenia itp.