Mam pytanie odnośnie przednich świateł LED. Czy w Kodiaqu były montowane reflektory LED o słabszej mocy, bez wymaganych spryskiwaczy? Nigdzie nie potrafię znaleźć takiej informacji, a znacznie obniżyło by to koszty zmiany lamp halogenowych lub zmniejszyło czas oczekiwania na legalizację retrofitów
Przednie światła LED
Przednie światła LED
Witam,
Mam pytanie odnośnie przednich świateł LED. Czy w Kodiaqu były montowane reflektory LED o słabszej mocy, bez wymaganych spryskiwaczy? Nigdzie nie potrafię znaleźć takiej informacji, a znacznie obniżyło by to koszty zmiany lamp halogenowych lub zmniejszyło czas oczekiwania na legalizację retrofitów
- Marcelus
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 190KM 4x4
Re: Przednie światła LED
Wersje RS nie posiadają spryskiwaczy więc można założyć że zwykły LED i Matrix LED świecą jednak do 2000 lumenów. Auto poziom i spryskiwacze pomagają gdy złe warunki atmosferyczne czy wiezie się coś cięższego.Aluet87 pisze:Witam,
Dzięki za odpowiedź, auto poziom myślę, że jest do ogarnięcia, jednak spryskiwacze wiążą się ze zmianą zderzaka., chyba że bez chowanych dysz.
Przerabiał ktos w ogóle halogeny na kiedy?
Przerabiał ktos w ogóle halogeny na kiedy?
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Tak. W Skodzie Yeti. Właściwie to była przeróbka halogeny na xenony.
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Przednie światła LED
Chcesz kupić reflektory led czy kombinować z przeróbką? Zwracam uwagę, iż nowe lampy z Chin z pewnością nie mają homologacji. Zwykła podróba i tyle. Szukać oryginalnych używanych, bo nowe za komplet będą pewnie ponad 10 k.
W cenniku z 2017 roku, spryskiwacze występują jako opcja. Obstawiam, że lampy led spokojnie mogą być montowane bez tego dodatku.
https://bednarek.com.pl/assets/Cenniki- ... cennik.pdf
W cenniku z 2017 roku, spryskiwacze występują jako opcja. Obstawiam, że lampy led spokojnie mogą być montowane bez tego dodatku.
https://bednarek.com.pl/assets/Cenniki- ... cennik.pdf
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
A to nie była opcja do lamp halogenowych?
----
- maq
Przednie światła LED
Jest jako oddzielna pozycja. Ja bym zakładał używki z czujnikami poziomu i nie brnął w spryskiwacze. Najwyżej sobie wydrukować załączony przeze mnie cennik i jak się ktoś przywali, to pokazać.

Dzięki, nie chodziło mi o przerabianie samej lampy, a właśnie o przekładanie używanych lamp LED. Wiem, że montują soczewki w miejsce halogenów, ale bez homologacji raczej kiepski pomysł ( policja, ubezpieczyciel).
Jeszcze zastanawianie jedno, na lampach LED często widnieje że są na max 45w, gdzieś widziałem jedne na max 25w. Myślisz, że moc jest programowana ( np. przez kodowanie modułu LED)?
Jeszcze zastanawianie jedno, na lampach LED często widnieje że są na max 45w, gdzieś widziałem jedne na max 25w. Myślisz, że moc jest programowana ( np. przez kodowanie modułu LED)?
- maq
Przednie światła LED
Zapytałem AI, a ta mi podsunęła taki artykuł. To by tłumaczyło dlaczego w jednym Kodiaqu spryskiwacze są, a w innym nie ma:
https://teleporady.pl/blog/czy-lampy-le ... caf9dde5f9
Edit: szukam dalej, bo są informacje, że rozporządzenie ece r48 wymaga spryskiwaczy również dla mocnych led.
https://teleporady.pl/blog/czy-lampy-le ... caf9dde5f9
Edit: szukam dalej, bo są informacje, że rozporządzenie ece r48 wymaga spryskiwaczy również dla mocnych led.

No właśnie, jedno źródło mówi nie i tutaj radość, że mniejsze ingerencja, inne mówi mają być.... Dzięki za pomoc