Wymiana reflektorów na Led

Zdjęcia, linki, informacje na temat tuningu optycznego Kodiaqa
dawidt3
Samochód: Jeszcze szukam

Wymiana reflektorów na Led

Post autor: dawidt3 »

Hej!
Potrzebuje informacji na temat upgrade reflektorow na Led
Mam teraz H7 ale pora zrobic to po bożemu.
Robił ktoś? Potrzebuje schematy elektryczne wiazki lamp…. Czy ktos sie orientuje czy moduly sa w lampach czy osobno? Kazda informacja cenna. Zapraszam do dyskusji.

Ps. Spryskiwaczy nie planuje. Zastanawiam sie nad poziomowaniem ale to bedzie wynikac poniekąd z tego jak wygladaja moduly lamp bo jesli tylko czujniki to zaloze samopoziom

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
Marcelus
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 190KM 4x4

Re: Wymiana reflektorów na Led

Post autor: Marcelus »

Kiedyś czytałem że już są legalne retrofit H7, łatwa i tania w porównaniu do wymiany lamp operacja, trzeba tylko poszukać tych legalnych i być może nie będziesz dalej kombinować. RS nie ma spryskiwaczy więc nasze lampy nie świecą mocniej niż 2000lm raczej.

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Oj, czy aby na pewno?

Awatar użytkownika
Marcelus

Kolega może prześwietlić temat, OSRAM NIGHT BREAKER LED SMART H7 ma homologację w wielu krajach, w Polsce z tego co czytałem również ale pod warunkiem zgodności żarówki do listy modeli samochodów, z tego co widzę Kodiaq jest na liście: https://look.ams-osram.com/m/279bdebe1f ... ist-EN.pdf No ale to niech sobie kolega jeszcze sprawdzi bo w razie czego to on może mieć kłopot.

EDIT:
najlepiej chyba odwiedzić i zapytać ze dwie trzy stacje diagnostyczne, oni powinni być na bieżąco

Awatar użytkownika
maq

To jest informacja od producenta. Nasze Ministerstwo Infrastruktury traktuje sprawę jednoznacznie: nie :)

Awatar użytkownika
Marcelus

faktycznie, Polska się nie postarała i nie wdrożyła indywidualnej homologacji jak inne kraje dopuszczające konkretne żarówki do konkretnych samochodów, czekają aż wejdzie to odgórnym prawem dla całej ONZ bo tak najprościej i nie trzeba nic robić.

Awatar użytkownika
maq

Tymczasem jest to możliwe krajach: Niemcy, Austria, Chorwacja, Francja i Czechy (stan na rok 2023). W całej UE jest planowane zgodnie z harmonogramem:
- 2026: Legalizacja retrofitów dla świateł przeciwmgielnych.
- 2027: Wprowadzenie przepisów dla świateł drogowych.
- 2028: Oficjalna legalizacja dla świateł mijania (H4 i H7).

Swojego czasu żywo się tym interesowałem. Nie było jeszcze tak doskonałych żarówek jak obecnie, ale miałem zamontowane nielegalnie w quadzie, zamiast H4. Oryginalne świeciły tak słabo, że jazda nocą w terenie, szybko mogła się skończyć poważną kraksa. Dodatkowo i tak montowane były listwy led na pojazdach. W schowku pod siedzeniem woziłem oczywiście zwykłe H4. Jakby się trafiła milicja, to płacę mandat, zakładam homologowane i nie zabierają mi dowodu.

Aluet87
Samochód: Kodiaq 2017 1,4 tsi

Post autor: Aluet87 »

Cześć,

Udało Ci się wymienić Halogeny na LED? Też mnie to interesuje, szczególnie że widzę wersję że spryskiwaczami i bez, a póki co znajduję tylko porady zmiany żarówek na retrofity 🙈

dawidt3
Samochód: Jeszcze szukam

Post autor: dawidt3 »

Na razie kompletuje wiedze . Sa dedykowane wiazki do tego retrofitu. Samopoziom tez na luzie do zrobienia wszystkie czesci sa dostepne , auto ma wszystkie punkty mocowania wiec bedzie fabryka.

ODPOWIEDZ