a tak btw. chyba rezygnuję z Kodiaqa
Pochwal się jaki leasing wybrałeś
-
kamilR
- Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17
Re: Pochwal się jaki leasing wybrałeś
hmmm...czekajcie...o czym to ja pisałem 3-4 strony wcześniej w tym wątku??
dzisiaj odbyłem jazdę próbną zupełnie innym autem i jednak chyba czas na zmianę:P
Na jakie auto zmieniasz?
-
dag
- Samochód: Kodiaq 1,4 TSI 110 kW DSG Style
Kamil - pierwotna forma leasingu niskich rat była ok. W salonie mi powiedziano, że ok 80% umów to właśnie niskie raty - więc jednak klienci mają swoje zdanie. Teraz vw bank skiepścił ofertę celowo. Okazuje się, że płacąc identycznej wysokości niskie raty można mieć w volkswagenie auto analogiczne o ok15-20% droższe. Tak odgórnie spłaszczyli konkurencyjność wewnętrzną.
W leasingu klasycznym nie ma sie co podniecac niskim kosztem przy wysokiej wpłacie własnej. Jeśli to samo da sie uzyskać przesuwając wpłatę na koniec jako wykup - to lepiej.
I o dziwo sporo firm kontynuujących leasing wybiera wykup na firmę i sprzedaż auta z vatem komus innemu. Łatwiej wtedy o klienta - firmę i wyższą cenę.
- fonus
- Samochód: Kodiaq 1.4 TSI ACT 150 KM 2WD DSG Brąz Magnetic
Moje porównanie finansowania rozłożonego na okres 7 lat. Warunki które przyjąłem to porównanie Leasingu Niskich Rat ( limit 20 000km) na 4 lata i dalej leasing standard samochodu używanego na 3 lata - z leasingiem na 7 lat z Aliora. Wpłatę własną przyjąłem 10% dla LNR i następnego leasingu standard też 10%. Dla Aliora jest natomiast przyjęte 18,5% (Chodziło mi o niską ratę taką w okolicach 1200 netto). Miałem plan żeby wziąć tę pierwszą opcję czyli LNR na pierwsze 4 lata a potem coś dalej, jednak po tej zmianie warunków LNR drogo to wychodzi i rozważam Aliora teraz poważnie. Co prawda na początku muszę dopłacić 8,5% wpłaty własnej ale jak patrzę na różnice w kosztach to ...
W tych wyliczeniach nie ma żadnych dodatków wliczonych w ratę typu KOM czy GAP
Przepraszam za słabą jakość obrazka.
Analizuję teraz trochę zasad Aliora z OWUL i szukam dziury w całym

W tych wyliczeniach nie ma żadnych dodatków wliczonych w ratę typu KOM czy GAP
Przepraszam za słabą jakość obrazka.
Analizuję teraz trochę zasad Aliora z OWUL i szukam dziury w całym

-
dag
- Samochód: Kodiaq 1,4 TSI 110 kW DSG Style
Fonus - zdecydowanie brałbym 7 lat z Aliora. Lekko licząc 2,5x taniej to wyjdzie niż łączenie LNR z klasycznym.
Ja chciałem zapomnieć o kłopotach sprzedażowych auta za 4 lata, ale podwyżka LNR spowodowała przelanie czary i zrezygnowałem.
Podpisałem umowę na klasyczny leasing VW bank 102 procent - czyli ostatnia kolumna z porównania, które wrzucałem kilka dni temu.
Sporo wyższa rata, bo 2937 zł, ale za to tylko przez 3 lata i później albo czwarty rok pojeżdżę, albo wymienię na kolejne auto od razu. Salon z radością się zadeklarował w pośrednictwie, bo przewidywany przebieg będzie ok 30 tys. km.
Ja chciałem zapomnieć o kłopotach sprzedażowych auta za 4 lata, ale podwyżka LNR spowodowała przelanie czary i zrezygnowałem.
Podpisałem umowę na klasyczny leasing VW bank 102 procent - czyli ostatnia kolumna z porównania, które wrzucałem kilka dni temu.
Sporo wyższa rata, bo 2937 zł, ale za to tylko przez 3 lata i później albo czwarty rok pojeżdżę, albo wymienię na kolejne auto od razu. Salon z radością się zadeklarował w pośrednictwie, bo przewidywany przebieg będzie ok 30 tys. km.
Czy jak podpisywaliście umowy leasingowe to czy gwarancją umowy był w Waszych przypadkach weksel in blanko z deklaracją wekslową?
Nie brałem jak do tej pory nic w leasing i ostatnio otrzymałem do poczytania od doradcy komplet dokumentów które jeśli się zdecyduję przyjdzie mi podpisać. Wśród nich jest weksel in blanko oraz osobno umową/deklaracją wekslową, która określa, doprecyzowuje pewne drobne szczegóły jak na przykład wartość weksla! Problem w tym, że z tego co wyczytałem, taka umowa/deklaracja weksla dotyczy tylko i wyłącznie pierwszego remitenta bo z nim umowa była spisywana. Jeśli weksel pójdzie w świat i trafi do innej osoby która stanie się już kolejnym remitentem to deklaracja nie będzie mieć wartości, tym samym wartość w wekslu będzie można sobie wpisać całkowicie dowolną. W dodatku na wekslu nigdzie nie widzę żadnego numeru ani pola do wpisania czego dotyczy, więc nie wiem jak te dwa dokumenty (weksel, deklaracja weksla) się wiążą? Pytałem paru znajomych korzystających z leasingu ale nie pamiętają czy to podpisywali bo podpisywali wszystko jak leciało (masakra...)
Te dokumenty dostałem z Pekao (SA) Leasing, ale z tego co się dowiadywałem w PKO (BP) Leasing jest to samo. Nie wiem jak w innych miejscach ale w internecie pełno jest tego typu zagadnień więc raczej nie jest to rzadkie zjawisko.
Nie brałem jak do tej pory nic w leasing i ostatnio otrzymałem do poczytania od doradcy komplet dokumentów które jeśli się zdecyduję przyjdzie mi podpisać. Wśród nich jest weksel in blanko oraz osobno umową/deklaracją wekslową, która określa, doprecyzowuje pewne drobne szczegóły jak na przykład wartość weksla! Problem w tym, że z tego co wyczytałem, taka umowa/deklaracja weksla dotyczy tylko i wyłącznie pierwszego remitenta bo z nim umowa była spisywana. Jeśli weksel pójdzie w świat i trafi do innej osoby która stanie się już kolejnym remitentem to deklaracja nie będzie mieć wartości, tym samym wartość w wekslu będzie można sobie wpisać całkowicie dowolną. W dodatku na wekslu nigdzie nie widzę żadnego numeru ani pola do wpisania czego dotyczy, więc nie wiem jak te dwa dokumenty (weksel, deklaracja weksla) się wiążą? Pytałem paru znajomych korzystających z leasingu ale nie pamiętają czy to podpisywali bo podpisywali wszystko jak leciało (masakra...)
Te dokumenty dostałem z Pekao (SA) Leasing, ale z tego co się dowiadywałem w PKO (BP) Leasing jest to samo. Nie wiem jak w innych miejscach ale w internecie pełno jest tego typu zagadnień więc raczej nie jest to rzadkie zjawisko.
Ja brałem kilka leasingow i zawsze było zabezpieczenie wekslem, spowodowane jest to ewentualną szybkością dochodzenia roszczeń w razie braku spłaty leasingu..
a nie miałeś obaw, że dokument w wyniku jakichkolwiek zawirowań, fuzji banków, zmiany właściciela spółki udzielającej leasing czy czegokolwiek zostanie przekazany komukolwiek i ktoś uzupełni to losową wysoką kwotą, po czym wniesie do sądu podanie o natychmiastowe wszczęcie postępowania komorniczego załączając jako dowód ten weksel?
No ale co komu po samym wekslu jak nie będzie miał deklaracji wekslowej którą ty będziesz miał? Zawsze się obronisz w sądzie że został wypełniony niezgodnie z deklaracja..
Tak też mi tłumaczył to doradca jak o to zapytałem. Tyle, że we wzorcu weksla nie istnieje pole na wpisanie jakiegokolwiek numeru czy identyfikatora tego dokumentu, ani też nie ma pola na numer deklaracji. Więc w jaki sposób "w razie czego" udowodnić komuś, że ta deklaracja weksla dotyczy tego konkretnego weksla a nie innego spisanego tego samego dnia z tą samą osobą na tego samego remitenta? Nie wiem czy to jasno opisałem, ale jak jest połączony (poza tym, że pewnie tym samym spinaczem) dokument deklaracji weksla z samym wekslem? Bo ani jeden ani drugi przynajmniej w tych dokumentach które dostałem nie mają żadnych numerów do takiego powiązania.
Oczywiście moje pytanie pierwsze do doradcy było o to czy można dodać na wekslu numer umowy leasingu na przykład i wtedy jest powiązany z umową, a na deklaracji weksla też jest numer umowy leasingu i jest już powiązany komplet - ale odpowiedź była krótka, nie wolno zmieniać weksla ani nic tam dopisywać...