SHOUTBOX (beta)

Prośby do administratorów i moderatorów oraz inne sprawy forum
Awatar użytkownika
WaC
Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7

Re: SHOUTBOX (beta)

Post autor: WaC »

maq pisze:
04 lut 2026, 9:16
Skoda mi powiedziała, ........ "pod koniec lutego", .........Drugi serwis Skody przyjmie mnie w połowie miesiąca.
Jeszcze nigdy nie widziałem w Skodzie, tak zapchanej hali warsztatowej jak dziś. Mówili mechanicy, że "idzie falami", w ferie warszawskie był spokój. Pewnie diesel ostatnio...

Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Czas płynie... Akumulatory się zużywają. Nie ma mocnych. Mój rekord to aku Varty załatwiony w dwa lata a w aucie, które przejechało przez ten czas może 5 000 km. Fakt, że latem wspomagane tylko przez mały 300W panel a zimą... Ho ho.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

SHOUTBOX (beta)

Post autor: maq »

Bili pisze:@maq co masz na myśli "Skoda już nie przyjmuje informacji o nowym akumulatorze." Wkładamy po prostu nowy?
Kolega mi już wcześniej mówił, że po którejś aktualizacji, jego dotychczasowy komputer do VW nie miał dostępu do nowszych aut, po roku 2023. Mój jeszcze się komunikował. Ale jeżeli by nie, to usługa ma już kosztować o wiele więcej, bo i sprzęt musiał nabyć nowy.
Prawdopodobnie w sklepie z akumulatorami nie mają takiego, koszt ponoć okropny. Dlatego być może gada, że w nowszych się aku nie koduje w komputerze. Mam tu spore wątpliwości. Będę w następny poniedziałek w serwisie, między innymi na sprawdzenie aku i zapytam dokładnie.

WaC, przestawiłeś spryskiwacze reflektorów? Żywo tym jestem zainteresowany.

Mój akumulator tymczasem wrócił do żywych i nie odwala maniany. Włączam jedynie webasto nie na gotowość na konkretną godzinę, tylko na 20-30 minut. Wszytko gra, ale i temperatury lepsze.

Tymczasem wziąłem sobie dzisiaj do pojeżdżenia, doczyszczenia przed sprzedażą i ładowania akumulatora Benwuszkę 518 D, 2016 r, 141 k km. Silnik podkręcony w kreatorze mocy na 215 KM i 430 Nm. Parametry ciut lepsze niż mój Kodiaq, ale za twardy i pozycja za kierownicą mi nie pasuje. SUV, to moja bajka już od dawna. Nie chcę niczego innego ;)
Za to taka F10, to jak nic podkładka do zatrzymania prawa jazdy.

Obrazek

Bili
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TDI 200KM L&K

Post autor: Bili »

Ciekawe co na to programowanie vcds (te chińskie)

Awatar użytkownika
WaC
Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7

Post autor: WaC »

Spryskiwacze mam przeprogramowane, lecz dziś miałem mało płynu i do końca nie przetestowałem. Kazali mi to sprawdzić, bowiem mieli problem z podłączonym komputerem, bo było to strasznie zagmatwane, a przecież nie robią tego codziennie i to rozumiem. Na reflektory "miało się lać" po ponad 3 sekundowym pociągnięciu dźwigni - nie leci wcale, ale mi to nie przeszkadza. Jak sprawdzę w 100% dam znać.
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.

Awatar użytkownika
MałGorzata

Co ten BMW taki odcięty z przodu?
----

Awatar użytkownika
maq

Co znaczy odcięty? Że nie taki?

Obrazek

Awatar użytkownika
MałGorzata

Pęknięty reflektor i zderzak.
----

Awatar użytkownika
maq

Kabel od ładowarki Obrazek
Podświetlenie klamek ma fajne.

Obrazek

Awatar użytkownika
maq

SHOUTBOX (beta)

Wczoraj mnie kolega zapytał: „A ma kierunkowskazy? Czy podstawowa wersja wyposażenia?”

Dzisiaj przetestowałem to na ośnieżonych i oblodzonych drogach. No i podziękował. Gdziekolwiek się zatrzymasz lekko pod górkę, od razu tylne koła zaczynają mielić i włącza się trakcja. Wyjście z byle zakrętu, albo skrzyżowania i broń boże nie dodawaj gazu, bo natychmiast ma uślizg tylnych kół. Trzeba jeździć bardzo ostrożnie. W porównaniu do AWD, nie ma w ogóle o czym gadać. Jutro myjnia i stawiam na placu, skodzinka tam pewnie zmarzła i jej smutno. Niech sobie benwuszka czeka na nowego właściciela. Przyznam jednak, że jakościowo pierwsza liga. Wóz 10 lat, 141 k km na liczniku i nic nie zatrzeszczy w środku. Mega spasowanie materiałów. Do tego świetnie wyciszony.
W środę lecimy z kolegą do Norymbergi Volvo S90 T8, 455 KM. Ciekawe jak to jeździ, bo się nawet zastanawiałem nad wersją V90 cross country. Tylko mi pięciometrowe auto nie wejdzie do garażu i by trzeba było zmienić aranżację regałów.

ODPOWIEDZ