Witam. Zaciekawiło mnie Twoje stwierdzenie o tym, że wyczuwasz kiedy mHEV dodaje mocyitepe pisze: ↑08 wrz 2025, 22:23Tu jest troszkę inaczej - mHEV dodaje na niskich obrotach nieco mocy. Nauczyłem się to wyczuwać dopiero niedawno. Teraz wiem, kiedy prąd mnie wspomaga, na początku zupełnie byłem na to głuchy/ślepy (?).shalan pisze: ↑08 wrz 2025, 8:31U Ciebie to w ogóle ciekawe, bo mHEV powinien płynnie z elektryka ruszać, tak przynajmniej w XC90 czy w Qashqai czułem.itepe pisze: ↑08 wrz 2025, 8:12Mam tak samo. Niestety jest to bardzo nieprzewidywalne - czasem puszcza łagodnie, czasem aż tył siada. Żadnej powtarzalności.
Natomiast moja obserwacja jest taka, że szarpnięcie jest nie tylko wtedy, kiedy odblokowuje hamulec postojowy; zdarza się, że szarpnie nawet spod świateł w trybie Sport, a wtedy hamulec pomocniczy nie jest przecież zaciągany.
Myślałem, że to bardziej przypadłość RS, bo silnik mocniejszy a nastawy mogli zostawić ze słabszych wersji.
Szarpanie przy ruszaniu z auto-hold
-
filkasper
- Samochód: Skoda Kodiaq II 1,5 TSI mHEV
Re: Szarpanie przy ruszaniu z auto-hold
Re: Szarpanie przy ruszaniu z auto-hold
Na początku tego kompletnie nie czułem. Teraz wiem, że płynnie ruszając np. spod świateł, przy obrotach w zakresie 1200-1700 nie czuję mułowatości samochodu. W Octavii musiałem cisnąć, żeby tego nie było (silnik 1.4). W Kodiaq jest w tym zakresie płynnie. Stąd wiem, że jadę ze wspomaganiem prądu. To jest trochę jak w starych samochodach - wrzucasz "2" i kręcisz rozrusznikiem, auto się ładnie potoczy.
Co do szarpnięć przy ruszaniu. Tak się dzieje, ale nieprzewidywalnie i zawsze przypadkowo. Czasami tydzień jest dobrze a następnie mam serie takich objawów. Zgłosiłem to nawet na serwisie przy okazji problemów z oświetleniem kabiny (napisze oddzielny wątek). Mechanik potwierdził mi, że można to zmienić w VCDSie, ale nie mogą tego zrobić na gwarancji, ponieważ sterownik podczas aktualizacji od razu to zaraportuje jako niestandardowe (niezgodne z zaleceniami producenta) ustawienie. Cóż, "jeździć, obserwować" ( tutaj małe rozluźnienie
)...
Co do szarpnięć przy ruszaniu. Tak się dzieje, ale nieprzewidywalnie i zawsze przypadkowo. Czasami tydzień jest dobrze a następnie mam serie takich objawów. Zgłosiłem to nawet na serwisie przy okazji problemów z oświetleniem kabiny (napisze oddzielny wątek). Mechanik potwierdził mi, że można to zmienić w VCDSie, ale nie mogą tego zrobić na gwarancji, ponieważ sterownik podczas aktualizacji od razu to zaraportuje jako niestandardowe (niezgodne z zaleceniami producenta) ustawienie. Cóż, "jeździć, obserwować" ( tutaj małe rozluźnienie
Kris