Cześć.
Po wymianie aku, wszystko bez problemu wróciło do normy. Po odpaleniu silnika, na ekranie deski pokazywały się błędy - po chwili znikły, kontrolki odnośnie jazdy - po przekręceniu kierownicą w lewo i w prawo zgasły. Nic nie zostało.
Mam do Was pytanie - czy konieczne jest kodowanie nowego aku w sterowniku?
Pozdrawiam
P
Jaki akumulator kupić ?
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Re: Jaki akumulator kupić ?
Z którego roku masz auto?
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
końcówka 2018.
- MałGorzata
Jeśli auto masz z końcówki 2018 roku to bardzo możliwe, że sterownik rozpoznaje nowy akumulator bez potrzeby kodowania o ile parametry są zgodne z fabrycznymi.
Natomiast jeśli wstawiony został akumulator o innych parametrach albo zależy Ci na optymalnym ładowaniu i pełnej integracji z systemem Start-Stop to warto go zakodować. Kodowanie aktualizuje informacje w sterowniku o nowym aku dzięki czemu system lepiej zarządza jego żywotnością.
Skoro błędy zniknęły to wygląda na to, że wszystko poszło jak trzeba ale kodowanie nie zaszkodzi, zwłaszcza jeśli planujesz dłużej pojeździć na tym nowym akumulatorze.
Natomiast jeśli wstawiony został akumulator o innych parametrach albo zależy Ci na optymalnym ładowaniu i pełnej integracji z systemem Start-Stop to warto go zakodować. Kodowanie aktualizuje informacje w sterowniku o nowym aku dzięki czemu system lepiej zarządza jego żywotnością.
Skoro błędy zniknęły to wygląda na to, że wszystko poszło jak trzeba ale kodowanie nie zaszkodzi, zwłaszcza jeśli planujesz dłużej pojeździć na tym nowym akumulatorze.
----
Akumulator jest identyczny (jeżeli chodzi o parametry) z takim jaki był wcześniej, tamten był od nowości.
- MałGorzata
Oznaczenia marketingowe czy nawet parametry mogą być te same ale numer seryjny dla sterownika to jak encyklopedia. Zrobisz jak będziesz chciał 
----
Dziękuję za odpowiedź
Zadzwoniłem również do Skody. Powiedzieli że słaby akumulator był ładowany większym prądem i sterownik go zapamiętał i tym samym prądem będzie ładował nowy akumulator doprowadzając go do uszkodzenia.
Zaprogramowanie w sterowniku nowego akumulatora spowoduje "dostosowanie" prądu ładowania do nowego akumulatora.
Znalazłem jeszcze coś takiego:
Zadzwoniłem również do Skody. Powiedzieli że słaby akumulator był ładowany większym prądem i sterownik go zapamiętał i tym samym prądem będzie ładował nowy akumulator doprowadzając go do uszkodzenia.
Zaprogramowanie w sterowniku nowego akumulatora spowoduje "dostosowanie" prądu ładowania do nowego akumulatora.
Znalazłem jeszcze coś takiego:
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Coś w tym jest. W Skodzie widzę na mierniku wpiętym w gniazdo zapalniczki, że czasami ładuje 12.5V, a innym razem ponad 14V. Najgorsze jednak jest to, że podpięcie auta pod komputer kosztuje pewnie i z połowę nowej baterii. Ech. Jakie czasy.
U nas niby za 100 można to zrobić, koszt baterii AGM ok 700
Napięcie ładowania nie powinno przekraczać 14,5V ale nie powinno też być za niskie, ponieważ aku straci na pojemności.
- MałGorzata
Przy niskich temperaturach rośnie opór wewnętrzny akumulatora i pogarszają się warunki chemiczne jego pracy więc sterownik podnosi napięcie ładowania, żeby w ogóle skutecznie go doładować. Zimą normalne są wartości wyraźnie wyższe niż latem a po rozgrzaniu akumulatora i instalacji napięcie stopniowo spada.
Temperatura jest jednym z ważniejszych czynników ale nie jedynym. Sterownik ładowania cały czas bierze pod uwagę także stopień naładowania, jego kondycję, aktualne obciążenie instalacji oraz tryb jazdy. Dlatego napięcie potrafi się zmieniać w trakcie jazdy.
Temperatura jest jednym z ważniejszych czynników ale nie jedynym. Sterownik ładowania cały czas bierze pod uwagę także stopień naładowania, jego kondycję, aktualne obciążenie instalacji oraz tryb jazdy. Dlatego napięcie potrafi się zmieniać w trakcie jazdy.
----