Jaki masz rodzaj napędu w Lexusie? Przy tylnych kołach silniki elektryczne? U nas wał napędowy i Haldex.
Zatrzymałem się wczoraj na szutrowej drodze, pod górkę. Noga w podłogę i ani na chwilę przednie koła nie zabuksowały. Samochód startuje jak z procy. Od razu ciągnie na wszystkie koła.
Skłaniam się ku temu, że jak koledze obracają się same przednie i przy okazji coś w napędzie strzela, to obstawiam usterkę.
Może ktoś z 2.0 TSI się wypowie?
Głuche stukanie podczas ostrego przyspieszania
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Re: Głuche stukanie podczas ostrego przyspieszania
Kolejny test napędu na oblodzonym asfalcie. Jest bardzo ślisko i nawet przy lekkim hamowaniu włącza się ABS. Auto zatrzymałem, mocno naciskam gaz i słyszę buksowanie przednich, i tylnych kół. Opóźnienie w dołączeniu tylnej osi jest niezauważalne. Nic dodatkowo nie hałasuje. Samochód od razu ciągnie na cztery koła. Bez stukania czy temu podobnych dźwięków.
Re: Głuche stukanie podczas ostrego przyspieszania
w innym swoim aucie miałem podobne objawy słyszane przy zrywaniu przyczepności, szczególnie na mokrym. Stukał tłumik, na skutek luźnych , wyrobionych gumowych wieszaków. Po ich wymianie jak ręką odjął... Dodam, że też auto 4x4 z haldexem .
Marcin