Uwagi i spostrzeżenia po 25k km

KRIS_1988
Samochód: Skoda Kodiaq II 2.0 193KM

Uwagi i spostrzeżenia po 25k km

Post autor: KRIS_1988 »

Cześć!
Ogólnie auto prowadzi się całkiem dobrze. Trafiłem na egzemplarz, który nie wymaga ciągłych wizyt w serwisie, ale po przejechanie 25k km mam pewne pytania:
1. Czy da sie wyłączyć "pikanie" niezapiętych pasów?
Piszczy nawet w trzecim rzędzie i to jest wg mnie dźwięk nie do zniesienia.
2. Czy za każdym razem trzeba wyłączać start/stop i info o przekroczeniu prędkości?
3. Czy na ustawieniu skrzyni biegów na "D" może wyswietlac numer biegu , którym znajduje się skrzynia biegów? Dostępne jest tylko na "S".

Może ktoś ogarnia temat przeprogramowania powyższych rzeczy?

Ponad to po przyzwyczajony z Toyoty wiem, że są auta, które potrafią łagodnie zahamować przed przeszkodą. Misiek hamuje tak, że głowę urywa, a jak np. Dojeżdżam do ściany nie załamuje sam... dlaczego tak jest?🤔

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
Bury_Kocur
Samochód: Misio 2,0 l TDI 150 kucyków + DSG

Re: Uwagi i spostrzeżenia po 25k km

Post autor: Bury_Kocur »

KRIS_1988 pisze:
18 gru 2025, 21:43
Cześć!
Ogólnie auto prowadzi się całkiem dobrze. Trafiłem na egzemplarz, który nie wymaga ciągłych wizyt w serwisie, ale po przejechanie 25k km mam pewne pytania:
2. Czy za każdym razem trzeba wyłączać start/stop i info o przekroczeniu prędkości?
3. Czy na ustawieniu skrzyni biegów na "D" może wyswietlac numer biegu , którym znajduje się skrzynia biegów? Dostępne jest tylko na "S".
ad. 1 - wg mnie nie da się bez ingerencji w program
ad. 2 - wg mnie tak - choć widziałęm sposób po ingerencji w program wylączający ten start-stop
ad. 3 - numer biegu powinien wyświetlać się niezależnie czy jeżdzisz na D czy na S - tak jest przynajmniej u mnie oraz w znanych mi autach testowych.
pzdr
Włodek

kefirm
Samochód: Kodiaq II TSI 204KM 4x4

Post autor: kefirm »

3. Też mam tylko D - bez numeru biegu.

mjoniec
Samochód: Kodiaq II, 2.0 TDI

Post autor: mjoniec »

KRIS_1988 pisze:
18 gru 2025, 21:43
Cześć!

Może ktoś ogarnia temat przeprogramowania powyższych rzeczy?

Ponad to po przyzwyczajony z Toyoty wiem, że są auta, które potrafią łagodnie zahamować przed przeszkodą. Misiek hamuje tak, że głowę urywa, a jak np. Dojeżdżam do ściany nie załamuje sam... dlaczego tak jest?🤔
Ad. 1 nigdy nie trafiłem na takie ustawienia.
Ad. 2 przekroczenie prędkości to chyba wymóg prawny, więc bez głębszej ingerencji w soft się nie da. A tu w miarę nowe auta, na gwarancji, nie wiem czy ktoś się w to bawił i ryzykował utratę gwarancji ;)
Ad. 3 Ten temat się już gdzieś przewinął. To chyba też nie jest możliwe bez ingerencji głębszej. Numer biegu jest w trybie S i M (manualny). Filozofia producenta zakłada że jak jedziesz w auto to samochód ma się martwić jak dobrać przełożenia, nie ty :)

Co do hamowania, to w ustawieniach parkowania (symbol zębatki) jak włączają się kamery i czujniki, jest pozycja “Hamowanie awaryjne”. Sprawdz może masz to wyłączone.
I zgadzam się, skoda hamuje tak że łeb odpada. Bardzo to nieprzyjemne.
Z doświadczenie wiem że to hamowanie działa trochę nieregularnie. Czasem zależy to czy szybko zbliżam się do przeszkody. Kiedy cofam powoli na miejsce parkingowe, i robię to znacznie przyhamowujac auto, to mi nie hamuje awaryjnie, mogę przejechać blisko filara. A jak czasem się zapomnę i szybciej cofam, to od razu staje deba.
Więc tak jakby auto

Awatar użytkownika
Bury_Kocur

kefirm pisze:
19 gru 2025, 9:23

dziwne - u mnie działa normalnie - tzn numer biegu system pokazuje niezależnie od użytego trybu - czy to D czy S.

Obrazek

pzdr
Włodek

KRIS_1988
Samochód: Skoda Kodiaq II 2.0 193KM

Post autor: KRIS_1988 »

Bury_Kocur pisze:
19 gru 2025, 15:13
kefirm pisze:
19 gru 2025, 9:23

dziwne - u mnie działa normalnie - tzn numer biegu system pokazuje niezależnie od użytego trybu - czy to D czy S.

Obrazek

pzdr
Włodek
Mówimy o kodiaqu II gen.?

Awatar użytkownika
Bury_Kocur

KRIS_1988 pisze:
19 gru 2025, 15:18

Mówimy o kodiaqu II gen.?