KRIS_1988 pisze: ↑18 gru 2025, 21:43
Cześć!
Ogólnie auto prowadzi się całkiem dobrze. Trafiłem na egzemplarz, który nie wymaga ciągłych wizyt w serwisie, ale po przejechanie 25k km mam pewne pytania:
1. Czy da sie wyłączyć "pikanie" niezapiętych pasów?
Piszczy nawet w trzecim rzędzie i to jest wg mnie dźwięk nie do zniesienia.
2. Czy za każdym razem trzeba wyłączać start/stop i info o przekroczeniu prędkości?
3. Czy na ustawieniu skrzyni biegów na "D" może wyswietlac numer biegu , którym znajduje się skrzynia biegów? Dostępne jest tylko na "S".
Może ktoś ogarnia temat przeprogramowania powyższych rzeczy?
Ponad to po przyzwyczajony z Toyoty wiem, że są auta, które potrafią łagodnie zahamować przed przeszkodą. Misiek hamuje tak, że głowę urywa, a jak np. Dojeżdżam do ściany nie załamuje sam... dlaczego tak jest?
Ad. 1 nigdy nie trafiłem na takie ustawienia.
Ad. 2 przekroczenie prędkości to chyba wymóg prawny, więc bez głębszej ingerencji w soft się nie da. A tu w miarę nowe auta, na gwarancji, nie wiem czy ktoś się w to bawił i ryzykował utratę gwarancji
Ad. 3 Ten temat się już gdzieś przewinął. To chyba też nie jest możliwe bez ingerencji głębszej. Numer biegu jest w trybie S i M (manualny). Filozofia producenta zakłada że jak jedziesz w auto to samochód ma się martwić jak dobrać przełożenia, nie ty
Co do hamowania, to w ustawieniach parkowania (symbol zębatki) jak włączają się kamery i czujniki, jest pozycja “Hamowanie awaryjne”. Sprawdz może masz to wyłączone.
I zgadzam się, skoda hamuje tak że łeb odpada. Bardzo to nieprzyjemne.
Z doświadczenie wiem że to hamowanie działa trochę nieregularnie. Czasem zależy to czy szybko zbliżam się do przeszkody. Kiedy cofam powoli na miejsce parkingowe, i robię to znacznie przyhamowujac auto, to mi nie hamuje awaryjnie, mogę przejechać blisko filara. A jak czasem się zapomnę i szybciej cofam, to od razu staje deba.
Więc tak jakby auto