WItam wszystkich, stałem się właścicielem Kodiaka chciałbym się przywitać i napisać pierwszy wątek.
Nie jestem pewny czy mój problem oznacza, że jest coś nie tak, czy tak ma być a mianowicie:
Pacjent: Kodiaq 2021r 2.0 TSI 4x4 DSG przebieg 56.000
Podczas ostrego przyspieszania na mokrym asfalcie, takiego że specjalnie wymuszam uślizg przednich kół w momencie kiedy dochodzi do ostrego mielenia i zapala się kontrolka trakcji i jak zakładam dołącza sie tylny napęd słychać podczas zrywania przyczepności jakby uderzanie, dudnienie, głuche stukanie z okolic jakby środka podwozia, aczkolwiek trudno ustalić. Dźwięk przypomina jakby gumowym młotkiem ktoś stukał w podwozie. Nie wiem czy to mechanizm redukcji uślizgu próbuje walczyć, czy Haldex źle zapina, czy jest jakaś różnica w uślizgach i auto próbuje to blokować...niewiem. Generalnie na mokrej trawie jak wchodze w zrywanie przyczepnosci ten odgłos raczej bardzo żadko się pojawia. 4x4 jakby ciągnie normalnie i wszystko jest ok. Generalnie są to 2-4 stuki i jak już załapie trakcję to idzie jak przecinak.
Zaznaczę że nie jest to żatne stukanie metaliczne, szuranie, zgrzytanie, tylko głuche uderzenia.
Dodam że podczas normalnej jazdy nawet mocno agresywnej w aucie jest cicho, żadnych stuków puków szumów itp., czy to na wprost, czy na zakręcie. Żadnych błędów również. Auto wydaje się być w znakomitym stanie nie wyjeżdżone, bezwypadkowe.
Czy ktoś się spotkał z tym? jakieś sugestie?
Głuche stukanie podczas ostrego przyspieszania
-
HarpaganPL
- Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 2021.
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Re: Głuche stukanie podczas ostrego przyspieszania
Cześć Kolego.
Na podstawie Twojego opisu – szczególnie fragmentów o głuchych stukach podczas uślizgu i dynamicznego przeniesienia napędu podejrzenie przegubów jest całkowicie uzasadnione.
Sprawdź jadąc powolutku na pełnym skręcie - powinny też się odzywać.
Przeguby są jeszcze z drugiej strony połosi ale tych luzów nie sprawdzisz bez wchodzenia 'pod auto'
Na podstawie Twojego opisu – szczególnie fragmentów o głuchych stukach podczas uślizgu i dynamicznego przeniesienia napędu podejrzenie przegubów jest całkowicie uzasadnione.
Sprawdź jadąc powolutku na pełnym skręcie - powinny też się odzywać.
Przeguby są jeszcze z drugiej strony połosi ale tych luzów nie sprawdzisz bez wchodzenia 'pod auto'
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
-
HarpaganPL
Hmmm sprawdzę...ale nie jestem przekonany co do tej teorii
- WaC
- Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7
Na wszelki wypadek, proponuję sprawdzić dokręcenie kół. Nic to nie kosztuje.
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Daj znać co w efekcie wyszło.
----
-
HarpaganPL
Dziś jadę zmienić opony to napewno sprawdzę koła, napewno też nowe opony zmienią coś w przyczepności.
Ten dźwięk przypomina mi trochę jakby działanie ABS czyli takie głuche stuki w hamulec. Niewiem czy kontrola trakcji nie wali po hamulcach aby zrównoważyć uślizg kół. Stąd właśnie moje pytania czy ktoś ma podobnie czy jednak nie.
Czasami taki efekt daje przy napędzie FWD własnie trakcja w momencie kiedy koła podskakują i tracą nierówno przyczepność.
Zastanawiam sie nad haldexem czy aby nie jest sprzęgło spalone i nie łapie za ostro stąd ten huk.
Przedewszystkim musze sprawdzić czy faktycznie 4x4 działa prawidłowo ale bez podnośnika chyba ciężko. Czekamna śnieg i chce nagrać sobie film jak koła się zachowują, chyba jedyny sposób.
Ten dźwięk przypomina mi trochę jakby działanie ABS czyli takie głuche stuki w hamulec. Niewiem czy kontrola trakcji nie wali po hamulcach aby zrównoważyć uślizg kół. Stąd właśnie moje pytania czy ktoś ma podobnie czy jednak nie.
Czasami taki efekt daje przy napędzie FWD własnie trakcja w momencie kiedy koła podskakują i tracą nierówno przyczepność.
Zastanawiam sie nad haldexem czy aby nie jest sprzęgło spalone i nie łapie za ostro stąd ten huk.
Przedewszystkim musze sprawdzić czy faktycznie 4x4 działa prawidłowo ale bez podnośnika chyba ciężko. Czekamna śnieg i chce nagrać sobie film jak koła się zachowują, chyba jedyny sposób.
-
HarpaganPL
Po zmianie opon rzadziej problem występuje bo po prostu jest lepsza przyczepność. Ale generalnie nie znalazłem rozwiązania, wydaje mi się że jest to związane z podskakiwaniem koła redukcją trakcji, mniej jestem skłonny do mechanicznych wad. Generalnie po mokrej trawie i błocie na średnim gazie gdzie koła się swobodnie ślizgają nie ma problemu. Tylko asfalt i pełna moc ukazuje te walenie. Chyba nic więcej do wątku nie wniesiemy.
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Kwestia przyczepności. U mnie w Lexusie też przy dużym uślizgu potrafi coś zastukać. Towarzyszy temu miganie kontrolki trakcji. Normalna sprawa.HarpaganPL pisze: ↑22 gru 2025, 12:43Po zmianie opon rzadziej problem występuje bo po prostu jest lepsza przyczepność. Ale generalnie nie znalazłem rozwiązania, wydaje mi się że jest to związane z podskakiwaniem koła redukcją trakcji, mniej jestem skłonny do mechanicznych wad. Generalnie po mokrej trawie i błocie na średnim gazie gdzie koła się swobodnie ślizgają nie ma problemu. Tylko asfalt i pełna moc ukazuje te walenie. Chyba nic więcej do wątku nie wniesiemy.
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Głuche stukanie podczas ostrego przyspieszania
W tym samochodzie nie powinno się dać buksować przednimi kołami. Haldex od razu dołącza tylne i trakcja jest na cztery.
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)