Ile km przejadę ?

Leg
Samochód: Skoda Kodiaq.Tdi 194 KM,4x4

Ile km przejadę ?

Post autor: Leg »

Hey.Pytam ,bo nie wiem:
Opis sprawy:
Zatankowałem.Ikona z dystrybutorem a obok 890 km.
Rozumiem ,ze przejadę 890 km ?
Ale na pewno ?.
Dziś dłuższa trasa.Autostrada.Zużycie większe niz przy podmiejskich jazdach.
Nagle z z tych 890 km o pokazuje 660 km.A mam przejechac 600.
Na wszelki wypadek zatankowałem ,bo nie wiem czy te 60 km to prawdziwe czy wirtualne.
Uprzejma prośba o radę : jak odczytywać wskaznia wskaźnika paliwa,
ile jest rezerwy,czego dotyczy wskazanie km do końca jazdy: chwilowego ,średniego czy kurwa
jakiej innej sprawy.Od zawsze byłem przyzwyczaczajony do wskazówki poziomu paliwa.
To proste rozwiazanie i dokładne wskazanie ilości paliwa.
Rzygam już tym Kodiakiem.Help

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

mjoniec
Samochód: Kodiaq II, 2.0 TDI

Re: Ile km przejadę ?

Post autor: mjoniec »

Nie pamiętam jaki konkretnie odcinek jest wykorzystywany do szacowania pozostałego dystansu. No ale jak sam zauważyłeś zależy to od stylu jazdy.
Poza tym masz wskaźnik faktycznego poziomu. Fakt ta kreska pod spodem nie ma standardowej podziałki. Ale da się mniej więcej oszacować ile zostało. Czy masz pół baku czy blisko rezerwy ;)
Co do szacowanego dystansu to wszystkie auta go dostosowaują. Skoda nie jest tu wyjątkiem. Wcześniej miałem Forda i było to samo. Z tym że ostrzegano mnie że poniżej 100km zasięgu może niespodziewanie szybko spadać.
Tak więc lepiej patrzeć na wskaźnik poziomu, a nie szacowany zasięg, jeśli masz wątpliwości. No i tankować jak zaświeci się “rezerwa”

RobertG7
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4

Post autor: RobertG7 »

Leg pisze:
10 gru 2025, 0:09

Moja rada, sprzedaj to i kup inną markę, serio. Z pewnością dolegliwości żołądkowe ustąpią :lol:

mjoniec
Samochód: Kodiaq II, 2.0 TDI

Post autor: mjoniec »

RobertG7 pisze:
10 gru 2025, 9:41
Moja rada, sprzedaj to i kup inną markę, serio. Z pewnością dolegliwości żołądkowe ustąpią :lol:
No nie wiem czy ustaną :) moja znajoma niedawno odebrała Mercedesa C klasy, który po mniej niż tygodniu utknął w serwisie. Zdaje się że wywaliło jej błąd z info o natychmiastowej wizycie w serwisie już drugiego dnia po odebraniu auta.
Uszkodzona jest jakaś kostka od poduszki powietrznej i muszą czekać aż przyjdzie od producenta. No bo oczywiście nie mają na stanie.
Także ten… marki premium :D

Awatar użytkownika
Marcelus
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 190KM 4x4

Post autor: Marcelus »

Leg pisze:Hey.Pytam ,bo nie wiem:
Opis sprawy:
Ale na pewno ?.
Dziś dłuższa trasa.Autostrada.Zużycie większe niz przy podmiejskich jazdach.
Nagle z z tych 890 km o pokazuje 660 km.A mam przejechac 600.
Na wszelki wypadek zatankowałem ,bo nie wiem czy te 60 km to prawdziwe czy wirtualne.
Uprzejma prośba o radę : jak odczytywać wskaznia wskaźnika paliwa,
ile jest rezerwy,czego dotyczy wskazanie km do końca jazdy: chwilowego ,średniego czy kurwa
jakiej innej sprawy.Od zawsze byłem przyzwyczaczajony do wskazówki poziomu paliwa.
To proste rozwiazanie i dokładne wskazanie ilości paliwa.
Moja żona kiedyś Kodiaqiem I FL pojechała z Tarchomina na Ursynów, jakieś 20-25km a świeciła się już rezerwa, jechała rano w korkach, po spotkaniu wracała znowu w korkach, jak mnie zabierała po drodze to po chwili zauważyłem że nie zatankowała i komputer pokazywał zasięg 0km, wcześniej po drodze po spotkaniu jeszcze przez telefon omawiała sytuację i nie zwróciła uwagi, przejechaliśmy jeszcze 3-4km do najbliższej stacji, także z moich doświadczeń jak komputer pokazuje zasięg większy od zera to na pewno nie brakuje paliwa.

U Nas sytuacja jest odwrotna, jak wyjeżdżamy z miasta na trasę to zasięg rośnie :)

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Kup XC90. Mi załatwił wrzody i nerwice lekową.
Polecam.

Piotr1982
Samochód: Kodiaq II RS 2.0TSI

Post autor: Piotr1982 »

Leg pisze:
10 gru 2025, 0:09
Cześć. Jaki model i silnik?

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Ile km przejadę ?

Post autor: maq »

Rzeczą oczywistą jest, że zasięg będzie się zmieniał w zależności od warunków i stylu jazdy. Wspominałem w innym temacie, że moje poprzednie benzynowe V6 normalnie pobierało około 16 l/100 km, ale jak człowieka poniosła fantazja na niemieckiej autostradzie, to żłopał 32.
Ale ja nie o tym właściwie. Dobrym nawykiem jest nie wypalać zbiornika do rezerwy. Przede wszystkim bardzo tego nie lubi pompa paliwa w zbiorniku. Zatrze się kiedyś na amen i nigdzie się nie pojedzie. Inny przykład. Pojechaliśmy na Mazury i miałem końcówkę w baku. Zatankowałem pod koniec trasy do pełna. Po kilku dniach pobytu, dzień przed powrotem, zerwała się wichura i w promieniu 100 km nie było prądu. Ludziki czekali przed stacjami benzynowymi nawet całą noc, a my spokojnie wróciliśmy do chaty. Przynajmniej ruch był mniejszy.
Ile masz wahy w zbiorniku w 2 gen.? 55 litrów? Średnio w trasie spali 8, zatem zasięg całkowity można liczyć na niecałe 700 km. Lać pod korek po 500, max 600 i gra muzyka.

Leg
Samochód: Skoda Kodiaq.Tdi 194 KM,4x4

Post autor: Leg »

Bardzo uprzejme dzięki za zodpowiedzi.Niefortunnie żadna nie odpowiada na moje pytanie.BTW:1/Każdy głupie wie,że nie warto jechać do ostatniej kropelki.2/W tak dużym i mocnym aucie zbiornik paliwa 55 l to żenada.Takie zbiorniki maja auta palące połwę tego co Kodiaq 193 KM-zbiornik powinien miec 70 l.3/w dziesiatkach tańszych aut jest łatwiesza/dokładniejsza ocena ilosci pozostałego paliwa .a na podstawie tej wiedzy wiem ile przejadę km.Użytkuję równolegle C5 Aicross i Berlingo 1,6 HDi.W obu autach mogę określić z łatwością zasięg.W tym popapranym Kodiakowym systemie tego sie nie da ,kurwa.amen.

Awatar użytkownika
Bury_Kocur
Samochód: Misio 2,0 l TDI 150 kucyków + DSG

Post autor: Bury_Kocur »

Leg pisze:
17 gru 2025, 21:25
W tym popapranym Kodiakowym systemie tego sie nie da ,kurwa.amen.
Dobrze Ci Koledzy radzili - sprzedaj posiadane auto i kup co innego - jak wydasz tak powyżej pół bańki na auto to myślę, że oprócz wrzodów zmniejszy Ci sie także stan kasy - i gwarantuję, że wtedy na pewno będziesz spokojniejszy.

Osobiście użytkuje kolejnego już Kodiaka i jestem z niego bardzo zadowolony - nie pamiętam, aby cokolwiek mi się w nim działo.

Jeżdżąc normalnie - tzn. tyle ile ustawodawcy napisali w takim białym kółku z czerwoną obwódką to silnik 2,0 TDI pali mi w trasie ok 6 litrów. a zbiornik daje przejechać w trasie na spokojnie niecałe 1000 km.

Natomiast jeżeli Tobie pali dużo więcej to zwyczajnie potrenuj lżejszą stopę + dodatkowo może jakieś leki uspokajające - i gwarantuję Ci, że polubisz posiadane auto.

Miłego dnia życzę
Włodek

ODPOWIEDZ