Długo pracujący wentylator po wyłączeniu silnika
Długo pracujący wentylator po wyłączeniu silnika
Nie wiem,więc zapytam.Nie jestem stałym użytkownikiem Kodiaka diesel 193 KM,tylko doraźnym.Nie zwracałem uwagi na wiele rzeczy.Ostatnio zauważyłem ,że po zatrzymaniu sie i wyłączeniu silnika/olej 108 st.C ,płyn chł.90 st.C/ wentylator chodził dobre 5-6 minut.Dziś po krótkiej jeździe olej 88 st.C,płyn 74 st.C. wentylator chodził dobre 3 minuty.W żadnym aucie tak nie miałem.Czy to normalne?.Jakieś sugestie?. Z góry dziękuję.
-
Bili
- Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TDI 200KM L&K
Re: Długo pracujący wentylator po wyłączeniu silnika
Może wypalał się DPF i przerwałeś, wtedy chodzi jeszcze wentylator jakiś czas.
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Jaki przebieg? Może dpf zapchany i nie kończy procesu wypalania? Zużycie paliwa w normie?
- maq
Daj znać co powiedzą w serwisie. Ciekawe to.
Uprzejme dzięki za za odpowiedzi.stan na dziś:1,5 dnia.1200 km.Kilka przystankó po 200 km jazdy.Nie było szaleństwa z wentylatorem.Być może było to wypalanie DPF jak ktoś sugerował wyżej.BTW: czy jest jakaś kontrolka informująca o tym procesie ?.
-
OnlineMalenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Nie ma kontrolki i to jest chore. Auto śmignęło trasę i się dopaliło. Mam nadzieję, że nie jeździsz na co dzień krótkich odcinków dieslem. Jeżeli tak, niestety będziesz miał dużo problemów. Chyba, że będziesz pilnował wypalania. Podniesione obroty na luzie, wentylator i charakterystyczny zapach gorącego metalu (nie wiem jak to nazwać). Wtedy nie gaś auta. Po kilku minutach obroty spadną, smród minie i wentylator się wyłączy. Trzeba czekać. Bardzo upierdliwe. Ja pilnowałem i bylo ok, ale nie jest to wygodne. W Skodzie i tak jest ok, bo idzie się zorientować. W XC90 nie było żadnych oznak. Tam to dopiero miałem jaja.
Wypalanie jest co ok 300km jak są długie trasy to może być co 500km czas wypalania około 10min, jak się przerwie to proces zaczyna się ponownie. Dla kontroli polecam aplikację VAG DPF, niestety czasami zdążą się, że proces zacznie się akurat przed końcem długiej trasy i wtedy auto studzi się wiatrakami, ponieważ temperatura spalin zwiększa się z standardowych 400 stopni fo ponad 600, można też zaobserwować to na postoju, nie działa wtedy start stop i spalanie chwilowe jest ok 1l/h zamiast 0,6l/h.
- maq
Do tego podwyższone wolne obroty do 1000 rpm. Ja czasami w takiej sytuacji, ale nie zawsze, jadę na czterokilometrową wycieczkę po wsi i proces się dokończy.