To mój pierwszy automat z DSG i w związku z tym mam pytanie jak się to ogarnia zimą w razie problemów. W manualu czasem wrzucałem dwójke i powoli można było ruszyć, tutaj nie da się ruszyć z dwójki i tak samo nie ma jakiegoś zimowego programu do jazdy. Chodzi mi o sytuację typu 'dramat' gdzie opony się nie wyrabiaja za bardzo. Mieszkam w Szkocji, w 'central belt', prawdziwa zima tutaj bywa raz na 10 lat, ale zdarza się, że posypie 2 cm i całe miasto stoi
Jazda zimą z DSG
-
RederOr
- Samochód: Kodiaq 1.5 TSI E-TEC mHEV 2025
Jazda zimą z DSG
Cześć,
To mój pierwszy automat z DSG i w związku z tym mam pytanie jak się to ogarnia zimą w razie problemów. W manualu czasem wrzucałem dwójke i powoli można było ruszyć, tutaj nie da się ruszyć z dwójki i tak samo nie ma jakiegoś zimowego programu do jazdy. Chodzi mi o sytuację typu 'dramat' gdzie opony się nie wyrabiaja za bardzo. Mieszkam w Szkocji, w 'central belt', prawdziwa zima tutaj bywa raz na 10 lat, ale zdarza się, że posypie 2 cm i całe miasto stoi
Oponmy wlaśnie zmieniłem na wielosezonowe, takie sprawdzają mi się tutaj najlepiej.
- WaC
- Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7
Re: Jazda zimą z DSG
DSG, przynajmniej w Kodiaq I gen. w śniegu i lodzie działa bez zarzutu. Jest tryb Snow a w ekstremalnych przypadkach Off Road.
viewtopic.php?f=5&t=2700&start=160
Ostatnio zmieniony 10 lis 2025, 19:39 przez WaC, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Wersja 4x4 na pseudo blokadę mech. różnicowego. Dasz radę w zaspach. Byle był prześwit.
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
- WaC
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Ale tu zadaje się mamy napęd na jedną oś. Furmanka sama się przytrzyma kontralą trakcji (mój syn, jak był mały, to mówił „kontrol atrakcji”, myśląc że to się tak nazywa) i wyrówna pracę kół. Przyhamuje moc silnika. A jak się z tym nie uda wygrzebać z opresji, to pod przednie koła włożyć gumowe wycieraczki spod nóg. Wujaszek tak się z zasp wydostawał Syrenką. Woził w bagażniku w tym celu szmatę 
- WaC
Tego nie wiem, bo na nowych się nie znam, ale w Glasgow da radę! 
Mówię o jednej osi napędowej.
Mówię o jednej osi napędowej.
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.
W wersji bez DCC nie ma trybów jazdy. To przegapiłem akurat w konfiguratorzeWaC pisze: ↑10 lis 2025, 19:33DSG, przynajmniej w Kodiaq I gen. w śniegu i lodzie działa bez zarzutu. Jest tryb Snow a w ekstremalnych przypadkach Off Road.
Dodatkowo tryb Snow, jest chyba tylko w 4x4.
Ostatnia zima była bardzo łaskawa w okolicach Krakowa, więc nie było jak przetestować.
Ale nie spodziewał bym się jakichś większych problemów.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2025, 11:28 przez mjoniec, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdzie w 4x4 jest tryb snow?
Wydaje mi się że przy wyborze trybu jazdy dostępny jest ten tryb.
Ja nie mam wyboru trybów w ogóle. Powtarzam co słyszałem w trakcie jazdy testowej i co można przeczytać na stronie skody.
https://www.skoda.pl/swiat-skody/oferta-tryb-jazdy
Ja nie mam wyboru trybów w ogóle. Powtarzam co słyszałem w trakcie jazdy testowej i co można przeczytać na stronie skody.
https://www.skoda.pl/swiat-skody/oferta-tryb-jazdy
- Marcelus
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 190KM 4x4
To jeden z trybów jazdy do wyboru w 4x4kefirm pisze:Gdzie w 4x4 jest tryb snow?
Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka