AD blue
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Re: AD blue
Czy AdBlue można wyjeździć do zera? Czytałem, że wtedy auto nie da się uruchomić. Dlaczego krzyczy, żeby dolać i pokazuje, że ma jeszcze zasięgu na 2400 km?
-
RederOr
- Samochód: Kodiaq 1.5 TSI E-TEC mHEV 2025
Można. Fizycznie coś tam zostanie, ale komputer zobaczy zero i samochodu nie odpalisz. Mieliśmy takiego geniusza w pracy, osuszył Adblue w Peugeocie. Dlatego pokazuje bardzo wcześnie (1000 km to w sumie jeden bak dla diesla).
- maq
AD blue
Rozumiem, że jak się potem doleje, to bez problemu silnik startuje? Nie trzeba niczego odpowietrzać?
W Mondeo TDCI mk3, jak wyjeździłem paliwo, to wóz zaczął przerywać. Wróciłem zadowolony ze stacji oddalonej o kilka km, wlałem pięciolitrowa bańkę i bez zmian. Silnik dalej to samo. W końcu zgasł na amen. Telefon do serwisu i mi wyjaśnili co i jak. No to znów na stację, ale nie mieli nowych kanistrów. Kolesie poszukali w koszu puste pojemniki od płynu do spryskiwaczy i mnie uratowali. Trzeba było uzupełnić zbiornik chyba 20 litrami, żeby go przelać i jechać dalej. Ale to paliwo. Addblue tam nie miałem.
W Mondeo TDCI mk3, jak wyjeździłem paliwo, to wóz zaczął przerywać. Wróciłem zadowolony ze stacji oddalonej o kilka km, wlałem pięciolitrowa bańkę i bez zmian. Silnik dalej to samo. W końcu zgasł na amen. Telefon do serwisu i mi wyjaśnili co i jak. No to znów na stację, ale nie mieli nowych kanistrów. Kolesie poszukali w koszu puste pojemniki od płynu do spryskiwaczy i mnie uratowali. Trzeba było uzupełnić zbiornik chyba 20 litrami, żeby go przelać i jechać dalej. Ale to paliwo. Addblue tam nie miałem.
-
Bili
- Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TDI 200KM L&K
Dobry serwis, że powiedzieli jak, dziś to chyba laweta i na serwis.
- maq
U nich kupiłem i serwisowałem furmankę. Popularna 70. Ale teraz to nie wiem czy tam nie stoją już Hjusiung czy jakieś Bajdżing.
-
RederOr
- Samochód: Kodiaq 1.5 TSI E-TEC mHEV 2025
Wlanie adblue nic nie dało. Laweta i do serwisu. Rok później padła pompa adblue. Lepiej nie przeginać.