Szarpanie DSG- też tak macie ?

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Kodi
Samochód: Skoda kodiaq 2.0 TDI

Re: Szarpanie DSG- też tak macie ?

Post autor: Kodi »

Mialem uszkodzony czujnik g40 polozenia walka rozrządu. Objawialo sie to dluzszym odpalaniem silnika oraz raz brakiem możliwości uruchomienia auta na cieplym silniku. Zauważyłem pewna zaleznosc ktora wystepowala w aucie. Przed wymianą czujnika skrzynia pracowala mniej plynnie, bylo to mocno wyczuwalne. Po wymianie czujnika powrocila do "standardowej" plynnosci. Mozliwe ze ktos bedzie mial podobna sytuacje. Przebieg auta 90k km.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

pepeEL
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DFHA Sportline

Post autor: pepeEL »

A jak doszedłeś że ten czujnik jest uszkodzony ? Miałeś jakieś błędy lub coś w kompie na desce ?

Kodi

Błędów nie bylo, za to raz na kilka dni auto dlugo krecilo przy odpalaniu. Początkowo myslalem ze to moze aku, ale tu wszystko bylo ok. Kilkukrotnie sprawdzałem czy sa błędy ale nie wystepowal żaden. Pewnego dnia po przyjeździe z dluzszej trasy zaparkowalem auto przed domem na 5 minut, później mialem przeparkować do garażu. Auta nie dalo sie odpalic silnik krecil ale wogole nie bylo proby rozruchu. Zostawilem auto do następnego dnia i chcialem sprawdzić czy nie rozladowem akumulatora. Silnik uruchomil sie bez problemu, wtedy pomyślałem o tym czujniku. Zaczelem googlowac czy moze sprawiac problemy bez pojawiania sie błędów i znalazlem wpisy ze tak. Zamowilem nowy w Aso i po wymianie zauwazylem ze dsg znowu zaczęło poprawnie sie zachowywać. Od jakiegoś czasu działało bardzo ospale i byly wyczuwalne szarpnięcia.
Co jeszcze zauważyłem to ze czujnik zamowiony w aso nie jest juz dostepny pod nr ktory widnieje na tym z pierwszego montazu. Moze cos poprawiono?

pepeEL

Ja z poszarpywaniem DSG mam tak że jak jadę delikatnie/normalnie to czasem czuję jakby przy chyba zmianie z 2 na 3 bieg szarpnie troszkę jakby, natomiast jak jadę energiczniej to nie szarpie....
Natomiast z odpalaniem widzę że czasem kręci ciut dłużej. Nie od takiego super strzała zapala... I to nie jest za każdym razem. Czasem np w sobotę wyjadę z garażu umyć auto, wjadę po umyciu z powrotem do garażu i na drugi dzień zakręci ciut dłużej. Ale to nie reguła.

A u ciebie z odpalaniem że kręcił dłużej to ile to trwało kręcenie ? I jak wyglądały te szarpania DSG u Ciebie ? Który masz rok auta i jaki motor dokładnie ?

Kodi

Powiedzmy ze auto pali z obrotu, to u mnie jesli krecil dluzej to bylo jakies 2,5 obrotu. Szarpniecia byly podobne do schodzenia biegow, delikatniejsze, chociaz biegi wchodzily na wyzsze. Dotyczylo to 2,3 czasem tez wejscia z 3 na 4.
2.0 tdi DFHA 2017
Czytalem ze czsami wystarczy samo wyczyszczenie czujnika, ale po tym jak nie chcial odpalic wolalem wymienic od razu caly czujnik.
Koszt nowego w Aso we Wrocławiu to 290pln. Wymiana wlasna.

pepeEL

Motor mamy ten sam. Tylko ja 2019
Napiszesz jak ten czujnik wyjąć skoro sam robiłeś ? Rozumiem że nie miałeś żadnych błędów w kompie w aucie ?
I teraz naprawdę DSG nic nie poszarpuje?

Kodi

Wymiana przebiegla w ten sam sposob co na tym filmiku (znalezione na YouTube)

Widze dużą różnicę po wymianie, ale czy to zloty środek na każdy przypadek problemow z szarpaniem dsg nie gwarantuje.

Zczytywalem błędy i nie było zadnego zwiazanego z tym czujnikiem.

ODPOWIEDZ