Oklejanie schowków Kodiaq 2

Piotr1982
Samochód: Kodiaq II RS 2.0TSI

Oklejanie schowków Kodiaq 2

Post autor: Piotr1982 »

Cześć.
Wprawdzie żaden to "tuning", a jedynie wyklejenie schowków filcem, ale wrzucam spostrzeżenia z tej w sumie prostej, aczkolwiek wymagającej odrobinę precyzji roboty.

Pacjenci: schowek po lewej stronie kierownicy oraz duży schowek pasażera.
Objawy: klucze (lewy schowek), czy klamoty (schowek duży), hałasują w czasie jazdy (goły plastik w środku).
Lekarstwo: WYKŁADZINA samoprzylepna CZARNY filc DYWAN z rolki tkanina dekoracyjna - to tytuł ogłoszenia na znanym serwisie aukcyjnym.
Kolor czarny, grubość 2mm, faktura przypominająca filc/materiał w schowkach drzwi przednich.

Schowek po lewej stronie kierownicy wyłożyłem z łącznie pięciu elementów (spód oraz 4 boki).
Schowek łatwo wyciągnąć (delikatnie doginamy zawleczkę ku górze tak, by schowek zszedł całkiem na dół, a następnie czujnie go wypinamy w pozycji poziomej.
Zacząłem od wyklejenie spodu (łatwo obrysować kształt), a następnie boki. Ważne, by zaznaczyć linię wysokości po to, by górne krawędzie schodziły się w jednym miejscu. Kształty docinałem na zasadzie prób i błędów, czyli przykładałem kawałek mniej więcej wymaganej wielkości, a następnie zaznaczałem miejsca cięcia.
Zacząłem od strony kierowcy, następnie boki i na koniec tył (nie widać wtedy łączeń). Warto w ostatnim elemencie zrobić 0,5cm zakładki, jeśli nie uda się dokładnie wyciąć. Kształy schowka są nieregularne, ale przy użyciu noża tapicerskiego tnie się łatwo na jakiejś desce czy płytce.
Zdjęcia nie oddają w pełni efektu (filc w rzeczywistości jest czarny i nie mechaci się), a przy lampie widać każdy włosek.
Spasowane i przyklejenie wszystkiego zajęło mi ok. godziny (z przerwą na kawę, papierosa i oglądaniem każdego kawałka 100 razy) 😀

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Schowek duży (dolny pasażera).
Nie wyjmowałem go całkowicie, tylko zwolniłem górne blokady (gładkie gumowe elementy które wystarczy wcisnąć i schowek otwiera się szerzej). Jest jeszcze ogranicznik (lub zwalniacz/czujnik światła), który po lekkim pociągnięciu schowka w dół łatwo się poddaje i mamy przestrzeń gotową do pracy.
Tu podobnie-żadnych szablonów, tylko na zasadzie przyłożenia materiału i odznaczenia miejsca cięcia na filcu.
Duży schowek zrobiłem z 4 elementów: góra i dół (zacząłem od góry, następnie dokleiłem dół, gdzie oba elementy nakładały się na siebie na tylnej ściance ). Na koniec boki. Przy bokach trochę się nagimnastykowałem, ale tylko dlatego, że zapomniałem o zakładkach. Przy drugim podejściu wszystko ładnie się spasowało. Tu też warto zaznaczyć sobie linię po to, aby górne elementy schodziły się w jednym miejscu.
Po przyklejeniu każdego z elementów używałem wałeczka do tapet by dokładnie docisnąć.

Wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiem, że to nie jest fabryka więc proszę się nie śmiać:), natomiast dla mnie wyszło ok i jestem zadowolony z efektu. Wygląda schludniej niż gołe plastiki to raz, a dwa, filc na pewno zapobiegnie zbędnym hałasom. Wspominałem o zdjęciach-w rzeczywistości jest naprawdę dobrze (brakcwidocznych przebarwień i pasów).

Czy są lepsze materiały? Pewnie tak, natomiast wiem na pewno, że są i gorsze. Czy są grubsze? Na pewno. Niech każdy poszuka co mu pasuje.
Świadomie wybrałem 2mm, by łatwo było spasować i ewentualnie ukrywać mankamenty. Ze swojej strony mogę polecić zarówno materiał (krótkie włosie, bardzo mocny klej), jak i cenę (za 1m2 zapłaciłem naprawdę jakieś grosze.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Re: Oklejanie schowków Kodiaq 2

Post autor: itepe »

Nic tylko gratulować!!!!! Kawała dobrej roboty!!!!! No słów nie mam, wykończenie wzorowe!
No i dobry tutorial - tak trzymaj!
Napisz jeszcze jakiego rodzaju kleju używałeś. No i podziel się dokłądnie materiałem, chyba nikt tu nie będzie miał Ci za złe ;)
Kris

Piotr1982
Samochód: Kodiaq II RS 2.0TSI

Post autor: Piotr1982 »

itepe pisze:
08 paź 2025, 20:42
Nic tylko gratulować!!!!! Kawała dobrej roboty!!!!! No słów nie mam, wykończenie wzorowe!
No i dobry tutorial - tak trzymaj!
Napisz jeszcze jakiego rodzaju kleju używałeś. No i podziel się dokłądnie materiałem, chyba nikt tu nie będzie miał Ci za złe ;)
Dzięki;). Kilka "niedociągnięć" jest, więc zawsze coś da się poprawić.

Materiał-podałem nawet nazwę ogłoszenia przecież:) , a firma to bit_mat (folia to StP) Szukaj na Allegro śmiało.

Klej już jest. To filc z taśmą klejącą, więc wszystko w jednym miejscu.
Ostatnio zmieniony 09 paź 2025, 20:19 przez Piotr1982, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
WaC
Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7

Post autor: WaC »

Elegancko!
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Brawo

mjoniec
Samochód: Kodiaq II, 2.0 TDI

Post autor: mjoniec »

Super robota i inspiracja. Namówiłeś mnie ;)

MrQ
Samochód: Kodiaq mk2 phev

Post autor: MrQ »

Fajnie się dowiedzieć po prawie roku że po lewej stronie kierownicy też jest schowek :D

eManual
Samochód: ŠKODA Kodiaq 1.5 TSI

Post autor: eManual »

MrQ pisze:
14 paź 2025, 16:11
Fajnie się dowiedzieć po prawie roku że po lewej stronie kierownicy też jest schowek :D
tam trzymam kasę o której żona nie wie :P :)

ODPOWIEDZ