Mniej za więcej

Dyskusje na temat Škody Kodiaq II generacji (2024-)
yorqe
Samochód: Kodiaq rs

Mniej za więcej

Post autor: yorqe »

Mam takie przemyślenia odnośnie nowego Kodiaqa, że Skoda strasznie poskąpiła w pewnych kwestiach i zamiast trzymać poziom to cofa się w rozwoju a my płacimy za to więcej kasy niż np 4 lata temu. Do wczoraj miałem jeszcze Superba Sportline z 2021r za którego płaciłem bagatela 100k zł mniej i zauważyłem następujące różnice:
- w superbie w obu przednich drzwiach miałem miejsce na parasolke ... w kodiaqu u pasażera poskąpili
- w superbie schowek po lewej stronie poniżej kierownicy wyłożony był miekką tkaniną ... w kodiaqu goły plastik
- w superbie główny schowek i podłokietnik były klimatyzowane ... w kodiaqu brak
- w superbie w podłokietniku było takie fajnie schowane gniazdo usb np na pendrive z muzyką ... w kodiuaqu brak ... co prawda można wyposażyć się w pena usb c i wpiąć go nad roletką ale miejsce wg mnie średnie bo można niechcący zawadzić o wystającego pena i rozwalić albo gniazdo albo pena

Niby to pierdoły ale jednak za taką kasę to już mogli się bardziej postarać żeby to było simply clever.

Ciekaw jestem waszych spostrzeżeń w tym temacie

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
WaC
Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7

Re: Mniej za więcej

Post autor: WaC »

Niestety masz rację!
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.

Piotr1982
Samochód: Kodiaq II RS 2.0TSI

Post autor: Piotr1982 »

W pełni się zgadzam i tak, jak chorób wieku dziecięcego się nie przeskoczy (asystenci, błędy itd., gdzie trzeba czekać na aktualizację lub naprawiać), to np. brak filcu w tylnych drzwiach czy wykładzin w schowkach (które notabene nie mają nawiewu klimatyzacji), to duży minus. Szkoda. Zdecydowałem się poprawić fabrykę i spróbuję wykleić te drzwi i schowki filcem, bo zwyczajnie drażni mnie takie niedbalstwo (oszczędności?).

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

Piotr1982 pisze:
07 paź 2025, 23:34
W pełni się zgadzam i tak, jak chorób wieku dziecięcego się nie przeskoczy (asystenci, błędy itd., gdzie trzeba czekać na aktualizację lub naprawiać), to np. brak filcu w tylnych drzwiach czy wykładzin w schowkach (które notabene nie mają nawiewu klimatyzacji), to duży minus. Szkoda. Zdecydowałem się poprawić fabrykę i spróbuję wykleić te drzwi i schowki filcem, bo zwyczajnie drażni mnie takie niedbalstwo (oszczędności?).
Ja widzę nie niedbalstwo, a oszczędności, cóż, takie czasy :/
Jak już zrobisz gotowe formy, to podziel się, sam chętnie skorzystam. Albo sam zrobię i opublikuję :P
Zastanawiałem się też nad wyściółką tylnych kieszenie, ale zdecydowanie rezygnuję przy dzieciach - tam się ciągle coś wylewa i lepi :?
Kris

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Tu może wchodzić w grę również pozycjonowanie marki na rynku. Skoda ma być tańsza od VW i Audi, a przez to trzeba w niektórych miejscach oszczędzać.

mjoniec
Samochód: Kodiaq II, 2.0 TDI

Post autor: mjoniec »

Ok to ja może zapytam tak: jakie marki, Waszym zdaniem, nie są jak Skoda?
Nie chcę nikogo trollować, pytam bo nie mam zbyt dużego doświadczenia. A chciałbym wiedzieć jakie marki wciąż dają tyle samo za tyle samo?
Bo o tym że ktoś da więcej wartości za mniej kasy to nawet nie marzę :D
Pytam, bo kiedyś Miska pewnie przyjdzie wymienić, i obecnie wcale nie jestem przekonany że następne to też będzie Skoda. Nie mówię też ze już nigdy więcej Skody, bo ogólnie jest znośnie. No ale…
A może na forum pojawi się ktoś kto się teraz zastanawia nad nowym i takie info by się przydało.

Proponował bym póki co pominąć marki chińskie. Nie uważam że są jakoś gorsze obecnie, na pewno atrakcyjne cenowo. Ale wydaje mi się że póki co mamy z nimi za mało doświadczenia żeby tak we wszystkich aspektach i długofalowo porównywać je do marek dłużej obecnych na Polskim/Europejskim rynku. Szczególnie w takich aspektach jak serwis, awaryjność itp.

Piotr1982

mjoniec pisze:
08 paź 2025, 8:35
Ok to ja może zapytam tak: jakie marki, Waszym zdaniem, nie są jak Skoda?
W punkt. Ogólnie w grupie VAG jest taka tendencja, ale dotyczy to szerszej gamy producentów. Nowe Audi A6 jakością wykonania wnętrza nie stało nawet przy poprzedniej wersji. Podobnie Q5 itd.
W BMW to samo. Nowe, a poprzednie X3 to przepaść na korzyść tego drugiego. W Volvo poprzedniej generacji (przedliftowe XC60 i XC90), podobne odczucia. Chyba jeszcze Lexus jakoś się trzyma, ale będąc w salonie też miałem pewność, że skóry już nie takie jak kilka lat temu. Nie 20 lat temu, ale 5 czy 6.

Nie chodzi o to by czepiać się Skody, bo naprawdę nie mam na co narzekać i chwalę ogólną jakość wykonania, lecz wspomniane detale po prostu drażnią i szkoda, że Skoda wpisała się w trend panujący na rynku. Może chodzi o pozycjonowanie względem Tayrona? Nie wiem. Pomijając, że takie drobiazgi powinny być w standardzie, to przy obecnych i tak szalonych cenach, gdyby w Kodiaqu zrobili jakiś pakiet "comfort+", w cenie 2-3k, gdzie te wszystkie schowki były by wyłożone filcem, podwójne szyby z tyłu, gniazdo 230V, nawiew na schowki i ewentualnie masaż w fotelach "sportowych", a do tego opcjonalne rozmiary opon (zbyt niski i wąski profil przy feldze 20' według mnie), to wiele osób by dopłaciło, zamiast rzeźbić w garażu i bawić się w jakieś oklejania. Z innych nice-to-have, fajna by była opcja "full-black", czy jakoś tak, gdzie oprócz emblematu na masce i dekielków na felgi w kolorze czarnym (tak, jak napisy z tyłu), mogliby też zrobić sam dach na czarno. Opcji naprawdę sporo i wg mnie to stracona szansa Skody, by zwiększyć sprzedaż.

Edit: Trochę pozytywów: z salonu właśnie przyszły dywaniki gumowe na zimę, których nie było w aucie przy odbiorze. Jakość wykonania i sam materiał wysokiej jakości, fajnie wytłoczony napis i ogólnie wyglądają "premium" ;).

Piotr1982

[quote=itepe post_id=56278 time=1759903872
[/quote]

Jak już zrobisz gotowe formy, to podziel się, sam chętnie skorzystam. Albo sam zrobię i opublikuję :P
Zastanawiałem się też nad wyściółką tylnych kieszenie, ale zdecydowanie rezygnuję przy dzieciach - tam się ciągle coś wylewa i lepi :?
[/quote]

Nie robię żadnych form. Metoda chałupnicza i skrupulatne docinanie:). Schowek z lewej strony kierownicy wyszedł tak (w rzeczywistości wygląda lepiej niż na zdjęciu i materiał jest czarny. Sam efekt oceniam na 4+:
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 08 paź 2025, 14:03 przez Piotr1982, łącznie zmieniany 5 razy.

mjoniec
Samochód: Kodiaq II, 2.0 TDI

Post autor: mjoniec »

Piotr1982 pisze:
08 paź 2025, 9:22
Edit: Trochę pozytywów: z salonu właśnie przyszły dywaniki gumowe na zimę, których nie było w aucie przy odbiorze. Jakość wykonania i sam materiał wysokiej jakości, fajnie wytłoczony napis i ogólnie wyglądają "premium" ;).
Ja te dywaniki używam cały rok, jak je założyłem na poprzednia zimę tak już zostały. welurowe poszły do piwnicy.
W 2 rzędzie siedzeń są tak dopasowane że czasem mam problem je wyjąć bez jakiegoś płaskiego narzędzia :D

Nordin
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 204 KM

Post autor: Nordin »

Dywaniki gumowe i welurowe dostałem razem z autem - wystarczyło poprosić. Fakt, gumowe są świetnie spasowane.
W przednich drzwiach są wykładziny welurowe, a w tylnych ze względu na dzieci chyba nie chciałbym (może to jest powód dla którego ich tam nie ma?)
Jaki inny samochód? pytanie ile osób chcesz wozić. Jak 4 to pełno aut do wyboru. Jak 5 to mały wybór - chyba tylko kodiaq i tayron (w normalnych pieniądzach). opisałem to w poście o jeżdzie po 9000km. Chińczyki dziękuję poczekam. Za kilka lat może i pewnie połowa odpadnie (bankructwa, przejęcia itp.). Umieją się dopasować i pewnie jakość pójdzie w górę. No i nie interesują mnie elektryki. Szmelc nadaje się tylko na miasto a nie na jakiekolwiek wyjazdy. Zresztą bez fotowoltaiki (mam, ale dalej nie chcę elektrowozu) to nie ma sensu. Plug-in to samo. Wolę tradycyjny silnik i niezależność.
Tak samochody podrożały w 5 lat o 100% i za 100k to można coś klasy A kupić a nie segement D.

ODPOWIEDZ